Ligurien

Ligurien är regionen för dig som vill återuppleva de första charter resmålens oförstörda charm. För dig som vill njuta av milt väder vid havet året eller undrar vad Evert Taube, Alfred Nobel och ”alla de andra” fann.

Den italienska rivieran – älskad av modernisterna för sitt ljus, och av de allra första turisterna för sitt milda klimat året runt – har en tidlös charm. Fortfarande lockar ljuva dagar i lättjans tecken, men här finns också fina möjligheter till vandring och cykling upp i de gröna bergen som ryggar in kusten. Badorterna ligger som ett pärlband.

Utbudet är brett; eleganta strandpromenader i palmers skugga på sina håll, rofyllda fiskebyar på andra. Små badvikar och klippor avlöser breda sandstränder, husen lyser i gult och rosa. Ät en genuin middag i någon av de slumrande byarna uppe i bergen, kaningryta med de lokala små svarta oliverna är en ljuvlig klassiker. Lokaltågen gör anhalt vid alla badorter, små som stora, och utsikten från rälsen är fantastisk.

Inte konstigt att de första charterflygen till Medelhavets sol gick hit! Arma di Taggia var en av de första destinationerna, och färgstarka Alassio med sin charmiga långgata med butiker var också snart upptäckt. Tillsammans med Diano Marina är de fortfarande favoriter för barnfamiljer, men också för seniorer. Arma di Taggia är lite mindre, gammaldags och tillbakalutat, Alassio attraherar även familjens tonåringar, och Diano Marina med lite modernare prägel är otroligt snällt för de allra minsta.

Noli

Regionen består av fyra provinser, var och en med sin tårtbit av rivieran och respektive inland. Bergen som upptar en stor del av området hör i väster till Alperna, och övergår sedan i Apenninerna, några slätter finns inte. Genom hela regionen löper såväl en motorväg som en vacker men kurvig landsväg närmare havsbandet. Den snirklar sig högt över havet, med fantastiska vyer, och med rosalila bougainvillea klättrande på bergväggarna.

Imperia är huvudort i provinsen närmast Frankrike, den del som kallas Blomsterriveran, Riviera dei Fiori. Nejlikefält och drivhus för blomsterodlingar lyser upp slänterna, däremellan olivlundar och vinfält, och längre upp möter sedan den vilda naturen. Imperia stad har två historiska hamnar, och ovanför den ena ligger den pittoreska stadsdelen Parasio på en höjd.

Fina badorter att nämna i denna provins är, utöver Arma di Taggia och Diano Marina (ovan), bl a Bordighera och Sanremo, båda klassiska resmål för burgna engelsmän sedan långt innan man ens ville sola och bada, utan bara njuta av de milda vintrarna. Båda har tjusiga strandpromenader och gemytliga gamla kvarter. Det var i Sanremo som Alfred Nobel valde att slå sig ner på ålderns höst, och naturligtvis besöker du hans villa. Sanremo och Arma di Taggia var ju också Evert Taubes favoritställen på jorden, en av honom många gånger besjungen trakt. Här finns också ett av Italiens få casinon, varianten i Sanremo är ganska ”leisure”.

Lilla söta medeltida Cervo ligger uppflugen på en höjd, ochär ett fint alternativ för den som inte behöver omedelbar närhet till en strand.

På fredagar, från arla morgon, är det stor marknad i gränsstaden Ventimiglia. Passa på och njut en stund i den botaniska trädgården Hanbury’s.

Som utflyktsmål i inlandet väljer du t ex medeltidsbyarna Dolceacqua (ovanför Ventimiglia), Apricale (ovanför Bordighera) med sina muralmålningar, Bussana Vecchia som raserades av en jordbävning och där konstnärer övertog ruinerna (ovanför Sanremo), romantiska Taggia (precis ovanför Arma di Taggia), och så suggestiva Triora längre upp i bergen.

