Toscana

Toskana, Italien

Vackra Toscana! En semester i denna region dröjer sig länge kvar i minnet. Toscana bjuder på många skiftande upplevelser; här finns kuster, kullar och berg, vildmark och rustik landsbygd såväl som sofistikerad finkultur och het design. Nedan finner du tipsen inför resan till Toscana.

Florens – Vackra gator & elegans

Toscanas huvudstad Florens (Firenze) är en vänligt elegant stad man gärna återkommer till, gång på gång. Staden är behändigt liten till ytan, så man promenerar glatt de vackra gatorna mellan stadens kyrkor och palats, tar en kaffe här och en glass där, dras villigt med in i butiker, vilar ut en stund på en vinbar nere vid floden Arno, och fortsätter sedan till dagens museibesök. Tiden flyger, och humöret hålls garanterat på topp. Medeltiden och renässansen var de epoker som satte sin prägel på staden, precis som staden satte standarden för kultur och trender i resten av Italien och ut i Europa.

Mer information om Florens, tips för vistelsen och en vägledande karta kan du ladda ner här.

Lantliga utfärder i Mugello

Vill du göra lantliga utfärder från Florens så varför inte göra en tur norrut till det gröna distriktet Mugello, med stopp i t ex Scarperia som grundades på 1200-talet som försvarsborg åt stadsstaten Florens. Här är vi alldeles vid foten av Apenninerna, och anhalten passar fint också om du ska vidare mot Bologna (i regionen Emilia Romagna).

Chiantidistriktet sträcker i stället ut sig i södra delen av Florens-provinsen och in på Sienas domäner. Historien är fylld av krig och kontroverser mellan dessa båda städer, ända fram till 1555 då Medici blev storhertig över Toscana. Reser du med bil kan du följa två alternativa vägar i området, båda genom skönt böljande landskap och med pittoreska byar att besöka. Via Cassia var den väg de medeltida pilgrimerna följde mot Rom. Den kantas av kloster och kyrkor och går via karaktäristiska centrum som Certaldo (bydelen Alta), San Gimignano, Monteriggioni och Colle di Val d’Elsa. Femton av de ursprungliga sjuttiotvå medeltida tornen står kvar i suggestiva San Gimignano, där saffran en gång var stadens stoltaste produkt. Från vackra Piazza della Cisterna strålar gränderna. Monteriggionis intakta murar ser ut som en kungakrona, du ser dem på långt håll.

Smaka vinet på plats i Chianti

Parallellt genom landskapet löper vägen Via Chiantigiana, med Castellina in Chianti och Greve in Chianti som givna stopp, men lägg gärna till lilla Montefioralle alldeles invid Greve. Chiantivinet är vad det mesta kretsar kring här, och vinfälten är oemotståndligt vackra såväl vår som höst. Ett äkta Chianti Classico har en svart tupp på flaskan.

Ett par dagar i Siena

Siena, bankväsendets vagga och där man lär prata den mest korrekta italienskan, är en stad att ägna lite mer tid. Mest känt är stadens halvmåneformade torg il Campo där frustande hästkapplöpningar – il Palio – äger rum varje år den 2 juli och den 16 augusti. Festspelen inramas av färgstarka historiska korteger och ceremonier, tumult och glad hysteri. Vid detta torg ligger det ståtliga stadshuset Palazzo Pubblico med sina vackra salar (Museo Civico), men slå dig ner på ett café och njut först av den unika miljön torget bjuder. Renässanspalatset Piccolomini ligger strax intill, och sedan följer du Via di Città till den utsökta katedralen. Komplettera med Via Banchi di Sopra för mer butiker. Åtminstone en Panforte-kaka ryms säkert i resväskan. Den som stannar flera dagar har många stråk att utforska, och en rad intressanta museum, som Pinacoteca Nazionale med måleri från medeltid och renässans.

Apenninerna

Vid Apenninerna öster om Florens ligger nationalparken Parco Nazionale Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna, som fortsätter in i regionen Emilia Romagna. Genuina små byar att utgå ifrån här i den vackra Casentino-dalen är t ex Poppi och Bibbiena.

