Sicilien

Sicilien

Sicilien är medelhavets största ö och ett populärt resmål såväl för Italienare som Europeer. Här finner du vackert väder, sol & bad samt flertalet otroliga landmärken och sevärdheter. Sicilien har något att erbjuda för alla. I denna reseguide går vi igenom allt du behöver veta inför din resa.

Sicilia – en ö med särskild charm & attraktion

Medelhavets största ö – Sicilia på italienska – har en alldeles särskild charm och attraktionskraft.Genom historien har de flesta folkslag runt Medelhavet kastat lystna blickar mot ön, och dominanserna har skiftat från sekel till sekel. Greker och fenicier slogs länge om detta land, sedan kom romarna förstås, och därefter bl a morerna (800-talet), normanderna (1000-talet), sveberna (1200-talet) och spanjorerna (1400-talet) – för att göra historien mycket kort! Och alla har de lämnat spår i konst,  arkitektur, traditioner och gastronomi.

”Trinacria” är det klassiska namnet på ön. ”Tre huvuden” betyder det på gammelgrekiska, och anspelar på öns trekantiga form. Den östligaste udden når nästan fastlandet, bara det smala Messinasundet avskiljer. En bro har diskuterats och projekterats i årtionden, men idag tar man bilfärja från Reggio Calabria eller Villa San Giovanni. Även tågen rullar på färjorna.

Kullar och berg täcker in det mesta av ön. Riktigt höga toppar och högplatåer på närmare 2 000 m finns i de centrala massiven. Bitvist är det kargt, men palmer, kaktusfikon, citrusodlingar, vinfält och olivlundar sätter kontur och färg. Gamla lantgods med solblekta fasader blänker till i det gröna, och på vårvintern blommar mimosan innan mandelträdens rosa blomstring tar över. Vetefälten är inte lika stora som förr, när ön kallades för Medelhavets kornbod, men är fortfarande ett återkommande inslag.

Palermo, Siciliens huvudstad är färgstark & omtumlande.

Palermo –  öns myllrande och färgstarka huvudstad – är en omtumlande upplevelse. De arabiska inslagen i gatubilden är många, liksom de barocka och bysantinska. Missa inte de gamla marknaderna som t ex Vuccirìa, ta dig tid i trädgårdar och på caféer, spankulera sakta karaktäristiska stråk som Via Alloro och Via dei Biscottari.

Given startpunkt för promenader i olika riktningar är torget som i folkmun kallas ”Quattro Canti”, där gatorna Via Maqueda och Corso Vittorio Emanuele II delar staden i fyra delar. Katedralen med sina kungagravar är en mix av olika stilar och en av stadens viktiga profiler. Du besöker också de vackra medeltida Palazzo dei Normanni, Cappella Palatina med vackra mosaiker, och kyrkan S. Giovanni degli Eremiti som ligger samlade strax intill varandra, omgivna av prunkande parker.

Kyrkor och palats väl värda besök är väldigt många i Palermo. För den som inte har så mycket tid på sig i staden föreslår vi, utöver de redan nämnda, också lilla normandiska kyrkan Martorana. Den är en liten juvel med sitt vackra klocktorn och bysantinska mosaiker.

Stadens operascen Teatro Massimo är en av Europas största teatrar med plats för 3 200 i den vackra 1800-talssalongen. Shoppar gör du på och kring Via Ruggero Settimo, och det arkeologiska museet (Museo Regionale Archeologico) har mycket fina samlingar.

I utkanten av centrum ligger cappuccinermunkarnas kloster (Convento dei Cappuccini), känt för sina makabra katakomber med mumifierade lik (inte lämpligt för barn och känsliga personer).

Ett besök i Palermo inkluderar en obligatorisk utfärd 8 km till Monreale med sin överdådiga katedral och vackra moriska klostergård, högt belägen med strålande utsikt över dalen ”Conca d’Oro”. Kanske fortsätter du upp i bergen till Pian degli Albanesi, grundad på 1400-talet av albaner som flydde från turkarna, och där man fortfarande talar en albansk dialekt.

