Lago Maggiore (Maggioresjön)

Lago Maggiore

PIEMONTE / LOMBARDIA

Lago Maggiore

Klimatet vid sjön Lago Maggiore är milt, och genom århundraden har parker och exotiska trädgårdar anlagts och frodats. Sjön har sin västliga del i regionen Piemonte, den östliga i Lombardia, och i norr tittar den in i Schweiz. Västsidan är den livligaste, med många hotell och restauranger i orter som Arona, Stresa och Pallanza.


Stresa
 med sin blomsterprakt och tjusiga villor är sjöns metropol. Från den eleganta strandpromenaden ser man över till öarna Isole Borromee (Isola Bella och Isola Madre) med palats och utsökta barockträdgårdar att dröna bort en dag i. Båtfärder på sjön gör du förstås också. De internationella musikveckorna i Stresa lockar stor publik, så boka hotell i god tid.

Isola Madre, Lago Maggiore

Intill Stresa ligger Verbania-Pallanza, där bl a kompositören Toscanini njöt sina somrar. Strategiskt belägna Arona var en gång i tiden en viktig handelsstation mellan Milano och Schweiz, och har ett historiskt intressant och pittoreskt centrum. Bakom skyddar berg och djupa skogar.

1800-talsvillor sätter sin rofyllda prägel på Laveno-Mombello på sjöns östra sida. Härifrån tar du linbanan upp på berget Sasso del Ferro, för en fottur upp till en utsiktspunkt med strålande vyer över sjön. Eller ta en båttur till eremitens S. Caterina del Sasso från 1200-talet.

Den pyttiga sjön Lago di Mergozzo bara några kilometer från Pallanza bjuder på en småskaligare sjöupplevelse, också välbesökt av sportfiskare.

Lisa Moretti