Provinsen Arezzo – guldsmedernes stad

Nu är vi inne i provinsen Arezzo. Arezzo är guldsmedernas stad, en stad med medeltida prägel som i juni varje år firar sin stolta historia med festspelen Giostra del Saracino. Spelen äger rum på det måleriska torget Piazza Grande. Det gör också den mycket stora månatliga antikvitetsmarknaden (första sönd i varje månad, samt lörd i samma helg). Här vid torget ligger vackra palats och så den romanska kyrkan Pieve di S. Maria med sin berömda altartavla. Besök också 1500-talsarkitekten Giorgio Vasaris hem på Via XX Settembre, och ta sedan en titt på den romerska teatern.

Sansepolcro och konstnären Piero della Francescas musuem är värt ett besök

Nordost om Arezzo ligger sevärda Sansepolcro, 1400-talskonstnären Piero della Francescas hemstad. Här föddes han och här dog han, och många av hans verk finns på stadens museum. På vägen hit, stanna gärna också till i Anghiari.

Promenera till Medici-fätningen i Cortona

Söder om Arezzo ligger Cortona, en mycket trevlig stad med torget Piazza della Repubblica som given startpunkt för promenader som tar dig bl a till Medici-fästningen. Redan på 1700-talet började man ta till vara lämningarna efter etruskerna i trakten, och arkeologiska museet (Museo dell’Accademia Etrusca) har några riktiga praktpjäser.

På färden ut mot kusten här i södra delen av regionen passerar du först dalen Val di Chiana, där medeltida runda Lucignano med gator som årsringar är ett trevligt stopp.

Val d'Orcia, Toskana

Konstnärernas Val d’Orcia och Toscanas vincentrum

Sedan följer dalen Val d’Orcia vars landskap hänfört konstnärer genom århundraden, och till slut också UNESCO som placerat området på sin världsarvslista. Jordens färger, kullarnas böljande rytm, och fälten som ändrar karaktär efter de olika årstidernas grödor, är i sig skäl nog för resan hit. Här följer också de stora vinernas domäner, och Montepulciano blir den första självskrivna staden att stanna till i, inte bara för sitt berömda Vino Nobile, utan för att Montepulciano är en liten renässanspärla, mycket välbevarad. Via di Grecciano nel Corso startar promenadstråket som tar dig i en ring genom staden och tillbaka.

Tänker du vika av mot regionen Umbria, så missa inte lilla Cetona just innan regionsgränsen. Sola dig i lugnet på den lilla byns stora torg, och köp med dig en flaska olivolja innan du far vidare.

Pienza är annars nästa givna stopp i Val d’Orcia; staden är liten så promenera sakta! Pienza byggdes efter humanismens principer och blev ett litet smycke, också den på UNESCOs världsarvslista. Palazzo Piccolomini vid torget Piazza Pio II är höjdpunkten på den korta promenaden. Trakten är känd också för sin fina pecorino-ost, så besök de små butikerna i staden eller gör ett stopp vid en gård där det står ”vendita diretta”, d v s direktförsäljning. 

Slappna av på Spa i Toscana

Toscana har många fina spa, vackra gamla kurorter och sköna tempererade bassänger. Här i söder finns klassiska Chianciano Terme med sina parker och hälsobringande vatten, här finns antikens Bagno Vignoni där man simmar med vidunderlig utsikt, och längre ut mot kusten finns Saturnia med svavelhaltiga vattenfall i det fria och exklusiva spabehandlingar. Lilla S. Casciano dei Bagni vid gränsen mot Umbria har både en modern spaanläggning och antika hälsobrunnar i gamla stan.

Medeltida Montalcino är förslagsvis nästa anhalt. Vinkännaren vet att här är det Brunello som ska provas och inhandlas, kanske i fästningen (la Rocca) vid infarten till staden. För övrigt är besöket helt kravlöst, det är bara att njuta av atmosfären.