Palermo är en hamnstad, badstränder hittar du utanför centrum, i t ex Mondello ca 10 km västerut. Här råder ett skimmer av förra sekelskiftet.

Längre västerut ligger Castellammare del Golfo och därefter följer naturreservatet Riserva dello Zingaro med små lugna fiskarsamhällen och badvikar, som San Vito lo Capo längst ut på en udde. Tonfisket har långa traditioner här, och i augusti firar man med couscousfestival.

Kulturturisten besöker förstås utgrävningarna av antikens Segesta.

Besök kulturstaden Èrice och hamnstaden Trapani

Kulturstaden Èrice ligger högt på berg ett litet stycke från kusten här i nordväst. Staden står på antik grund och har en gemytligt medeltida stadsbild innanför de gamla murarna, där kyrkan Chiesa Matrice med sin kampanil är det viktigaste monumentet.
Hamnstaden Trapani är idag provinshuvudstad med modern framtoning, en gång i tiden var det hamn till den då viktigare staden Erice. Härifrån tar man båten till de Egadiska öarna här utanför, men också till Pantelleria och till Sardinien.

På färden söderöver från Erice mot Marsala, varthelst du gör en avstickare mot havet, ligger saltberedningsbassänger. Saltproduktion och -handel är en viktig del i traktens historia.

I Marsala utgår du från torget Piazza delle Repubblica, och spankulerar gatan Via XI Maggio ut mot havet. Där ligger de antika lämningarna (Insula Romana) med vacker utsikt. Runt om staden ligger de berömda vinfältet – kanske ett stopp för inköp på en ”baglio” som vingårdarna kallas?

Selinunte för den historieintresserade

Selinunte blir nästa obligatoriska stopp för den historiskt intresserade. Fynden från denna grekiska koloni finns på arkeologiska museet i Palermo, men ruinerna i sig är mycket intressanta.

Sciacca strax söder om Selinunte har sedan antiken lockat besökare på jakt efter hälsokurer, och kan vara utgångspunkt för utfärder i området. Den medeltida stadskärnan är trivsam att promenera i; från Piazza Scandaliato blickar du ut över hamnen och havet. En given utfärd går till Agrigento. Man behöver inte vara särskilt kulturellt intresserad för att imponeras av de fantastiska grekiska templen. De är oerhört välbevarade, och självskrivna på UNESCOs världsarvslista. Här på Siciliens sydvästra kust är de egentliga badorterna få, men den som söker lugn och avskildhet kan hitta riktigt fina naturstränder, med gyllengul sand och vita klippor.

Mondello, Sicilien

Den som ämnar köra landsvägen mellan Palermo och Agrigento kan ta en paus i karaktäristiska bergsbyn Sutera.

Barnvänliga stränder på Siciliens sydspets

Vid sydspetsen är kusten mer lättillgänglig, och barnvänliga stränder finns t ex i historiska Gela, fiskarnas Pozzallo och vinodlingarnas Pachino. Från Gela gör du lätt intressanta utfärder inåt land, t ex till Piazza Armerina med den utgrävda romerska Villa di Casale som uppmärksammats av UNESCO. Gör då också ett stopp i keramikens Caltagir.

Siciliens hjärta har mycket att erbjuda

Fortsätter du norrut, in till öns hjärta, kommer du till inlandets två provinshuvdstäder Enna och Caltanissetta. Enna ligger högt på en platå med omtalad utsikt över nejderna. Börja ditt besök i denna välbevarade vackra medeltida miljö vid Castello di Lombardia, en av Siciliens mest imponerande borgar. Dra dig sedan längs gatan Via Roma till stadens mitt Piazza Vittorio Emanuele, och det intilliggande Piazza Crispi. Det är här du finner den, utsikten – över naturreservatet Le Madonie och ända bort till Etna.

