Lazio

Lazio

Lazio är för dig som älskar som älskar klassisk kultur eller vill göra en storstadsweekend och få lite sol och värme.

Kolosseum i Rom (Lazio)

Rom (Roma) är regionens, hela Italiens, och en gång i tiden ”hela världens” huvudstad – Caput Mundi, som antikens romare sa. ”Alla vägar bär till Rom” sa man också, och än idag följer många av Italiens motorvägar den sträckning som drogs upp för tvåtusen år sedan, för transporter till och från Rom. Ett stycke av vägen Via Appia Antica har kvar den antika stenbeläggningen, och idag är det en skyddad kulturpark med katakomber och andra monument i Roms gröna utkanter; en av stadens många unika attraktioner.

Rom är en varm och välkomnande stad, en glad och bullrig primadonna – det är svårt att motstå hennes charm. En stad som lockar hela världens modefantaster, läckergommar och andra levnadsglada. Det är fontänernas stad, och stadens torg är de självklara mötesplatserna. Rom är dessutom den katolska kyrkans huvudstad, där Vatikanen (Città del Vaticano) breder ut sig strax intill floden Tibern (Tevere). Kardinalers konstsamlingar och palats runt om i staden förgyller ditt besök, liksom kyrkor från olika epoker.

Vill du få en lantlig upplevelse i samband med besöket i Rom? Gör som romarna, åk ut och ät söndagsmiddagen i vindistriktet Castelli Romani! Eller inkvartera dig här, och gör i stället dagsturer in till Rom. Albano Laziale, Frascati, Castel Gandolfo, Marino, Nemi m fl byar bjuder på rustika krogar, vackra villor och parker. Under september kan du dessutom pricka in en vinskördefest. Påven har sitt sommarresidens i Castel Gandolfo, vid lilla sjön Lago Albano.

Tivoli i Lazio

En annan kort utfärd från Rom som rekommenderas är till Tivoli, som namnet till trots är en ort och inget nöjesfält. Här finns två fantastiska parkanläggningar som båda står på Unescos världsarvslista. Den ena är antikens kejsar Hadrianus skapelse (Villa Adriana), och den andra är storslagna Villa d’Este från 1500-talet.

Att kombinera stadsbesöket med några dagar vid havet är ingen dum tanke. Den som bara helt snabbt vill andas havsluft och äta en pasta med skaldjur kan ta lokaltåget ut till Fiumicino. Absolut närmaste strand är Lido di Ostia; trångt och småstökigt men praktiskt för snabbdopp i augustihettan. I Ostia Antica, på vägen ut mot havet, finner du utgrävningar i pinjeträdens skugga av antika Roms hamnstad.

Lazio söderut

I historiska svenskors fotspår

Drottning Kristina: Vid Piazza del Popolo tågade hon in med pompa och ståt år 1655, och i decennier bodde hon i Palazzo Corsini i stadsdelen Trastevere, gatan är tillägnad henne: Largo Cristina di Svezia. Palatset ändrade utseende på 1700-talet, idag njuter du av den botaniska trädgården.

Heliga Birgitta: Redan på sin tid tog Birgitta emot skandinaviska pilgrimer i palatset på Piazza Farnese. Än idag, nästan 700 år senare, kan man bo i det vackra Birgittinerklostret. Här finns också hennes reliker.

Den som vill ha en genuinare upplevelse vid havet, och kanske stanna över någon natt, kan söka sig söderut till Anzio, Sabaudia eller det lite större populära Terracina. Riviera di Ulisse kallas den sydligaste kusten i regionen, med fina sandstränder. Vitkalkade Sperlonga är en ljuvlig liten medeltida stad vid havet, och många söta byar ligger inbäddade i det gröna inlandet att göra utfärder till, som t ex Campodimele, och Sermoneta med sina medeltida stadsmurar och med den närliggande unika parken i Ninfa. Här vid havet ligger också nationalparken Circeo. Trakten är perfekt för den nyförälskade resan. Kanske väljer du att bo ute på den smått jetset-präglade ön Ponza, liten men bedårande vacker med sina vulkaniska klippor och grottor.

Kusten norrut domineras av fri natur och några små lugna badorter. Viterbo-provinsen i norr är de forna etruskernas rike, med otroligt välbevarade lämningar i trakten av småstäderna Tarquinia, Cerveteri och Tuscania. Alla grundades av etruskerna för runt 2.600 år sedan, idag har de medeltida prägel. Hit till de etruskiska utgrävningarna gjorde Sveriges kung Gustav VI Adolf många resor; han var en älskad och aktad gäst med sitt arkeologiska intresse och kunnande. Provinsens huvudstad Viterbo en högst sevärd stad, med sin historia starkt kopplad till påvar och kardinaler. De medeltida gränderna leder dig till påvepalatset Palazzo dei Papi, en rad vackra kyrkor och borgen Rocca Albornoz med etruskmuséet. Ett par mils färd söderut härifrån besöker den arkitekturintresserade självklart 1500-talsvillan Palazzo Farnese med tillhörande park, i Caprarola.  Öster om Viterbo ligger byarna tätt. Välj Vitorchiano och sedan pittoreska Bomarzo med sin fantasifulla 1500-talspark med monsterskulpturer.

Lazios inland är sagolikt vackert.

Civita di Bagnoregio i region Lazio

Regionens inland är vackert kuperat, lite kargare i söder, lite grönare i norr. Ner mot dalgångarna klär vetefält sluttningarna. Här och där tronar små befästa historiska städer och byar, där man gärna pausar innan färden går vidare. Är du på väg åt nordost, mot regionen Umbria, kanske du gör ett stopp i keramikens Civita Castellana (och missa då inte heller Falerii Novi med sina romerska murar 5 km västerut), i grändernas lilla Calcata, i etruskernas Sutri, eller hos birgittinersystrarna i klosterkomplexet Abbazia di Farfa, utanför Fara in Sabina. Rieti är denna provins huvudstad, i en vacker dalgång vid floden Velino, som kan fungera som bas för utfärder i området. Terminillo är inte långt borta, regionens skidort nummer ett. Leonessa just innan gränsen till regionen Umbria har ett vackert litet centrum.

Den största sjön i Europa ligger i Lazio

Den största sjön i Europa formad av en vulkankrater har klart vatten och ligger naturskönt i norra delen av Lazio, Lago di Bolsena heter den, och huvudorten vid sjön heter just Bolsena. Kyrkan S. Cristina med sina katakomber är sevärd. Strax öster om sjön ligger suggestiva Civita di Bagnoregio, högt uppflugen på en vittrande tuffstensklippa – se staden medan den ännu står kvar!

Vid regionens näst största sjö, Lago di Bracciano, kan du med fördel välja att stanna till i lilla Trevignano Romano.

Under en färd söderut i regionens inland är Palestrina en intressant anhalt, en kultplats sedan antiken med ett centrum byggt i terrasser. Benediktinermunkarnas Subiaco finns ett stycke upp i bergen. På en tuffstensklippa söderut här i distriktet Ciociarìa ligger också Anagni, dit medeltidens påvar flydde från malarian och otryggheten i Rom. Och hör och häpna, 1800-talssvensken Barnekow har gett namn till ett av stadens hus. Följ olivträden vidare upp till lilla Alatri med vindlande trappgränder. Provinshuvudstaden Frosinone blev bombad och till stor del raserad under andra världskriget, men har en vacker utsikt över Ciociarìa. Arpino söder om Frosinone är en annan historisk by, starta promenaden på Piazza Municipio.

Officiell hemsida, Regionen Lazio: www.visitlazio.com