Emilia Romagna

Emilia Romagna

Den här regionen har ett dubbelnamn, två historiska distrikt har slagits samman. Vi börjar med det intressanta inlandet, Emilia (Emilien), som alldeles i norr även når ut till en gnutta kust. Längs med Apennninernas bergsrygg, just där kullarna planar ut mot Poslätten, ligger en rad kulturstäder med stolt historia. Mellan dem löper Italiens pulsåder: under antiken var det Via Aemilia, idag motorvägen A1 och dessutom järnvägen som förbinder Milano med Bologna och som sedan fortsätter vidare söderut. Det är alltså väldigt lätt att besöka regionens större städer också med tåg. UNESCO har placerat flera av städerna och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv.

Bologna i Emilia Romagna

Längst i norr ligger Piacenza, och det står genast klart att vi är i charkuteristernas förlovade land, men här i Piacenza har såväl matlagning som konst och arkitektur influerats av den närliggande regionen Lombardia. Gatubilden bygger på det romerska systemet med vinkelräta gator och kvarter, och den historiska stadskärnan stoltserar med palats och kyrkor från framför allt medeltiden. Börja din promenad vid stadshuset Il Gotico på Piazza dei Cavalli som fått namn av 1600-talshästarna i brons, och kika in i kyrkorna du passerar, det är de värda. På färden vidare, med riktning Parma, kan den bilburne med fördel köra lite landsväg och då göra ett stopp i märkvärdiga Grazzano Visconti. Här låg ett förfallet slott som en viss greve Visconti –  regissören Luchino Viscontis far – lät renovera för ungefär hundra år sedan, men dessutom lät han bygga en hel medeltida by som inramning! Ett ambitiöst projekt som också skulle tillvarata lokala hantverkartraditioner, och det är kort sagt ett intressant besök. Nästa stopp kan bli i sagobyn Castell’Arquato.

Parmaprovinsen är desto mer känd, inte minst för sina gastronomiska produkter som parmesanost (parmiggiano reggiano, produceras även i grannprovinserna) och den lufttorkade skinkan (prosciutto crudo di Parma). Gör gärna en utfärd i det gröna, med stopp hos någon producent med direktförsäljning, ”vendita diretta” står det på skyltarna. Slättlandet mellan Parma, Piacenza och Cremona (regionen Lombardiet) är kompositören Giuseppe Verdis hemtrakter, med det enkla födelsehuset i byn Le Roncole (numera Roncole Verdi), Busseto där han växte upp,och Sant’Agata där han byggde sin villa. Det är en rik bygd, där historiska slott och borgar ligger med bara någon mils mellanrum: Fontanellato, Soragna, San Secondo, Colorno… De har alla medeltida bakgrund, men det var renässanshoven som fick dem att blomma ut, och de är verkliga sagoslott som besökare i alla åldrar fascineras av. Salsomaggiore är en av Italiens klassiska kuranstalter med vackra badanläggningar och parker, liksom det mindre Tabiano 5 km bort. Här råder lugnet… Vinodlingarna på kullarna runt befästa lilla vackra Vigoleno ger utmärkt ”vin santo” (starkvin). Tar shoppinglustan sig akuta dimensioner, besök outleten Fidenza Village just i krokarna!

Staden Parma, en av regionens absoluta metropoler, behöver du ägna lite mer tid. Här väntar utmärkt shopping och massor av kultur. Staden som vilar på romersk grund har haft tre storhetsepoker, den första som medeltida stadsstat, då katedralen och baptisteriet byggdes. Den andra inleddes på 1500-talet som huvudstad i familjen Farneses grevskap, med ytterligare monument som t ex kyrkan Madonna della Steccata, och Palazzo della Pilotta (har namn efter ett spel som spelades på palatsets innergård) som inte blev färdigbyggt men som hyser intressanta museum med måleri och arkeologi. Den tredje guldepoken på 1700- och 1800-talen gav staden dess gemytliga atmosfär. Operafantasten kollar förstås om biljetter finns att få på renommerade Teatro Regio.

