Historisk hästkapplöpning: Palio di Siena

Historisk hästkapplöpning: Palio di Siena

De historiska hästkapplöpningarna i Siena återkommer varje år den 2 juli och den 16 augusti. Tävlingen avgörs på det solfjäderformade torget Piazza del Campo i hjärtat av Siena. Man fyller då torget med jord och sätter upp läktare för publiken. Platserna är ganska få och endast för speciellt inbjudna gäster – resten av besökarna får trängas i mitten av torget.

Loppet, i sin nuvarande form, har säkrade anor från år 1701, då loppet ägde rum för att hedra ”Madonna dell’Assunta”, madonnan som skyddat Sienas militära trupper vid det ödesdigra slaget mot florentinarna vid Monteaperti den 4 september 1260. Det finns dock tecken på att tävlingen fanns redan på medeltiden. Staden har 17 stadsdelar, s k ”contrade”, men det är bara 10 som tävlar mot varandra i hästkapplöpningarna kring torget. De sista platserna lottas in under högtidliga former några veckor innan Palion.

Varje ”contrada” har ett namn, ofta efter ett djur, som t ex l’Aquila (Örnen), la Pantera (Pantern), la Giraffa (Giraffen), la Lupa (Varginnan). En ”contrada” är också en tillhörighet, man föds in i sin ”contrada”, ett slags livslångt medlemskap.

Som kuriosa kan nämnas att Bond-filmen ”Quantum of Solace” spelades in här under Palion i augusti 2007.

Relaterade länkar:

https://palio.comune.siena.it
www.ilpalio.org
www.paliosiena.com
www.ilpaliodisiena.it