Campania

Campania, Italien

Redan antikens kejsare byggde sina sommarresidens här i regionen Campania, och många har följt i deras spår, på jakt efter skönhet och vila. De varma källorna och det vackra landskapet är en oslagbar kombination, nu som då.

Neapel – regionen Campanias huvudstad

Napoli (Neapel) ligger i regionen Campania

Neapel (Napoli) är Campanias huvudstad, och en självklar anhalt för kulturturisten. Hela Neapel är en kultur i sig, med helt egna uttryck. Napoletanska dialekten är klassad som ett språk, och på napoletanska sjungs alla stadens folkvisor; vem har inte sjungit med i ”O sole mio” någon gång? Staden är mångfacetterad, färgstark, stökig och inspirerande. Även om målet för din resa kanske är någon av de mindre  orterna vid havet, ägna en dag eller två också åt Neapel. Lämna helst  bilen vid hotellet och ta dig in till stan med lokaltåg, eller med båt.

Vid hamnen möts du av stadens mesta symbol, fästningen Castel Nuovo. Blomstermarknaden i gryningen här, vid Piazza Municipio, är ett skådespel. Strax intill ligger det kungliga slottet (Palazzo Reale), det renommerade operahuset Teatro San Carlo, och 1800-talsgallerian Galleria Umberto I. Här startar också stadens viktigaste promenadstråk, spikraka Via Toledo med de spanska kvarteren på vänster hand. Slå sedan in på karaktäristiska gatan ”Spaccanapoli”. Märkesshopping finns i Chiaia-kvarteren, längs gator som Via Calbritto, Via dei Mille och Via Poerio, medan Vomero-kvarteren med Via Scarlatti är bra för gastronomiska inköp – hit upp tar du bergbanan. Figurer till julkrubban köper du på Via S. Gregorio Armeno, guldsmide vid Monte Pietà, och missa inte heller de folkliga Forcella-kvarteren. Under

Klostret Chiostro delle Clarisse intill kyrkan S. Chiara är fantastiskt vackert med sin innergård klädd i majolika. Av de många kyrkorna välj utöver katedralen (il Duomo) ut några få, som t ex Certosa di S. Martino uppe i Vomero, och Montoliveto på gatan med samma namn. Bland muséerna väljer du självklart konstmuséet Capodimonte, och så det arkeologiska (Museo Archeologico Nazionale) promenaden, glöm inte att hålla koll på plånboken!

Neapel ligger mitt i ett gigantiskt arkeologiskt område, omgärdad av fantastiska utgrävda platser. Bara en kort resa söderut – t ex med lokaltåget Circumvesuviana med slutstation Sorrento – ligger Pompei (Pompeji) med sina världsberömda utgrävningar. Inte bara staden Pompei drabbades av vulkanutbrottet för närmare tvåtusen år sedan; även Ercolano (Herculaneum) strök med, och också här finns mycket intressanta besök att göra.

Under färden från Neapel mot Pompei passerar du vulkanen Vesuvio (Vesuvius), som är en nationalpark (Parco Nazionale del Vesuvio).

Den arkeologiskt intresserade besöker också Neapels norra utkanter med platser som Cuma, Campi Flegrei och Baia. Paestum längre söderut i regionen, i det område som kallas Cilento, är ett annat måste. På dessa platser finns utsökta tempel m m från antikens greker och romare.

Stränder ska du inte söka varken i Neapel eller Pompei. I omgivningarna däremot finns många små vackra badorter, med fina snorkel- och dykvatten.

Öarna Capri, Ischia & Procida i Campania

Capri, I faraglioni, Campania

Öarna Capri, Ischia och Procida i Neapelbukten är alla skönt kuperade, vulkaniska klippor stupar brant mot det klara vattnet. Detta till trots kan man även hitta mindre sandstränder, i synnerhet på Ischia. På Ischia erbjuds också förstklassiga medicinska termalkurer, liksom sköna spabehandlingar. Capri har en klar jetset-ton med små lyxiga butiker etc, medan Procida lever mer tillbakalutat. Dessa romantiska och världsberömda öar har en tidlös charm. Välj tidig vår eller höst för en lugnare vistelse