Bestämmer du dig för en längre vistelse runt Val d’Orcia så är Radicòfani och Castiglione d’Orcia två andra genuina byar att besöka. Du har heller inte långt till kastanjeskogarna på berget Monte Amiata där man också kan åka skidor utför vintertid. Abbadia San Salvatore är byn att utgå ifrån i detta område.

En vacker värd mot Maremma

Maremma kallas distriktet längst ner i söder i provinsen Grosseto, och sträcker sig ända ut till kusten. Nickande gula solrosfält lyser upp färden på försommaren. Sorano och Sovana är båda två pyttiga och sömniga men väldigt rara. Högt uppe på en tuffstensklippa ligger Pitigliano, anblicken av staden när du kommer västerifrån är fantastisk. I klippan under husen har gångar grävts ut genom historien. Pitigliano kallas för lilla Jerusalem, eftersom judar fann en fristad här på 1600-talet. Vi är i ett område där landskapet genomkorsas av ”vie cave”, etruskiska leder bitvis uthuggna ur berget. Gå ett stycke på den suggestiva leden som börjar intill etruskiska graven Tomba di Ildebranda inte långt från Sovana. Vildsvinsprodukter är en specialitet här i söder, och bland de lokala vinerna finns många storheter i gruppen ”supertoscani”.

Maremmas kust har långa sträckor skyddad natur, t ex vid reservatet Parco dell’Uccellina. Pinjeskogar möts av vilt sköna sandstränder. Capalbio i det omedelbara inlandet är en liten sagoby med ringmur att vandra runt på, och fiskebyn Talamones klippor är populära att sola ifrån. 

Bada i Castiglione della Pescaia och besök den svenska och den italienska semesterbyn

Castiglione della Pescaia är en av de livligare badorterna i södra delen regionen med välskötta barnvänliga stränder med parasoller och solstolar i rader, men också fiskehamn och några äldre kvarter. Intill ligger ”svenskbyn” Riva del Sole och den italienska semesterbyn Punta Ala.

I provinshuvudstaden Grosseto ligger den historiska befästa kärnan som en liten ö i den för övrigt moderna bebyggelsen, lagom för en liten utfärd som avbrott på badsemestern.

Toscanas största öar

Elba och Giglio heter de största öarna i toscanska arkipelagen. De är kuperade och ger angenämt tuggmotstånd för cyklisten eller vandraren. Båtarna över tar bara ca en timme, från Porto S. Stefano eller Piombino. I badvikarna väntar varm vit sand, men här finns också klippigare partier. Öarna bildar tillsammans nationalparken Parco Nazionale Arcipelago Toscano, och inkluderar också den marina miljön.

Elba – badvikar med finkorning sand

Vacker strand i Toskana, Versilia

Elbas kustlinje är kurvig och klippig, med härliga små badvikar med jämna mellanrum, ofta med finkornig vit sand. De mest polulära samhällena vid kusten är Marina di Campo, Marciana Marina och Porto Azzurro. Romantiska Capoliveri ligger högt på en klippa. Att Napoleon landsförvisades till Elba vet de flesta; han blev kvar ett år och hans två residens kan besökas.

Giglio

Giglio täcks av ett typiskt medelhavsbuskage, väldoftande i sommarvärmen. Runt den lilla hamnen i Giglio Porto är det mest rörelse. Den gamla byn Giglio Castello är en genuin medeltida miljö, medan den största stranden finns i Giglio Campese. Capraia med sina vulkanklippor har en fin flora och uppskattade dykvatten. Ön har däremot bara en liten by, Capraia Isola.

Montecristo, Pianosa, Giannutri och Gorgona kan inte besökas utan specialtillstånd.

Att Elba var rik på mineraler upptäckte redan etruskerna som började bryta malm här, som sedan bearbetades i Populonia på fastlandet. I Populonia finns fina etruskiska monument som den historiskt intresserade självklart besöker.