Reggio nell’Emilia, (eller Reggio Emilia om du vill) har ett lugnare tempo, med en liten medeltida stadskärna och modernare ytterområden. Staden är starkt förknippad med den pedagogiska  filosofi som föddes här och bär stadens namn. I Reggio Emilia vilar du ut med avspända kvällspromenader efter utfärder i regionen; staden har ett utmärkt läge för detta. Du tittar förstås in i vackra 1600-talskyrkan Madonna della Ghiara med färgstarka fresker i takens klotvalv.

Castello Estense, Ferrara

Nästa stad på tur är balsamvinägerns och det mousserande rödvinets (Lambrusco) hemstad Mòdena. Här passerar antikens Via Aemilia – idag Via Emilia – i sin originalsträckning rakt genom centrum, förbi torget Piazza Grande som med sina unika byggnader finns med på Unescos världsarvslista. Denna gata är också stadens mesta promenadstråk, som leder fram till konstsamlingarna i Galleria Estense. En annan stolt profil i Modena är Palazzo Ducale, Este-familjens enorma palats från 1600-talet. En tur ut i på de bördiga slätterna, förbi fruktodlingar och grönsaksfält, kan ta dig till lilla Carpi med sitt grandiosa torg. Vänder du näsan mot bergen i stället så låt färden ta dig till pittoreska Castelvetro di Modena.

Norrut ligger Ferrara, filmskaparen Michelangelo Antonionis och modernisten Filippo De Pisis fascinerande hemstad. Kastellet med vallgravar i stadens mitt bildar gräns mellan de äldsta kvarteren där katedralen ligger, och den ”nya” staden, d v s renässanskvarteren, med bl a Palazzo dei Diamanti. Lyckosamma krig och giftermål gjorde staden starkare för varje generation. Konsten stod alltid i centrum, och det kan vi njuta av idag. Vi föreslår tre gator för att uppleva stadens historia: Corso della Giovecca som också har bra shopping, medeltida Via delle Volte, och så paradgatan Corso Ercole I d’Este. I augusti är staden extra glad, med sin årliga gatumusikantfestival.

Ut mot havet och floden Pos delta genomkorsas Ferrara-provinsens landskap av dräneringskanaler, och plötsligt är marken blank av vattenspeglingar. Klosterkomplexet Abbazia di Pomposa som började byggas av benediktinermunkar redan på 700-talet är ett omistligt stopp för kulturturisten, precis som det var för forna tiders pilgrimer. Nästan i havsbandet och mitt i ett naturreservat ligger sedan fiskarsamhället Comacchio, som länge var helt utan vägförbindelser, som ett pyttigt Venedig med broar kors och tvärs. I naturreservatet väntar fina naturupplevelser, kanske på cykelsadeln eller med båt, och till middagen vankas det kanske ål?

Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö! Staden har funnits i flera tusen år, långt innan romarna invaderade trakten, men då växte Bologna å andra sidan snabbt till att bli imperiets näst största stad; Bononia hette den då.

Genom seklerna har staden behållit en stark position, och de arkitektoniska sevärdheterna är förstås många. Framför allt är det en ljuvlig stad att flanera i, känd för sina långa arkader med butiker och caféer. Starta från de båda närliggande torgen Piazza del Nettuno med Neptunusfontänen, stadens mesta mötesplats och symbol, och Piazza Maggiore med bl a den imponerande kyrkan S. Petronio, ett praktexempel på italiensk gotik. Inne i stadshuset vid samma torg finns ett museum tillägnat modernisten Giorgio Morandi. Låt sedan pittoreska gator som Via Galliera, Via Rizzoli, Via Zamboni och Via S. Stefano föra dig till stadens genuina kvarter och sevärdheter. Åtminsone två anda kyrkor – det finns många fler – bör du inte missa: franciskanermunkarnas S. Francesco och suggestiva S. Stefano. Italiens kyrkor är riktiga konstgömmor! Du missar förstås inte heller stadens två medeltida lutande torn, det ena (Torre degli Asinelli) kan man traska upp i, bara 498 trappsteg. Den konstintresserade lägger glatt några timmar på konstgalleriet Pinacoteca Nazionale.