Valle dei Templi, Sicilien

Om du fortsätter genom dessa jordbruksbygder så kommer du snart till Caltanissetta. Lokala traditioner har starka fästen här, och i synnerhet påskveckans många färgstarka processioner är en upplevelse i sig. Staden har – med italienska mått mätt – en modern prägel, men ta gärna en promenad längs huvudgatan Corso Umberto I.

Tänk på att vägarna ofta är krokigare än de ser ut på kartan, och det tar tid att transportera sig på inlandets småvägar.

Södra Sicilien

Ragusa är provinshuvudstad i södra Sicilien, och både den medeltida stadsdelen Ibla med bl a barockkyrkan S. Giorgio, och kvarteren från 1700-talet är mycket intressanta. Den som följt ”Kommissarie Montalbano” på tv kanske känner igen en del miljöer. Botanisera i matbutikerna, och köp gärna med dig en flaska av den lokala pistagelikören. Badar gör du på de fria stränderna i Marina di Ragusa två mil bort.

Besök också de små städerna ett stenkast in i landet, som Modica, Palazzo Acreide och Noto. En jordbävning år 1693 totalförstörde alla städer i dalen Val di Noto, och alla byggdes de raskt upp igen, i barock stil. Städerna står listade tillsammans på UNESCOs världsarvslista.

Syrakusa – en romantisk och vacker hamnstad

Siracusa – S. Lucias hemstad – står för romantisk skönhet och klassisk kultur. Den äldsta delen i dagens Siracusa (Syrakusa på svenska) heter Ortigia och ligger utslängd i havet. Staden grundades redan på 700-talet f Kr av grekerna, och dess skönhet var vida känd. Idag besöker man förstås de arkeologiska lämningarna, och har du tur kanske det ges föreställningar på den fina grekiska teatern. Intill liggerkalkstensgrottan ”Dionysos öra”. I pittoreska Ortigia promenerar du Corso Matteotti och Via Roma till katedralen, och tar sedan vägen via den sedan antiken berömda vattenkällan Fonte Aretusa vidare ut till borgen Castello Maniace. Papyrus är en klassisk produkt från Siracusa.

Catania – många flyger hit

I Catania landar många som valt att flyga till Sicilien. Staden är larmig och kan vara lite svår att greppa för turisten. Jordskalv, vulkanutbrott och krig har härjat genom sekler, men här finns fortfarande sevärda stråk som Via Etnea och Via dei Crociferi. Shoppingen är ofta prisvärd, de viktigaste affärsgatorna är Corso Italia, Via Pacini och Via Umberto I. Så missar du förstås inte den livliga saluhallen Pescheria vid Piazza Pardo nära katedralen. Sök skuggan en stund i vackra parken tillhörande Villa Bellini, och avsluta med ett besök till stadsmuséet (arkeologi, måleri, vapensamlingar m m) i medeltidsborgen Castello Ursino.

Apelsinodlingar & fiskebyar

Apelsinodlingar inramar lilla barockstaden Acireale som vilar på en lavaplatå vid havet just norr om Catania. Det gör också fiskebyarna Aci Trezza och Aci Castello, här vid det som sägs vara ”Cyklopernas kust” i Homeros Odysséen. Dessa byar duger gott för snabba dopp i sommarhettan, men större stränder väntar längre norrut.

Bevinna vulkanen Etna

Båtar på stranden i Cefalù, Sicilien

En påtaglig profil ramar in landskapet, vulkanen Etna vakar styvmoderligt över området. Ett svart dammtäcke på balkongen på morgonen betyder att Etna varit vaken medan du sovit. De större utbrotten är dock mycket sällsynta. Etna med sina 3 323 m är öns högsta topp. Att ta sig upp till kratern är ett spännande och annorlunda inslag på vistelsen. Starta t ex från bergsstationen Rifugio Sapienza vid byn Nicolosi här på sydsidan, där utgår en linbana. Linguaglossa på nordsidan är en annan startpunkt för exkursioner på Etna. Vintertid kan man åka skidor utför vulkanens branter, på Etna nord och Etna Sud när vädrets makter tillåter.

