Basilicata

Basilicata

Italiens regioner

Tänk dig en hel stad med hus uthuggna ur berget i tuffsten, endast en del av fasaderna mot gatan är murade. De tidigaste bosättningarna här, under förhistorisk tid, var i naturliga grottor. Stora delar av det vi nu ser är flertusenårigt. Detta är stadsdelen ”i Sassi” i Matera, helt unik och därför listad som världskulturarv av Unesco. Sedan ett par decennier är ”i Sassi” en spökstad, helt tom på invånare, men av stort kulturhistoriskt intresse, och är regionens största attraktion. Kanske har du möjlighet att besöka staden i samband med den religiösa festen den 2 juli?

Regionen Basilicata sträcker ut sig  till två hav, det Tyrrenska i väst och det Joniska i söder, däremellan reser sig bergen. Den bergiga terrängen är ytterst svårodlad mark, och befolkningen har genom historien haft ett slitsamt liv. Naturen är dock en spännande utmaning för den som vill ha en aktiv semester. I söder breder nationalparken Parco Nazionale del Pollino ut sig, och vidare in i grannregionen Calabria. Lilla historiska Valsinni ligger just på gränsen till parken.

Precis som intilliggande regioner var detta under antiken grekisk koloni. Arkeologiska fynd finns att beskåda på regionens museum (bl a i Potenza), däremot finns få byggnader och monument bevarade, bl a beroende på jordskalv.

Metapento, Basilicata

Den arkeologiskt intresserade besöker förstås Metaponto som grundades av grekerna på 600-talet f Kr. I området finns ett flertal sevärda monument, det bäst bevarade templet kallas Tavole Palatine.

På snabb färd med motorväg rakt genom regionen med siktet ställt på Metaponto, så kan det kanske bli lagom med ett stopp i pyttiga Castelmezzano några mil söder om Potenza. Köp med dig av den lokala salamin!

Melfi är en liten befäst stad i regionens innersta, med en imponerande borg från 1000-talet. Härifrån planerades för tusen år sedan de första korstågen, här hölls tidiga påvekoncilier, och här trivdes inte bara de normandiska kungar som lät bygga borgen, utan också svebernas intellektuelle kung Fredrik II., mannen bakom Castel del Monte. Strax söder om Melfi ligger Venosa, grundad av romarna. Här besöker du kyrkan Abbazia della SS. Trinità med tusenåriga fresker, de intilliggande romerska lämningarna, och promenerar sedan pittoreska Via Vittorio Emanuele II fram till renässansfästningen. Mellan Venosa och Potenza ligger pittoreska Acerenza. Vinet i dessa trakter är högt skattat och har en alldeles egen karaktär, det heter Aglianico.

Vid den tyrrenska kusten finner du Maratea med sina trånga gränder, vackert belägen på en höjd. Nedanför ligger semesterorter som Fiumicello Santavenere och Maratea Porto. Här finns såväl sandstränder som spännande klippor och grottor.
Mot det Joniska havet ligger några små badorter av yngre datum, som Lido di Metaponto med långgrunda stränder. Vitkalkade Pisticci ett par mil in i landet besöker du nog också om du är i krokarna.

Officiell hemsida, Regionen Basilicata: www.aptbasilicata.it