Piemonte

Piemonte

Italiens regioner

Piemonte är Italiens näst största region, med nationsgräns mot såväl Frankrike som Schweiz. Det romantiska sjödistriktet inleder regionen i norr. Knappt har man hunnit över Alpernas toppar förrän vattenblänk och blomstrande parker drar blickarna till sig.

Här precis vid gränsen ligger också nationalparken Parco Nazionale Valgrande. Historiska Domodòssola med sitt charmiga Piazza del Mercato, är bra utgångspunkt för exkursioner i det gröna åt olika vädersträck.

Missa inte heller S. Maria Maggiore och Malesco, båda i dalen ValVigezzo vid nationalparkens nordsida, eller Mergozzo som givit namn åt en mycket liten sjö söder om parken.

Lago Maggiore (Maggioresjön) heter den största sjön, namnet betyder exakt det. Vid sjöns piemontesiska del ligger några av sjöns absoluta pärlor, som Stresa, Pallanza och Arona. Öarna Isole Borromee (Isola Madre och Isola Bella) är självklara utflyktsmål, med överdådiga barockpalats och exotiskt prunkande trädgårdar. Stresa har långa traditioner med klassiska konserter under bar himmel, och över huvud taget är en semester här vid sjön balsam för själen.

Lago Maggiore - Isola Bella

Familjen väljer kanske lugna Cannero Riviera lite längre upp, med citrusodlingar och historisk kärna. Här finns badstrand, dock smal och med grov sand.

Lago d’Orta (Ortasjön) är en betydligt mindre sjö, men rofyllt vacker. Huvudorten heter Orta San Giulio och är perfekt för en romantisk helg, liten men elegant, och extra vacker när azaleorna blommar. En tio minuters båtfärd tar dig till lilla ön Isola San Giulio.

Just väster om Lago d’Orta ligger den skogsbeklädda dalen Valsesia där gemytliga Varallo är huvudort. På 20 minuter tar du dig till fots från centrum upp på ett s k ”heligt berg”, Sacro Monte, med 44 kapell från 1500-talet. I Piemonte och regionen Lombardia finns sammanlagt nio ”heliga berg” som tillsammans står på UNESCOs världsarvslista. Ett annat Sacro Monte når du till fots från Orta San Giulio.

Längre upp i Valsesia, i ett naturskyddsområde, ligger genuina skidorten Alagna, känd bland skidentusiaster framför allt för sina fina offpist-områden. Här är vi uppe Monte Rosa-massivet som fortsätter in i regionen Valle d’Aosta. I dalen som ramar in massivet åt nordväst ligger skidorten Macugnaga, också den med riktigt genuin karaktär Tar du liften upp till toppen från dessa orter har du vidunderliga vyer över alpkammarna och ner över Po-slätten.

Är du på färd till eller från regionen Valle d’Aosta är Ivrea en trevlig stad att stanna till i, inte bara i samband med karnevalen då det går exta vilt till här med fettisdagens ”apelsinkrig”. Den historiska stadskärnan kännetecknas av savojgrevarnas mäktiga borg från 1300-talet. Strax öster om Biella ligger Candelo med sin ”ricetto”, vilket under medeltiden var en kollektiv befästning. Ricetto di Candelo är osedvanligt välbevarat. Dess murar och vakttorn erbjöd skydd åt bönderna i oroliga tider, och i fredstid användes de ca tvåhundra småbyggnaderna som lager för grödor och vin.

Courgné är ett charmigt litet ställe med mycket atmosfär för den som vill utforska nationalparken Parco Nazionale del Gran Paradiso från sydsidan. Parken fortsätter norrut in i regionen Valle d’Aosta.

Novara är en stad med relativt modern framtoning men har också äldre genuina miljöer att strosa runt i, som gatan Via Canobio och kvarteret Broletto med byggnader från medeltid och renässans. Barockkyrkan S. Gaudenzio är också sevärd.

Torino, Piazza San Carlo

Nere på Poslättenär det annat vattenblänk i det spirande gröna. Här är det nämligen stora risfält som breder ut sig, runt nästa provinshuvudstad, Vercelli. I Vercellis gamla stadskärna är det den tidiga gotiska kyrkan S. Andrea som är den självklara huvudattraktionen, och konstintresserade kikar in på Museo Borgogna med framför allt regionalt renässansmåleri. Lunchdags? Avnjut en risotto här i risets huvudstad, kanske vid pittoreska torget Piazza Cavour.

Piemonte är en region som gärna visat framfötterna, och den industriella boomen i Italien placerade ett av sina viktigaste nav här. Många känner till Torino (Turin på svenska) som Fiats hemstad, men inte riktigt lika många vet att Torino är en härlig stad för en weekend. Torino är idag huvudstad i regionen Piemonte, men från 1500-talet var hon huvudstad för kungariket Savojen, och när Italien enades 1861 blev Torino Italiens första huvudstad. Staden ståtar därför med en rad vackra palats (Palazzo Reale och Palazzo Madama framför allt), och runt om staden vilar ett antal kungliga jaktvillor och barockslott som är värda en semesterupplevelse i sig. Slotten Venaria och Rivoli är några intressanta exempel, där man gärna experimenterar med moderna konstuttryck som kontrast. Tillsammans står slotten med på UNESCOs världsarvslista.

