Cykling i Italien

Cykling i Italien

I Italien är cykling en nationalsport. Medelålders män med pastellfärgade trikåer dyker titt som tätt upp i hårnålskurvor när du minst anar det, och på sina håll är cykeluthyrning (eller gratis utlåning av stadscyklar) ett stadigt inslag på hotellen, inte minst i regionen Emilia Romagna.

Italien är ett kuperat land. Det mesta består av ett skönt böljande landskap, med odlade fält och skyddade grönområden. Så har vi ju de två bergskedjorna Alperna och Apenninerna som tillsammans spänner från nord till syd – mountainbikeentusiasten har många fina utmaningar!

Den som föredrar relativt plan terräng kan välja t ex den nordliga delen av Adriatiska kusten eller Poslättens olika naturreservat. Ofta finns fina cykelvägar parallellt med flodbäddarna. Det kustnära Toscana har inte heller så mycket backar.

Albergabici – Italienska amatörcykelföreningen

Den italienska amatörcykelföreningen FIAB listar över 700 hotell och andra inkvarteringsalternativ som har ett specifikt utbud lämpat för cykelturisten (kan reparera cyklar, hyr ut cyklar, ordnar cykelutflykter eller annat) under namnet Albergabici. På deras hemsida finns sökmotor, klickbar karta och även nedladdningsbar katalog:  www.albergabici.it/en .