Puglia (Apulien)

Puglia

För dig som älskar sol och bad, och gärna väljer naturstränder. För den som fascineras av antikens kultur. För bilturisten som vill göra korta etapper och många historiska stopp

Bari

Om man ser Italiens kartbild som en stövel, så är Puglia regionen som formar stövelns klack; en geografisk utpost som genom årtusenden länkat Italien till Grekland och Orienten. Banden till antikens Grekland är tydliga på många håll i Syditalien, men även medeltiden och de sekler som sedan följde var en guldålder för Puglia. Normander och svaber som invaderat regionen lämnade efter sig slott, spännande fästningar och vackra kyrkor. En genuin semesterupplevelse får den som inkvarterar sig på ”masseria”, ett syditalienskt lantgods, och sedan gör utfärder i olika vädersträck.

En rad städer har en tydlig medeltida prägel i sina äldsta kvarter, gemytliga att promenera i: Brindisi, Andria, Barletta, Trani, Ruvo di Puglia, Lucera, Troia, Manfredonia, Otranto och Gallipoli för att nämna några. Den åttkantiga 1200-talsborgen i Castel del Monte inte långt från Barletta triggar fantasin; varför den byggdes är en olöst gåta.

I Bari – Puglias huvudstad – säger man: ”Om Paris låg vid havet, skulle det vara som ett litet Bari”. Högfärdigt och arrogant? Nej, bara uttryck för pugliesarnas stolthet; sin humor är de också kända för. Medeltidens korsfarare och pilgrimer startade här sin seglats mot det Heliga Landet, och en av gatorna i den allra äldsta delen heter just Via delle Crociate. Som turist i Bari är kyrkan S. Nicola ett absolut måste. ”Borgo murattiano” heter den modernare delen från 1800-talet. Bra shopping hittar du t ex på Via Sparano, Via Manzoni och Corso Cavour.

Castel del monte

Praktfulla Lecce, längre söderut i den del som kallas Salento, skiljer sig utseendemässigt. Här är det i stället barocken som triumferar i kyrkor och palats. Starta din stadsvandring vid kyrkan S. Croce och det intilliggande stadshuset, och dra dig sedan mot Piazza del Duomo med katedral och intressant historiskt museum, via den välbevarade romerska teatern.

”Alla vägar bär till Rom” heter det, och på antikens Via Appia transporterades varor till Rom som skeppats till Brindisi från Orienten. Via Appias slutpunkt markerades av två kolonner, varav den ena står kvar än idag, nära hamninloppet i gamla Brindisi. Idag är det framför allt turister till och från Grekland som skeppas, med dagliga färjor. Tempelriddarnas kyrka S. Giovanni al Sepolcro är stadens bäst bevarade medeltida byggnad.

Taranto ligger mot det Joniska havet, i bukten som formar stövelns hålfot. På 400-talet  f Kr var staden grekiskt territorium, rik och mäktig med 300.000 invånare. Seklerna som följde sjönk staden i betydelse. Det var fransmännen som på 1800-talet insåg det strategiska läget, och gav staden en militär prägel. Idag är det främst en industristad, men här finns ett mycket fint arkeologiskt museum (Museo Archeologico Nazionale) som berättar om regionens allra tidigaste historia och som grekisk koloni, med många unika objekt.

Trulli, Val d'Itria

Naturen i Puglia är karg men vacker. Kommer du till regionen via motorväg från Neapel och är nyfiken på Puglias bergiga inland, så gör gärna ett stopp i lilla Sant’Agata di Puglia. Det mesta av regionen är annars en kalkstensplatå, med låga stenmurar som hägnar in olivlundar och vinfält. Här och där lyser en vit klick; det är regionens karaktäristiska ”trulli”, vitkalkade runda boningshus med toppigt stentak. I dalen Val d’Itria hittar man hela byar och städer, som t ex Alberobello, bestående av bara trulli.

Garganohalvön i norr är lummig nationalpark, Parco Nazionale del Gargano. Kalkstensväggar stupar mot blått hav, olivträd kramar branterna, pittoreska små byar och städer som Peschici och Vieste, och däremellan badstränder. Här utanför ligger ögruppen Isole Tremiti befolkad av fiskare och bönder, ett stycke kulturhistoria i ett marint naturskyddsområde. Fisket utgör en betydande del av Puglias ekonomi.

Tremiti

Söder om Garganohalvön blir kalkstensplatåerna lägre och långa sandstränder tar vid. Många av de historiska städerna, som t ex Barletta, är också trevliga badorter. Vid Marina di Ostuni är kusten sönderklippt med små dolda sandvikar. Medeltida vackra vitmenade Ostuni ligger omgärdad av olivlundar, och lilla Cisternino inte långt därifrån är otroligt charmigt med sina prång och trånga gränder.

Lecces kust är grön och snäll, medan kustvägen längre söderöver blir dramatiskt vacker med tät vegetation, klara vatten, många grottor och plötsliga sanddyner. Pinjeträden ger grön silhuett tillsammans med vakttornen från 1500-talet som döpt många av de små badorterna när man rundat udden och kommit in mot Joniska havetpå andra sidan udden. Gallipoli är kustens metropol, en historisk hamnstad för handel med olja och vin. Gör också en lite avstickare till lilla historiska Specchia. Fiskebyarna längre in i bukten är uppskattade lugna små semesterorter.

Officiell hemsida, Regionen Puglia: www.viaggiareinpuglia.it