Massa Marittima ett stycke in i landet är en fin liten historisk stad, med vackra torg och en mycket sevärd katedral. Också gränderna i Suvereto är värda en liten omväg. 

Är du på väg mot Siena så stanna för all del till vid de suggestiva kyrkoruinerna av klosterkyrkan Abbazia di San Galgano.

Kusten som följer norrut består ömsom av vackert kärva klippor, ömsom av sandstränder som i San Vincenzo och Marina di Bibbona. Här finns också gott om campingmöjligheter. Castiglioncello längre norrut har långa traditioner som elegant badort, och centrum är trevligt, men här badas framför allt från klippor och bryggor.

Volterra – en sevärd liten stand

Volterra är en mycket vacker liten stad, ett av områdets absoluta måsten, grundad av etruskerna uppe på en klippa några mil inåt land. Här finns fina romerska ruiner, och ett gemytligt medeltida centrum med många butiker att botanisera i, liksom ett flertal intressanta historiska palats. Piazza dei Priori är stadens mitt. Kulturturisten tar sig säkert tid på det fina etruskmuseet (Museo Etrusco Guarnacci). Bearbetad alabaster är typiskt för staden. Gillar du genuina små historiska miljöer så stanna gärna till i Casale Marittimo och Montescudaio på vägen till kusten.

Livorno – historisk hamnstad med spår från andra världskriget

Hamnstaden Livorno har sin historia starkt kopplad till flottan, och projekterades av huset Medici på 1500-talet. Ut mot havet i den gamla stadskärnan ligger en fästning, och hela stadsdelen har formen av en femkantig bastiljon. Runt denna löper kanaler, och broar förbinder med de nyare delarna av staden. Även den gamla kärnan är dock till stora delar rekonstruerad efter andra världskrigets förstörelser. Viale Italia är ett vackert promenadstråk längs med havet, som leder ut från stan till ett område med 1800-talsvillor.

Ämnar du svänga av mot Florens från Livorno så blir pittoreska San Miniato lagom för en lunchpaus. Är det tryffelsäsong (oktober/november) kanske du stannar kvar!

Pisa Piazza dei Miracoli, Toscana

Det lutande tornet Pisa ligger i Toscana

Vid floden Arnos utlopp ligger Pisa. Den bländande vita katedralen med sitt baptisteri, sin gravplats och sitt klocktorn är en strålande medeltida arkitektonisk uppvisning. Även om tornet inte hade lutat! Hela detta kyrkokomplex, i folkmun kallat Piazza dei Miracoli, står på UNESCOs världsarvslista. Pisa är väl värd lite mer av din tid. Gå stråket Via S. Maria, och vik in till Piazza dei Cavalieri med sina fantastiska palats. Samlingarna av medeltida keramik och skulptur på Museo Nazionale di S. Matteo är mycket fina. Staden har en stolt historia som en av de stora marinrepublikerna, och de historiska folkfesterna är många. Pisa var en rik stad, och de många kyrkorna kan vittna därom. Se gärna också t ex S. Maria della Spina.

Norra toscanas kust

Norra Toscanas kust är idel breda sandstränder, välordnade med parasoll och bryggor.

Viareggio är kustens aktiva nöjesmetropol med anor från ett ungt 1900-tal, därav områdets vackra badanläggningar och villor i jugendstil.

Mot Apuanerbergens fond några kilometer in från kusten ligger ett pärlband av små historiska centrum, och ute vid havsbandet ligger deras marinor och stränder. Så finns t ex gamla Pietrasanta och badorten Marina di Pietrasanta, gamla Massa och badorten Marina di Massa o s v. Vid Carrara hittar du marmorbrotten där Michelangelo valde ut råvaran till sina mästerverk.

Naturupplevelser i inlandet av Toscana

I inlandet sträcker distriktet Garfagnana ut sig, ett fint område för naturupplevelser. Skogarna av kastanj och akacia ger ifrån sig underbar honung. Musikens Barga (bl a jazzfestival sommartid) är utmärkt utgångspunkt, och du besöker nog också historiska Castelnuovo di Garfagnana, och lilla Coreglia Antelminelli. Här i Lucca-provinsen är dinkel (”farro”) en vanlig basvara, njut av rustika soppor och lantliga sallader!

