Lago di Garda (Gardasjön)

Lago di Garda (Gardasjön)

Lombardiet

Lago di Garda

Olivträden trivs, och faktiskt också citroner, klimatet är ljuvligt vid sjön Lago di Garda.

Följ antikens poeter, Goethe, Maria Callas och andra storheter i spåren till sjön. En semester här betyder skönhet, flärd och gastronomiska höjder, men också segling, windsurf och andra sportaktiviteter för den som är hågad. I den nordliga spetsen av sjön ligger Riva del Garda, windsurfarens mecka. Härifrån, där historien kan berätta om stora sjöslag, drar vindarna nästan på givna klockslag. På aftonen väntar trivsamma promenader i gamla centrum.

Den som kommer från Milanos flygplatser har nära till exempelvis charmiga Salò. Cypresserna på de gröna kullarna ramar in bykärnan som snirklar sig utmed vattnet. Utanför skymtar ön Isola del Garda, i privat grevlig ägo, men båtutfärder dit anordnas. I september drar segelregattan mycket folk till Salò. I Gardone Riviera ser du till att få en guidad visning av nationalskalden Gabriele d’Annunzios osannolika monumentala hem och park. Limone sul Garda har sitt namn efter citronodlingarna som nu är ett minne blott. Byn med sina gamla hus är en av sjöns mest omtyckta. I området finns också bra med camping.

Lago di Garda

Loja båtturer över sjön, kanske med någon av de gamla hjulångarna, är en bra definition på ordet semester. Nya solglasögon har du kanske funnit i Desenzano, en trivsam genuin ort i sydväst dit du även kan ta tåget, med bra shopping.

På sjöbotten vid orten Sirmione, längst ut på landtungan i söder, bubblar en termalkälla, och orten som ser ut som en sagoby med slott och murar har fina spa-anläggningar. Ett besök under mellansäsong är att föredra.

På östra sidan av sjön väntar bl a Malcesine som får stolt profil av fästningen Castello Scaligero. Ta linbana upp på Monte Baldo och vandra en dag! LaziseBardolino och Garda är andra omtyckta orter. Kanske kombinerar du med ett besök till sommaroperans Verona?

Barnfamiljen undgår förstås inte ett besök på Gardaland, en av Italiens finaste nöjesparker, i Castelnuovo del Garda i sydöstra änden av sjön.

Lisa Moretti