Trentino Alto Adige

Trentino, Italien

För skidentusiasten med krav på omväxling
För den som kommer till Italien bilvägen via Österrike
För dig som vill utmana bergen även sommartid

Den här regionen består av två självständiga provinser, alltså presenterar vi dem var och en för sig.

Alto Adige (Sydtyrolen)

Italien har många ansikten, och detta är det första som bilturisten möter, om man valt att ta vägen över Tyskland och Österrike. Vi befinner oss mitt i de italienska Alperna, det är idel berg och dalar. Provinsen har sitt namn efter floden Àdiges övre lopp, och parallellt med floden löper motorvägen som slussar dig vidare ner i Italien, i en södergående dalgång rakt igenom provinsen. Äpple- och vinodlingar klär de solbelysta lägre slänterna.

Vipiteno

Provinsens historia är den typiska för gränsregioner; dominanserna har varit många och nationaliteten har varierat över seklerna. I modern historia var det länge österrikiskt territorium, så sent som till 1918. Därför är provinsen tvåspråkig, alla ortsnamn finns det såväl en italiensk som en tyskspråkig version av. På så vis heter hela provinsen Südtirol på tyska. Vi anger de tyska ortsnamnen i parentes efter de italienska. Även byggnation, gastronomi och annat har starka österrikiska influenser.

Är du bara på genomresa så finns ett par trevliga historiska centrum att göra stopp i. Strax innanför gränsen ligger Vipiteno (Sterzing). Säkert hittar du ett trevligt lunchställe längs pittoreska Via Città Nuova med sina arkader. Den gotiska stilen med renässansinslag dominerar stadsbilden. Vipiteno är också skiddestination, av det lite mindre formatet.

Bressanone (Brixen) är den kulturellt sett mest intressanta staden i provinsen. Den historiska stadskärnan breder ut sig kring torgen Piazza del Duomo och Piazza della Parrocchia, däremellan löper den karaktäristiska gatan Via dei Portici Maggiori. De konsthistoriska äventyren spänner mellan medeltid och barock, med tydlig tysk accent. Klostret och baptisteriet vid katedralen (il Duomo) hör till sevärdheterna du inte bör missa. Har du tid så beök också lilla Chiusa (Klausen), en annan medeltida pärla längs med denna historiskt viktiga väg som förbundit Italien med Tyskland genom årtusenden.

Bressanone, jul

Huvudorten Bolzano (Bozen) växte fram under medeltiden tack vare sin strategiska position för handel mellan nord och syd. Och stadens charm ligger just i mötet mellan dessa två kulturer – den typiskt tyska och så den italienska – som blir tydlig i stadsbilden. Lokaltypiska produkter som t ex snidat trä, ostar och viner hittar du i butikerna längs Via dei Portici. En titt i katedralen hinner du också med innan du kanske är nyfiken på ”Ismannen Ötzi”, den mumifierade mannen från ca 3.300 år f Kr som 1991 hittades infrusen i en glaciär vid gränsen till Österrike. Han finns på det arkeologiska muséet på Via del Museo 43.

Turisten som beger sig till Alto Adige gör det annars oftast av två skäl: vintertid för att vintersporta, och sommartid för att vandra eller cykla i bergen. Att samtidigt få lite kulturell spis är förstås ett plus.

Merano

Nordväst om Bolzano ligger Merano (Meran), en söt liten stad med stolta traditioner som kurort. Här finns inga storslagna monument eller konsthistoriska mästerverk, men stadskärnan är mycket gemytlig med sina arkader och parker, en raffinerad miljö för kvalitetssemester. I närheten finns också bra skidåkning, i systemet Merano2000 (”Merano duemila”), och ett flertal av hotellen har moderna spa-avdelningar.

Från Merano sträcker sig dalen Val Venosta västerut, in nationalparken Parco Nazionale dello Stelvio. Mitt i detta naturskyddsområde, som fortsätter in i provinsen Trentino och regionen Lombardia, ligger det delvis glaciärtäckta Ortlermassivet som höjer sig 3.905 m över havet. Malles Venosta (Mals) och pittoreska Glorenza (Glurns) är historiska byar som kan vara utgångspunkt för att utforska detta område, sommartid som vintertid. Skidåkningen här – liksom i Val Senales (Schnalstal) lite närmare Merano – vänder sig till familjer, men också till den äventyrlige med stighudar under skidorna. Silandro (Schlanders) centrum är värt ett stopp, när du är i området.

På andra sidan av Bolzano och motorvägen följer vi två dalar österut. Den nordligaste av dem är Val Pusteria med Brunico (Bruneck) som centralort. Hit till denna trevliga lilla alpstad med äldre bebyggelse och medeltida borg kan man också ta tåget. Linbanan upp till skidsystemet Kronplatz / Plan de Corones går från närliggande Riscone (Reischach) några km bort.

Siusi

Den andra dalen är Val Gardena (Grödental), med de tre byarna Ortisei (St. Ulrich), S. Cristina (St. Christina) och Selva di Val Gardena (Wolkenstein in Gröden). Dalen ligger på den nordliga sidan av Dolomiterna – dessa unikt majestätiska och fantasieggande massiv – och ingår i ett mycket stort sammanhängande skidsystem som kallas Sella Ronda. Ett ännu större område inkluderas i liftkortet Dolomiti Superski, för den som vill kunna röra sig med bil eller buss till andra närliggande skidsystem. Ortisei är huvudort i dalen, också känd för sina träsnidade leksaker och figuriner, Selva ligger mer centralt i liftsystemet. Castelrotto (Kastelruth) är en annan trevlig liten by att inkvartera sig på i området. Högplatån vid Siusi (Seis an Schlern) är intressant för såväl naturfantasten som skidåkaren.