Är du på bilrundresa med siktet ställt mot kusten och har tiden för dig så väljer du att färdas på landsvägen som löper parallellt med motorvägen. Det gör det mer inbjudande att göra små stopp, t ex en glass i muralmålningarnas Dozza, eller i pittoreska Brisighella. Snart är du framme i Faenza, keramikernas stad – svenska ordet ”fajans” kommer faktiskt från stadens namn. Kanske en sommarkurs i keramik kan locka? Italienskt småstadsliv är ett minne för livet.

Ravenna, San Vitale

Kulturstaden Ravenna är absolut oundviklig. Ta dig med cykel runt till de åtta kyrkorna på Unescos världsarvslista, och förundras över de fantastiska mosaikerna med femtonhundra år på nacken. Ravenna har både spelat rollen som militär hamn för romarna, som huvudstad i det Västromerska riket, och därefter som viktigt säte för Bysans. Monumenten från kristenhetens allra första sekler har en säregen skönhet. Långt senare var det venetianarna som satte sin prägel på stadsbilden. Dagens Ravenna andas vänlighet och lugn, och välkomnar med sina låga hus i klara färger. På sommaren arrangerar staden en välbesökt kulturfestival.

Nu är du inne i regionens kustparti, och den del som heter Romagna.
Det mest klassiska av italienska resmål för badsemester är kanske Rimini med omgivningar. Här i Federico Fellinis hemtrakter har många svenskar lärt sig konsten att njuta på italienska. Charmen består, detta är en kust som andas glädje och semester.

En närmast obruten linje av breda långgrunda sandstränder karaktäriserar regionens kustband, prydliga och välskötta, med färggranna solstolar i raka led. Ibland märker man inte när man åker ut ur en ort och in i nästa, strandpromenaden tycks ibland oändlig.

Rimini strand, Emilia Romagna

Ferraras och Ravennas stränder i norr (Lido delle Nazioni, Lido degli Estensi, Marina di Ravenna m fl) liksom Cattolica i söder har ett lugnt tillbakalutat tempo, medan orter som Rimini, Riccione och Milano Marittima har inga som helst svårigheter att stava till p-a-r-t-y! Riccione har en modern prägel med mycket fokus på modeshopping och nöjen. Rimini har ett riktigt gemytligt historiskt centrum med flera intressanta sevärdheter. Milano Marittima är litet och modernt, men känns glassigt i ordets bästa bemärkelse, med mycket shopping. Ett fint alternativ är att bo i charmiga – och lugnare – Cervia med trevliga stränder, som i princip är hopbyggt med Milano Marittima. I trakten finns också fina golfmöjligheter. Cesenatico är ytterligare en välbesökt badort som framför allt är känt för sitt gamla centrum med färggranna båtar i hamnkanalen. 

I det närbelägna inlandet vilar små romantiska medeltida byar med väldoftande menyer, som Santarcangelo di Romagna. Försök pricka in marknader och folkfester i de små byarna, kolla med den lokala turistbyrån på plats vad som är på gångi närområdet. I söta lilla Montefiore Conca har man t ex gastronomiska fullmånenätter i juli! Badturisten som gärna lägger en dag på vandring i det gröna har en bra utgångspunkt i verkligt pyttiga men aktiva byn Monteleone (vid Roncofreddo).

Den lilla fristaten San Marino är också ett givet utflyktsmål, nyligen upptagen på UNESCOs världsarvslista. Kanske besöker du samtidigt borgen San Leo (regionen Marche). Montefeltro heter det här vackert kuperade distriktet; ta gärna vägen över lilla Verucchio.

Barnfamiljen trivs överallt. Nöjesfältet ”Mirabilandia” vid Ravenna är garanterad höjdpunkt, och vattentemaparken ”Oltremare” vid Riccione har aktiviteter för en heldag, även om vädrets makter skulle svika dig.

Uppe i Apenninerna här i söder ligger nationalparken med det långa namnet Parco Nazionale Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna. Den fortsätter över regionsgränsen och in i Toscana. Bagno di Romagna är en vacker liten kurort att utgå ifrån.

Officiell hemsida, regionen Emilia Romagna www.emiliaromagnaturismo.it