Att resa med tåg i Italien

Demobild att ta tåg i Italien

Det är smidigt, enkelt och billigt att åka tåg i Italien. Tågnätet är väl utvecklat och de större orterna trafikeras med snabbtåg många gånger per dag, många sträckor har förbindelser varje timme. Det betyder att det normalt sett är enkelt att få plats på tågen, och för kortare dagsturer räcker det vanligtvis att köpa biljetten på plats i Italien.

Snabbtåg Frecciarossa i Italien

Enklast finner du tågtider och priser på italienska tågbolaget Trenitalias hemsida. Tågtiderna finns vanligen tillgängliga ca 2 månader i förväg.

Söker du tågtider generellt i Europa, eller från länder som gränsar till Italien, kan den tyska hemsidan DB Bahn ha mer detaljerad information.

Barn under 4 år åker i allmänhet gratis både i 1 och 2 klass men har inte rätt till egen sittplats. Barn under 12 år åker till 50% rabatt och har då även rätt till egen sittplats.

Familjerabatt – för familjer eller grupper om 3 till 5 personer.  Måste inkludera minst en vuxen och ett barn under 12 år. Bokningsavgiften inkluderas samt en rabatt på 20% för vuxna och 50% för barn på standardpriset.

Carta d’Argento – för resande över 60 år. Kortet kostar 30 euro och är giltigt ett år från inköpsdatum. Biljetten är gratis om du är äldre än 75 år. Kortet ger bl a 15% i rabatt på standardpriset i 1 och 2 klass. Inkluderar även Rail + Plus som ger vissa rabatter på internationella tåg. Kortet köps i biljettluckan på tågstationer i Italien, och via auktoriserade återförsäljare.

InterRail är det vanligaste kortet för tågturister just nu. Kortet finns som:

  • InterRail Global Pass
  • InterRail One Country Pass (gäller bara inom ett land)

InterRailkortet kan du köpa via SJ.

Fler rabattmöjligheter finns att läsa om på Trenitalias hemsida.

Obs! Biljettens giltighet

För att biljetten ska vara giltig måste den oftast stämplas av dig själv i en automat vid perrongen, innan du kliver på tåget. Sök en gul eller grön låda med text ”Convalida”. På biljetten ska det därefter stå datum och klockslag.
Om du missar att stämpla biljetten är den ogiltig och eventuella böter kan utställas av biljettkontrollanten.

Har du returbiljett så stämplar du i andra änden av biljetten vid återfärden.

Är biljetten försedd med platsbokning för en specifik avgång behöver den inte stämplas.