Med Alassio har vi kommit in i nästa provins. Huvudstaden Savona besöker du nog, och tar en promenad från hamnen längs med huvudgatan Via Caleocapa, men troligtvis väljer du att bo i någon av de små gemytliga badorterna i trakten i stället. Alassio (ovan) och Albenga är de två större orterna, med mycket liv och rörelse, varav den första har en större strand, den andra ett mycket trevligt medeltida centrum. Den som söker små lugna ställen som andas gångna tider finner sig väl tillrätta i Borgio VerezziNoliVarazze eller Celle Ligure,  medan barnfamiljerna som vill ha det lite bekvämare kanske väljer de modernare LoanoFinale Ligure eller Pietra LigureFinalborgo (ovanför Finale Ligure) är ett gemytligt alternativ för den som vill ha en genuint italiensk miljö, och kan tänka sig att köra några kilometer för att nå havet. Grottorna i Toirano (ovanför Loano) är spännande för såväl barn som vuxna, och söta Castelvecchio di Rocca Barbena är en given utflykt upp i bergen (ovanför Albenga).

Portofino

Kombinera badsemestern med kultur i historiska hamnstaden Genovaregionens huvudstad. Redan på Columbus 1400-tal hade staden en förankrad ställning som en av de viktigaste hamnarna i Medelhavet. Jämte Venedig var Genova en av italienska halvöns stora marinrepubliker, en ekonomisk maktfaktor som präglat staden från medeltid och sjuhundra år framåt, till dess att först Napoleon och sedan Savojen satte foten i backen. De rika redarnas och bankirernas stad utvecklades Genova till under 1500- och 1600-talen, och adelsfamiljerna förde då in lyx och överflöd i stadsbilden med hjälp av konstnärer som Rubens och Van Dyck. En promenad längs Via Balbi, Via S. Luca och dåtida skrytgatan Via Garibaldi tar dig till stadens mesta monument (Doria-familjens hem, Palazzo Tursi, katedralen m m), och på Piazza S. Matteo summerar du upplevelsen. Shopping och nöjen får du på köpet. Barnfamiljen missar förstås inte Europas största akvarium, i det gamla hamnområdet som nyligen restaurerats. På restaurangen beställer du naturligtvis pasta med pesto (basilikasås mättad med vitlök). Har du valt Genova för en weekend, så ta dig till Boccadasse i stadens östra utkanter för att andas hav och ta en kaffe i lugn och ro.

Söderöver från Genova, den del av regionen som kallas Riviera del Levante, har generellt sett små stränder som inte har samma barnvänlighet som de västra delarna av regionen. Många orter har i princip ingen strand alls. Det är däremot en otroligt vacker kuststräcka, med många lugna och väldigt romantiska byar, som fiskebyn Camogli. Seglarnas paradis Portofino har en exklusiv atmosfär och filmstjärnestatus. Med båt kan du göra utfärder längs med kusten, t ex till munkarnas S. Fruttuoso, en oas ute på den gröna udden.

Längst i sydost bjuder nationalparken Cinque Terre på ett brant kulturlandskap genomkorsat av stigar. De fem byarna som ingår i Cinque Terre – Monterosso al Mare (den enda av dem som har strand), Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore – är dessutom med på UNESCOs världarvslista. Det är pyttigt och trångt, och rasande vackert. Hit reser du helst med tåg, bilar måste parkeras utanför byarna. Bokning långt i förväg på de få hotellen är absolut nödvändig. Det är ingen dum idé att i stället bo på någon av de något större orterna Sestri Levante eller Chiavari som båda har charmiga centrum vid havet, och därifrån göra en dagsutfärd eller två. Gör gärna en tur upp i bergen också, till Varese Ligure.

Vernazza

Regionen avslutas i söder med hamnstaden La Spezia. Staden är med italienska mått mätt ”modern”, den omstrukturerades helt på 1800-talet för att passa den militära marinan. Den marint intresserade besöker Museo Tecnico Navale, belägen i hamnområdet, medan den historiskt intresserade väljer de arkeologiska samlingarna i Palazzo Crozza; bronsåldersfolket i området hade en mycket egen kultur. Köp en glass och spatsera Viale Italia längs med vattnet, eller gå en shoppingrunda på Corso Cavour och Via del Prione med sidogator.

Staden flankeras av två små pärlor, Portovenere och Lerici, på var sin sida av ” poeternas vik” (Golfo dei Poeti). Man kan vandra hela vägen från Cinque Terre till Portoveneres vackra lilla hamn, om man är på det humöret. Gemytliga Lerici har strand, om än liten, och högt ovanför på en klippa tronar det medeltida försvarskastellet.

Den som färdas på motorvägen och bara vill göra ett snabbt stopp i trakten, kan med fördel välja Brugnato, ovanför La Spezia.

Officiell hemsida, Regionen Liguria https://www.lamialiguria.it/en/

Lisa Moretti