Inne i Torino shoppar du loss under arkaderna, dricker en ”bicerìn” på något av de klassiska caféerna, besöker det fantastiskt filmmuseet (Museo Nazionale del Cinema) inhyst i stadens mesta profil Mole Antonelliana, provar viner, och den historiskt intresserade ägnar också tid åt det mycket fina egyptologiska museet (Museo Egizio), liksom konstvännen går till Galleria Sabauda. Åtminstone en middag intar du i den rustikare stadsdelen ”Quadrilatero romano”, som genomkorsas av Europas längst gågata Via Garibaldi, och Teatro Regio bjuder en fin operarepertoar för den hugade. Gourmén gör klokt i att avlägga visit på gastronomiska centrat Eataly vid mässområdet Lingotto.

Choklad blev en viktig produkt i Torino på 1700-talet, och än idag vårdas den hantverksmässiga produktionen – ingen resväska vänder hemåt utan åtminstone en ask ”giandujotti”!

Österut och söderöver från Torino ligger distrikten Monferrato och Langhe-Roero. Det är  vackert kuperade nejder, ömsom lövskogsbeklädda, ömsom lapptäcksrutiga av odlad mark. Det här är de stora vinernas distrikt, och det är den hyllade vita tryffelns domäner. Byarna är genomgående trivsamt välkomnande, små slott smyckar kullarnas krön, och lantgårdar som tar emot turister för övernattning eller en genuin måltid är många – sök skylt ”Agriturismo”. I september månad aär vinskördefesterna många.

Palio di Asti

Asti är huvudort i Monferrato. Stadens medeltida centrum har också barocka inslag, och här strosar man länge och gärna längs Corso Alfieri med sidogator, från Rotonda di S. Pietro i ena änden till katedralen i den andra. Botanisera i vinbutiker (röda Barbera och mousserande Moscato är exempel på världsberömdheter från området), och ät en tryffelpanerad schnitzel som är en lokal specialitet. Folkfesten med historiska förtecken ”Palio di Asti” lockar mycket folk till staden i september. Cocconato är en välbevarad liten hemlighet i norra delen av provinsen, medan Casale Monferrato med sin stolta historia ligger halvvägs mot sjöarna och Milano, alldeles lagom för en paus.

Alessàndria längst ut åt öster är en stad med militär historia och en stadsbild mestadels från 1700- och 1800-talen. Från Piazza della Libertà startar du din shoppingrunda, om du är på det humöret. Det hälsobringande vattnet i kurorten Acqui Terme har man vallfärdat till sedan antiken, och den här lilla staden fungerar fint som startpunkt för utfärder i vinets och gastronomins tecken, avsluta dagen med en härlig spa-behandling.

Alba är södra Piemontes juvel, en riktigt trevlig småstad som står i världens rampljus under den årliga tryffelfestivalen i oktober. Hotell bör bokas i god tid! Runt om odlas nebbiolodruvan som ska ge det eftertraktade Barolo-vinet, ”the king of wines, the wine of the king”. Kanske en vandring till fots mellan byarna över vinfälten? Det här är också Slow Food-rörelsens hemtrakter, med säte i Brà.  Vartannat år (2015: ja!) anordnar Slow Food en ostfestival i sin hemstad. De gastronomiska upplevelserna är inte svårfunna på trevliga små ställen som Cherasco, Nèive och Barolo, och missa inte det intressanta vinslottet Grinzane Cavour. Saluzzo har en omedelbar 1400-talsatmosfär;  besök renässanspalatset Casa Cavassa och promenera det vackra stråket upp till slottet.

Är du på väg söderut mot havet, gör gärna ett stopp i lilla Mondovì med pittoreska högt belägna stadsdelen Piazza. Bèrgolo är en annan intressant anhalt på väg mot regionen Liguria. Här i det mycket lilla medeltida centrumet (en gata och ett torg!) exponeras modern konst under bar himmel, bl a i form av muralmålningar. Passa på att smaka den premierade hasselnötskakan.

Consorzio Turistico Langhe Monferrato Roero

Alperna som bildar gräns i väster har ett flertal fina skidorter. Längst i söder, bara en timmes bilresa från rivieran, ligger söta Limone Piemonte. Hit åker du med fördel också om du är på badsemester mitt i stekheta sommaren och vill njuta lite frisk alpluft.

I höjd med Torino ligger byarna som fick äran att hålla Vinter-OS år 2006. Längst in i dalen Val di Susa ligger skidorten Sauze d’Oulx med karaktäristisk alpatmosfär. Här har man åkt skidor sedan sporten var i sin vagga; den ännu äldre bebyggelsen är i Oulx 5 km från backarna. Ytterligare åt väster, är har man åkt skidor Hhhbara ett snöbollskast från franska gränsen, ligger Bardonecchia, en skidort som man också kan ta sig till med tåg. Bardonecchia har lång dokumenterad historia, medeltida kvarter finns bevarade. Sestriere strax söder härom var ett ultramodernt byggprojekt på 30-talet, hotellen i form av runda torn är ett intressant tidsdokument. Pragelato och Claviere är två mindre och lugnare skidorter i omgivningen. Inte långt från Pragelato ligger historiska Fenestrelle, som är trevlig startpunkt för exkursioner sommartid i ett mycket fint naturreservat. Fenestrelle har bl a en enastående fästning, den största i Europa.

Officiell hemsida, regionen Piemonte: https://www.piemonteitalia.eu/en