Umbrien (Umbria)

Umbria, Italien

Umbrien (på italienska Umbria) lämpar sig för dig som söker de orörda små kulturstäderna och eftersträvar en aktiv semester. Du har valt bort havet för magnifika gröna upplevelser.

Marmore

”Italiens gröna hjärta”, en gammal slogan, men nog så talande. Umbria är Italiens mitt, och verkligen en grön oas, mestadels mjukt böljande, med vattendrag som genomkorsar det gröna. Det är också den italienska regionen där man lever ett riktigt bra liv, i små och mellanstora städer med stolta traditioner. En region som andas vänlighet och frid, kanske är det inte en tillfällighet att den Helige Franciskus (S. Francesco) kom just härifrån. Dessutom, med ett läge mitt emellan Rom och Florens borde många fler hitta hit. Lägg en till två nätter per stad i regionen, och du får en toppsemester.

Regionens huvudstad Perugia är chokladens och studenternas charmiga stad. Många lockas till vackra och livliga Perugia för studier i italienska, konsthistoria och annat. Precis som många andra städer i regionen grundades Perugia av etruskerna (den högtstående civilisationen i Mellanitalien runt år 750-500 f Kr), och de etruskiska murarna och stadsportarna är fortfarande det första som möter turisten. Innanför murarna fångas du genast av atmosfären. Starta från torget Piazza IV Novembre med sin medeltida fontän och överdådiga Palazzo dei Priori (rymmer också sevärda konstmuseet Galleria Nazionale dell’Umbria). Shoppa och fika dig fram längs gatorna Corso Vannucci, Via dei Priori,  Via delle Volte och Via Oberdan. Kyrkorna S. Pietro och S. Bernardino är arkitektoniska juveler belägna utanför stadsmurarna, där du också hittar det arkeologiska museet (Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria).

Kommer du in i regionen söderifrån – kanske har du landat med flyg i Rom – så blir det snabbt stopp för den naturintresserade. Strax öster om provinshuvudstaden Terni ligger nämligen Cascate delle Marmore, som är något så underligt som ett konstgjort vattenfall. Det konstruerades redan av romarna, för bevattning av dalen, och vattnet gör tre spektakulära fall. Vandringsleder tar dig nära inpå. Observera att vattnet slås på bara vissa tider i veckan som varierar med årstid, företrädesvis kvällstid lördag och söndag. Staden Terni är mestadels av modernt snitt, så varför inte stanna till i suggestiva lilla Narni i stället?

Spoleto

Spoleto är världsberömd för sin kulturfestival ”Festival dei Due Mondi” som äger rum årligen i juni-juli, späckad med musik, dans, färg och glädje. Även utan festival är Spoleto en spektakulär stad, med grandiosa monument från alla epoker, och inte minst kyrkorna har en säregen skönhet. Missa inte freskerna inne i katedralen (il Duomo) och bron Ponte delle Torri som leder till fortet (la Rocca). Från Spoleto ligger det nära till hands med en utfärd längs med dalen Valnerina till lilla befästa Norcia uppe i bergen åt öster, inne i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Parken fortsätter in i regionen Marche. Här köper du självklart med dig lokala charkuterier! En vildsvinskorv till matsäcken för dagens vandring i nationalparken kanske? På vägen tillbaka till Spoleto gör du ett stopp i Vallo di Nera, hela lilla byn är som en medeltida fästning.

På en tuffstensklippa i sydvästra Umbria, omgiven av vinfält, ligger så Orvieto. Belyst i solnedgången och sedd lite på avstånd är det en magisk syn, och känslan håller i sig när du kommer in i staden. Kommer du med tåg hit så väntar en linbana som tar dig upp till den gamla stadskärnan. 1200- och 1300-talen är den tidsepok då staden får de flesta av sina storslagna byggnader. Katedralens fasad är ett praktverk, helt unik. Med ”Orvieto Underground” utforskar du de system av underjordiska gångar och bergsrum som gömmer sig under staden, uthuggna under 2.500 år, för olika bruk under olika epoker.

Uppflugen på en kulle nära motorvägen som leder till Perugia ligger Todi, en annan stad att absolut göra ett stopp i, med sin intakta medeltida miljö. Ät en lunch vid det vackra torget och njut av en absolut genuin historisk omgivning. I Umbria doftar det gärna tryffel vid matbordet.

Orvieto

Mitt emellan Spoleto ochh Perugia ligger ett pärlband av vackra byar och städer att besöka för den som söker de små autentiska upplevelserna: de premierade röda vinernas Montefalco, charmiga Spello, sömniga medeltida Bevagna, och pyttiga Trevi med sin gator som ett snigelskal, för att nämna några. Målad keramik är en kvalitetsprodukt från regionen, produktionen hade en guldålder under 1400- och 1500-talen. Köp med dig ett minne från t ex Deruta!

Så är du framme vid den Helige Franciscus stad, Assisi. Många är de pilgrimer som besöker gråbrödernas stad, och kyrkan S. Francesco är en verklig kulturskatt som återfinns på Unescos världsarvslista. I terrasser höjer sig staden på sin kulle, det är en romantisk stad, extra vacker när rosorna blommar. Huvudgatan Via S. Francesco kantas av hus från medeltid och renässans. Kanske förlänger du stadspromenaden med en suggestiv vandring 4 km genom ekskogen till Franciskus enkla eremitgrotta uppe på berget intill.

Blir luften kvalmig mitt i högsommaren, gör en avstickare till sjön Lago di Trasimeno, och loja men trivsamma Castiglione del Lago som ligger omgärdad av olivlundar. Och visst, man kan bada i sjön; vattnet är rent, men de få stränderna är små och med grov sand. Gillar du gömda och glömda historiska byar så gör en avstickare till Paciano strax söder om sjön: tre parallella trånga gränder innanför 1300-talsmurar, det är allt!

I norra delen av regionen har du ytterligare ett av regionens riktiga ”måsten”; hantverkarnas stad Gubbio, som lutar sig mot berget Monte Ingino. Under de fria stadsstaternas epok växte sig Gubbio stark, och det syns i den rika stadsbilden med bl a Palazzo dei Consoli och Palazzo Ducale. Huvudgatorna är Via Baldassini och Via dei Consoli, men ta dig även tid att släntra trånga gränder som Via Ducale och Via Galeotti. Från Gubbio har du nära till naturreservatet på berget Monte Cucco, just vid gränsen mot regionen Marche.

Lilla Montone ligger centralt beläget i den norra delen av regionen, och kan vara en gemytlig plats att ugå ifrån för den som gillar lugna miljöer, eller kanske gör du ett lunchstopp här.

På väg norrut mot Toscana missar du förstås inte Città di Castello, strax innan regionsgränsen, just vid floden Tibern (Tevere) som så småningom ska mynna ut vid Rom. Staden är inte jättestor, men ändå pampig med sina renässansmurar.

Officiell hemsida, regionen Umbria: www.umbria-turismo.it

Lisa Moretti