Lago di Como (Comosjön)

LOMBARDIET

Bellagio, Lago di Como

Såväl italienska näringslivsmagnater som hollywoodstjärnor väljer en semesterbostad vid sjön Lago di Como. Här väntar vilsamt vackra byar och städer inbäddade i en frodig grönska. Närheten till Milanos jetsetpuls är förstås också en lockelse.

Comoprovinsen är sedan 1500-talet silkets domäner, och självklart viker du lite tid åt sidenshopping. Silkesmaskarnas och sidenindustrins historia har ett eget museum (Museo della Seta) inne i gemytliga och livliga Como, där den tusenåriga historien gör sig starkt påmind.

Lago di Como

Just där sjön delar sig i två södergående förgreningar, ute på udden, ligger Bellagio, sedan århundraden platsen för patriciervillor och sommarnöjen för kulturpersonligheter. Du missar förstås inte Villa Serbellonis och Villa Melzis trädgårdar, och i den lilla söta bykärnan vindlar trånga gränder. Härifrån kanske du tar båten – som poeter i tiders tider gjort – över till lantidyllen i Tremezzo eller Varenna, med parker, historiska hotell och borgen Castello di Vezio. Menaggio är en annan av sjöns mycket omtyckta semesterorter.

Den som ägnar tid åt traktens småvägar upptäcker att området vimlar av små medeltida kyrkor i det gröna. En av de vackraste är Basilica di San Pietro al Monte på berget Monte Pedale vid Civate, inte långt från Lecco.

Lockas du av flash och glamour, ta en tur till Europas största casino, i Campione d’Italia, en italiensk enklav på schweiziskt territorium vid Luganosjön, ett stenkast västerut från Comosjön.

Golfaren som inkvarterar sig i södra delen av Comosjön har ett utmärkt utgångsgläge, för besök på många fina banor i alla vädersträck.

Lisa Moretti