Naxos – östkustens badmetropol

Östkustens badmetropol Giardini Naxos harfina stränder och bekväma badhotell. År 735 f Kr klev grekerna i land och grundade staden Naxos, den första kolonin på ön. Några få rester av bl a de antika försvarsmurarna finns kvar. 

Missa inte Taormina

Pittoreska Taormina är en riktig pärla, med lång historia. Från den romerska teatern har man en superb utsikt över havet och mot Etna. Gatan Corso Umberto I är stadens vackra och livliga flanerstråk, ett avslappnat nöje ljumma sommarkvällar. Från Taormina tar man linbanan ner till stränderna i Mazzarò. Vill du hellre bo nära stränderna i Giardini Naxos tar du dig lätt upp till Taormina med lokalbussarna.

Är du nyfiken på omgivande byar så föreslår vi Castelmola som det är gångavstånd till från Taormina, men välj bort de varmaste timmarna för det är 4 km uppförsbacke. Där uppe väntar kastell, torg och kaféer, och en vidunderlig utsikt. Ett apelsindoftande mandelvin är typiskt för orten. Sàvoca är ett annat turförslag ca två mil norrut; ett välbevarat medeltida centrum med vackra inslag från 1700-talet som förevigats genom Gudfadern-filmerna. Svalka dig med en ”granita al limone” (isdrink med citron) innan färden går vidare.

Messina raserades totalt år 1908 av ett kraftigt jordskalv, och skadades därefter allvarligt under andra världskriget, så dagens Messina är helt modern bortsett från några enstaka medeltida monument som klarat sig. Katedralen har kvar sin medeltida prägel men är i stort rekonstruerad. Däremot rymmer den fortfarande intressant originalkonst.

Siciliens nordkust erbjuder flera lugna badorter

Nordkusten karaktäriseras av små lugna badorter som Capo d’Orlando, och spridda semesteranläggningar inbäddade i grönska. Det omedelbara inlandet är vackert kuperat, kör en runda och gör stopp i bergsbyar som Novara di Sicilia och  Montalbano Elicona med inköp av lokala ostar som dagens uppgift. Tillbaka vid kusten kompletterar du med en lokal salami i  San Marco d’Alunzio.

Fiskarnas Cefalù är en sympatisk och vacker liten stad med gammalt centrum och generös sandstrand. En grandios katedral dominerar centrum, byggd av normandernas kung på 1200-talet, med enastående guldmosaiker invändigt. Huvudgatan Corso Ruggero med sina butiker flankeras av medeltida trappgränder. Från fortet uppe på den höga klippan intill centrum har du strålande vyer.

Naturreservaten Le Madonie och Monti Nebrodi nås lätt från kusten, de sträcker böljande ut sig söder om Cefalù (Le Madonie) och Capo d’Orlando (Monti Nebrodi). För att helt och fullt andas siciliansk lantluft kanske du väljer att bo på lantgård, s k agriturism. Här finns förstås också genuina byar att göra anhalt i, som Nicosia, Randazzo, Geraci Siculo m fl. Inlandets gamla bergsbyar är ofta ganska luggslitna, och trist 1900-talsbebyggelse i byarnas ytterkanter blir kanske det första du möts av, men ge dem en chans!

De små öarna i Sicilien

Många små öar ramar in Sicilien. De är alla snorkelparadis med sina klara vatten, grottor och rika undervattensliv.

Agrigento, Sicilien

De Eoliska öarna vid Messinasundet har alla vulkaniskt ursprung, men de har olika färger och uttryck. Stromboli och Vulcano är de enda med fortfarande aktiva vulkaner. Tvära klippor vid intensivt blått hav, stenhus med terrasser som skuggas av vasstak, och båtförbindelser med Milazzo på sicilianska fastlandet har de alla gemensamt.