Officiell hemsida, provinsen Alto Adige www.suedtirol.info

Trentino

Riva del Garda

Från Alpernas vassa toppar och Dolomiternas stup vid gränsen mot Alto Adige i norr, övergår landskapet i något mjukare berg ner till nordspetsen av Gardasjön (Lago di Garda). Slott och borgar kröner många toppar, vinfälten skimrar ljusgröna om våren och vackert röda om hösten.

Precis som Alto Adige tillföll Trentino Italien vid slutet av första världskriget, efter ett sekel som österrikiskt territorium. Den äldre historien är dock närmare kopplad till Verona och Poslätten, och de germanska influenserna i dagens Trentino är därför mindre påtagliga än i Alto Adige. Gastronomin är en mix av det lombardiska, det venetianska och det österrikiska, och den avnjuts förstås till de lokala vinerna.

Trento

Trento, provinsens huvudstad, grundades av romarna för sitt strategiska läge, militärt såväl som för handel. Renässansen satte sina konstnärliga spår i hela området liksom den typiskt venetianska stilen. Trentos charmiga centrum håller gärna kvar dig några timmar. Starta vid den ståtliga medeltida katedralen, följ sedan vackra Via Belenzani och sväng av mot slottet Castello del Buonconsiglio, det är ingen risk att du missar det. Inuti väntar utsökt dekorerade salar och olika samlingar.

Naturen och de mycket fina möjligheterna till aktiv semester året runt är provinsens största dragplåster.

Sommartid flockas windsurfentusiaster och seglare i norra änden av Gardasjön. Från Riva del Garda och Torbole har du fantastiska vindar ut på sjön, som plockar hem dig när de vänder norrut senare på dagen. Riva del Garda har en lång historia, till den befästa lilla hamnen löper trevliga små stråk. Kommer du med tåg så är Rovereto rätta stället att kliva av på, och det är en god idé att ägna lite tid även här. Staden har ett trivsamt historiskt centrum, och den intresserade besöker muséet med tema första världskriget (Italiens viktigaste) i slottet nere vid forsen. Arco är ett annat bra utflyktsmål från sjön, och den naturintresserade gör kanske ett stopp på vägen vid vattenfallet Cascata del Varone inne i en grotta, liksom vid lilla sjön Lago di Tenno och medeltida  Tenno med slott och gränder. Vandraren utforskar självklart högplatåerna vid Folgarìa och Lavarone strax öster om Rovereto.

Ett stycke norr om sjön, och nordväst om Trento, ligger den välkända skidorten Madonna di Campiglio, omgärdad av täta granskogar mellan de båda massiven Brenta och Presanella. Skidåkningen är absolut förstklassig. För den som vill ha en lite lugnare vistelse är Pinzolo ett närbeläget alternativ. Pinzolo är även känt för fin längdåkning, med det välbevakade loppet ”24-h Pinzolo”. Hela trakten, liksom den parallella dalen Val di Non, har mycket fina vandringsleder.  Molveno, vackert belägen vid en liten sjö, är fin utgångspunkt för gröna exkursioner.

Molveno

Madonna di Campiglio har sitt liftsystem sammanlänkat med dalen Val di Sole, med de moderna skidorterna Folgàrida och Marilleva. Följer du Val di Sole ytterligare västerut så hamnar du i provinsens nordvästliga utkanter. Här breder nationalparken Parco Nazionale dello Stelvio ut sig, vilken fortsätter in i provinsen Alto Adige och regionen Lombardia.

Inne i nationalparken ligger skidorten Pejo som också har en termalkälla, och just vid gränsövergången mot Lombardia ligger Passo del Tonale, en av de mest snösäkra orterna som med kabinbana är sammanlänkad med Ponte di Legno (regionen Lombardia). Hela detta område – från Ponte di Legno inne i Lombardia ända bort till Madonna di Campiglio – har ett  gemensamt liftkort.

Sella Ronda

Åt nordost från Trento ligger dalen Val di Fiemme, världsberömd för längdåkning, men här finns också pister utför. Av dalens byar är Cavalese den största, och här är målgången för skidlöparna i ”Marcialonga”, Italiens viktigaste långlopp. Starten går i Moena längre upp, just där Val di Fiemme övergår i dalen Val di Fassa. Nu är vi mitt uppe i Dolomiterna, och ett liftsystem som är länkat med Val Gardena (provinsen Alto Adige) och skidkarusellen Sella Ronda. Huvudort i Val di Fassa är trivsamma Canazei. Härifrån ser du Marmolada, Dolomiternas krona på gränsen till regionen Veneto, som delvis täcks av en glaciär. Här kan man åka skidor även på sommaren.

S. Martino di Castrozza är en av de absolut äldsta turistdestinationerna i italienska Alperna, en by med härlig alpatmosfär. Naturen är makalös, och orten hör till vandrarnas och klättrarnas favoriter. För utförsåkaren väntar 45 km fina pister, tillsammans med pisterna i närliggande Passo Rolle blir de över 60 km.

Officiell hemsida, provinsen Trentino https://www.visittrentino.info/en

Lisa Moretti