Bra att veta

Bra att veta om italien

Ström och eluttag          
Strömmen i Italien är som i Sverige 220V. Eluttagens utformande kan dock variera, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars finns att inhandla i närmasta elaffär.

Restauranger
Resturanger håller oftast öppet för lunch kl 12.00-14.00 och för middag på kvällen kl 19.30-22.00. Många restauranger håller stängt någon dag i veckan, ofta söndagar eller måndagar.

Drickspengar            
Drickssystemet är i stort sett som det svenska. Restaurangnotor inkluderar betjäningsavgift, men man brukar lägga till 10-15% beroende på restaurangens klass och räkningens storlek, och självklart bara om man är nöjd.

På barer betalar man först i kassan, för att gå med kvittot till disken och beställa det man betalat för mot uppvisande av kvittot. Det blir alltid dyrare om man sitter ner vid ett bord och beställer en kopp kaffe än om man intar sin kaffe stående i baren.


Vatten
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt men för att det inte smakar gott. Är vattnet otjänligt står det ”non potabile”.

Man köper alltså mineralvatten på flaska, som finns såväl med bubbel (acqua gassata/frizzante) som utan (acqua naturale/liscia).  

Kyrkobesök       
Vid besök i kyrkor, kapell o dyl bör passande klädsel bäras. Axlar och knän ska vara täckta och klänningen bör inte vara för urringad. I Vatikanen är det extra strängt, t ex ska män ha långbyxor på sig.

Helgdagar
Följande dagar är röda i Italien:
1 januari  (nyårsdagen)
6 januari  (trettondag jul)
Påskdagen  
Annandag Påsk               
25 april (befrielsedagen)
1 maj
2 juni (Italiens nationaldag)
15 augusti (Marie himmelsfärd, sommarfest allmänt kallad ”Ferragosto”)
1 november (alla helgons dag)
8 december (den obefläckade jungfruavlelsen)
25 december 
26 december                                                                              
Därutöver lokala helgdagar för stadens skyddshelgon.

Helgdagar är normalt affärer stängda, men museum etc brukar ofta vara öppna.