Lucca – en liten stad med karaktär

Lucca stad är oförklarligt okänd för de flesta. Det är med spänd förväntan man passerar försvarsmurarna i typisk renässansstil, och där inne väntar en stad med karaktär. Här finns många sköna promenadstråk, som t ex Via Fillungo och Via Guinigi. Torget Piazza del Mercato är alldeles speciellt – ovalt som en amfiteater, och det var just vad som låg här under antiken. Stadens mitt är Piazza S. Michele med folkliv, palats och kyrkan S. Michele in Foro som började byggas redan år 1070. Katedralen (il Duomo) med sin assymmetriska fasad och kyrkan S. Frediano med sina mosaiker bör du inte heller missa. I ett 1400-talspalats ligger Museo Nazionale di Villa Guinigi, med konstföremål och måleri från antiken och fram till 1600-talet.

Det här är också kompositören Giacomo Puccinis hemstad. Hans födelsehus är ett litet museum, och utanför staden i Torre del Lagos natursköna miljö ges opera under bar himmel sommartid.

Pistoia, Toskana

Sträckan mellan Kusten och Florens

Sträckan mellan kusten och Florens kan köras snabbt på motorväg, men resan kan också tillåtas ta flera dagar. Föredrar du att köra på småvägar så passerar du kanske lantliga Montecarlo och Pescia, innan den som gillar klassiska kurorter svänger in till Montecatini Terme. De gamla anläggningarna i jugendstil med parker är helt klart imponerande. Monsummano Terme med Grotta Giusti är en annan hälsoanläggning i närheten, där häslobringande grottor är en specialitet vid sidan om bassänger och annat.

Pistoia är nästa provinshuvudstad att upptäcka. I skuggan av närliggande Florens glöms den lätt bort, men Pistoia är en trevlig stad att inkvartera sig i för den som vill göra utfärder åt olika håll i regionen. Stadens mitt är vackra torget Piazza Duomo med katedral, baptisteri och stadshus. I utkanten av gamla centrum ligger kyrkan S. Andrea med sin utsökt skulpterade medeltida predikstol i marmor. Modernisten Marino Marini var pistoiesare, och verk av denne internationellt uppburne skulptör, grafiker och målare finns på Fondazione Marino Marini. Staden bjuder också på bra shopping. Pricka in en lördag så hamnar du dessutom mitt i torgkommersen.

En tur upp i kullarna söderut från Pistoia tar dig till Vinci, där Leonardo da Vincis föddes. Det lilla museet (Museo Leonardiano) visar modeller av några av Leonardos många tekniska uppfinningar. Ett stopp vid Medici-villan i Poggio a Caiano blir ett fint komplement på utflykten.

Väljer du i stället att köra norrut från Pistoia, upp i Apenninerna, så väntar äventyr i berg på närmare 2 000 m. Fantastiska vandringsmöjligheter på hög höjd har du med söta lilla Cutigliano som utgångspunkt. En linbana tar dig upp till skidstationen Doganaccia, varifrån ett flertal leder utgår med enaståend utsikt från bergsryggen. Skidorten Abetone har vintertid ganska många backar att erbjuda, och på sommaren tar du liften upp till gröna naturreservat med sköna skogar och vattendrag.

Textilindustrins historiska stad Prato avslutar rundresan i Toscana. Konstintresserade går direkt till den grönrandiga katedralen med tillhörande museum för Donatelli-reliefernas skull, och kompletterar sedan förmodligen med centrumet för samtida konst (Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci), och även den vackert utsmyckade renässanskyrkan S. Maria delle Carceri. Andra kanske nöjer sig med loja promenader längs Via Garibaldi och Via Matteotti till Piazza del Comune.

Officiell hemsida, Regionen Toscana www.turismo.intoscana.it