Vulcanos fina små badvikar har svart vulkansand, och fungerar också för barnfamiljen. Gröngula toner är annars återkommande på denna svavelhaltiga ö där det pyser rök ur sprickor, och det finns pölar för vulkaniska gyttjebad. Stromboli är också den svarta lavans ö, där purfärsk lava glimmar orange i den svarta natten. Detta är ett skådespel att njuta på avstånd, t ex från havet. Den som vill upp till kratern måste ha sällskap av en expertguide. Lipari är den största och mest besökta ön, där ljusa klippor ger kontrast. Redan på stenåldern var ön befolkad, och efter att ha blivit grekisk koloni följer öns historia ungefär samma mönster som resten av Sicilien. Öarnas historia kan man studera på museet och i den arkeologiska parken i byn Lipari. På Salina har den vulkaniska aktiviteten för länge sedan slocknat, och ön är frodigt grön. Ekologiska insatser har gjort att ön är skönt oförstörd, och en anhalt för många flyttfåglar. På Filicudi och pyttiga Alicudi har klipporna en djupgrön dräkt, det är den vildväxande kaprisens förtjänst. Dessa öar är de minst turistanpassade, och passar den som vill söker lugn och avskildhet. Den minsta ön Panarea slutligen har ett rosa skimmer över de små vinodlingarna. Ön omges av ett antal suggestiva klippor och småöar i havet, att utforska med båt.

Ùstica norr om Palermo påminner om de Eoliska öarna i sin karaktär, men har plana ytor där vinodlingar trängs med andra grödor och ett och annat olivträd. Här är marint naturreservat och dykvattnen är utsökta. I den rätlinjiga tätorten Ùstica som projekterades och byggdes på 1700-talet finns också ett marinarkeologiskt museum.

De Egadiska öarna i nordväst är geologiskt en förlängning av Sicilien, och ingår numera också i ett marint naturskyddsområde. Dessa öar av sandstensklippor var bebodda redan under förhistorisk tid, och på lilla Lévanzo finns intressanta grottmålningar. På 1500-talet sålde spanske kungen öarna till en genovesisk adelsfamilj. Den största ön Favignana har i tiders tider haft funktionen som försvarbastiljon, i kombination med fängelseö. Idag är det högst frivilliga besökare på ön, som njuter av hav och sol och båtturer.Tonfisket har också alltid varit av största vikt på Favignana. Fiskarnas Marèttimo är kargt klippig med spännande grottor. På denna ö har inga hotell tillåtits att byggas, men en del inkvartering i privathem finns att tillgå i den lilla byn.

Pantelleria är den största av öarna runt Sicilien, känd för sitt halmgula aromatiska starkvin Passito di Pantelleria, för kaprisen som växer vild över hela ön, och för de karaktäristiska stenhusen ”dammusi”. Internationella jetsetare har funnit lugn och avskildhet på denna vackra ö med starka moriska inslag, som erbjuder just lugn och avskildhet, och så sol, hav, spabehandlingar och annorlunda arkeologi.

De Pelagiska öarna sydost om Sicilien består av Lampedusa och Linosa, samt en liten obebodd prick som heter Lampione. Lampedusa är den största, och ligger närmare Tunisien än Sicilien. Ön är en karg platå, och har tvära kustlinjer av ljusa klippor med mindre insprängda sandstränder där sköldpaddor lägger sina ägg. Så sakteliga förbereder sig ön för turism. Den runda lilla ön Linosa är av vukaniskt ursprung och något frodigare. Den omges av mycket djupa och fiskrika vatten, och är därför välbesökt av dykare. Byn Linoa är liten men sympatisk.

Officiell hemsida, Regionen Sicilia: www.visitsicily.info/en/