Sorrentohalvöns gröna kuster är lika höga. Poetiska orter som Positano och Amalfi har endast små stränder, för övrigt lapas sol från klippor, vackra terrasser och eleganta bryggor. Lilla Amalfi var en gång i tiden en av den italienska halvöns fyra stora sjöfartsrepubliker, det är svårt att tänka sig idag. Prunkande trädgårdar och citronträd ger dessa fiskebyar skugga. Citronerna från lilla Àlbori just ovanför Vietri sul Mare lär ha en alldeles egen smak, och den lokalproducerade citronlikören ”Limoncello” är en klassisk souvenir, serveras väl kyld. I Vietri sul Mare kanske du finner keramiken du länge sökt. En av de vackraste trädgårdarna finns i högt belägna Ravello, där man ger klassiska konserter sommartid.

Campanias kust bjuder på guldkorn

Villa Rufolo - Ravello - på Campanias kust

Det finns också mindre uppmärksammade ställen längs denna oerhört välbesökta kust, som välbevarade medeltida Atrani där Amalfis grädda en gång i tiden hade sina privata residens. Den som inte behöver glasskiosker och service kanske tar sig till Furore en dag, lutar sig mot en solvarm klippvägg eller söker skuggan under ett olivträd och bara ser på havet.

Provinshuvudstad här vid kusten är Salerno. Koncentrera dig på den trevliga gamla stadsdelen med sin vackra katedral, och missa inte trädgården Giardino della Minerva! Denna återskapade medeltida trädgård för i huvudsak medicinalväxter är en oväntad oas, med stort kulturhistoriskt intresse.

Rakt upp mot bergen ligger en annan provinshuvudstad, Avellino, som dock inte har kvar så mycket att visa för turisten, bl a till följd av jordskalv. Naturen är dock vacker, och är värd en tur. Stanna till en stund vid sanktuariet i Montevèrgine, välbesökt av pilgrimer. Uppifrån berget har du en fantastisk vy ner över Neapelbukten.

Avsluta turen med ett besök i nästa provinshuvudstad, Benevento. Även denna stad har lidit av jordskalv och av bombningar under andra världskriget, men staden har kvar av sin medeltida karaktär. Här finns också antika lämningar som kejsar Hadrianus teater och kejsar Trajanus triumfbåge. I en vacker klosterbyggnad finns ett sevärt historiskt museum (Museo del Sannio).

I norr inleds regionens kust av ett låglänt naturområde med semesteranläggningar som Baia Domizia, bara runt tio mil från Rom. Här, inte långt från sandstränderna, betar bufflar som ger mozzarella till den äkta napoletanska pizzan.

Campanias inland

Slottet i Caserta

I inlandet i norr ligger provinshuvudorten Caserta, med sitt överdådiga barockpalats (Reggia di Caserta) från regionens spanska epok, ett av Italiens största och mest imponerande historiska byggnader, med omgivande tidstypisk park med fontäner. Avrunda besöket med medeltida centrumet Caserta Vecchia – kanske dags för lite kalorier?

I dessa trakter tar sig den historieintresserade också till lilla Santa Maria Capua Vétere som har romerska katakomber under fötterna, amfiteater och annat ovan jord, och en grandios historia. Inte långt bort ligger Capua, sevärd liten hamnstad där floden Volturno kröker sig, med medeltida prägel men betydligt äldre historia än så. Är du nyfiken på det bergiga inlandet, och kanske ska du vidare mot regionen Molise? Cerreto Sannita är rätt ställe att stanna till i, i så fall. Orten fick byggas upp helt igen efter en jordbävning år 1688, och stilen är därför barock. Keramikproduktion är den lilla ortens signum sedan sekler.

Södra delen av Campania är nationalpark

Södra delen av regionen upptas nästan helt och hållet av nationalparken Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano. Här finns härliga naturstränder, oftast barnvänliga, vid antikens Paestum, med badorter som Agropoli, Palinuro och Marina di Camerota. Fina bad, naturupplevelser och fantastisk arkeologi i skön mix alltså. Den historiskt intresserade besöker också Castellabate, och antikens Velia.

Såväl Amalfikusten, som Pompei och slottet i Caserta med sin strålande park återfinns påUNESCOs världsarvslista.