Abruzzo

Abruzzo, Italien

Italiens regioner

För den som söker storslagna naturupplevelser är Abruzzo något alldeles speciellt, hela 30 procent av regionens yta lyder under naturskyddslagar. Regionen ligger i mellersta Italien, vätter ut mot Adriatiska havets sandstränder och stoltserar med spektakulära bergsmassiv i sitt inre, där topparna ofta når över 2.000 m . Vintertid kan man åka skidor i nationalparkerna på orter som Roccaraso, Pescasseroli och historiska Pescocostanzo. Där vildmarken inte dominerar är det genuina jordbruksbygder, och herdemarker. De huvudsakliga grödorna är vin, oliver och spannmål.  En lite udda men inte oviktig produkt är dessutom saffran. Badorter såväl som historiska centrum har en avspänd lugn karaktär. Desto livligare blir det i samband med folkfester, t ex processionen med levande ormar som i maj drar tusentals besökare till lilla bergsbyn Cocullo, inte långt från Sulmona som vilar på romersk grund.

Opi, Parco Nazionale d'Abruzzo

De tre nationalparkerna heter Parco Nazionale Gran Sasso e Monti della Laga, Parco Nazionale della Majella och Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise. Vid parkerna ligger också små historiska pärlor, som t ex Scanno (Parco Nazionale d’Abruzzo), Palena (La Maiella) och S. Stefano di Sessanio (Gran Sasso), där man lagt ner så mycket kraft och möda på utsmyckningen av husen i centrum. Många av byarna är lätt bedagade, men mycket intressanta för den historiskt intresserade, och för den som söker genuina miljöer.

I denna nationalparkernas region känns det helt rätt att regionens huvudstad heter L’Aquila, ”Örnen”. Medeltida L’Aquila ligger i regionens inland, och är den kulturellt mest intressanta staden i Abruzzo. En 1500-talsborg dominerar stadsbilden. Här inne huserar ett nationalmuseum med såväl arekologisk avdelning som skulptur och måleri av regionala mästare. Den rosaskimrande kyrkan S. Maria di Collemaggio är regionens arkitektoniska mästerverk som du inte får missa. Lokala produkter hittar du på morgonmarknaden på Piazza Duomo.

Santo Stefano Di Sessanio, Abruzzo, Italien

Chietis historiska centrum snirklar sig fram i det kuperade landskapet i sällskap med nyare stadsdelar.  Stadens arkeologiska museum (Museo Archeologico Nazionale) är flerfaldigt premierat. Praktpjäsen i samlingarna är ”Krigaren från Capestrano”, en gravstaty från 500-talet f Kr . På ett par mils avstånd från Chieti ligger medeltida små gömmor som Penne och Lanciano.

Teramo är en modern stad med historiska landmärken. Katedralens medeltida inre stoltserar med vackra silverarbeten.

Abruzzos kustlinje har de historiska centrumen strategiskt placerade uppe på en höjd, med utblick över havet, som t ex Vasto och Silvi. Nedanför har badorter, ofta med tilläggsnamnet Marina, vuxit fram kring fiskehamnarna; en plats för rofylld semester med familjen.

San Silvestro

Stränderna i norr är av gyllene sand och långgrunda. Söderöver blir kusten mer varierad: klappersten och sand, klippor och gömda vikar. Abruzzo har många stränder premierade med blå flagga för sin renlighet.  

Här vid kusten ligger regionens största stad, Pescara. Det ären hamnstad med fiskeflotta, turisthamn och färjetrafik mot bl a Kroatien, som också har långa sandstränder. I Pescara föddes en av Italiens största författare, Gabriele D’Annunzio. Hans födelsehus är nu ett litet museum. Folklivsmuseet Museo delle Genti d’Abruzzo berättar regionens pastorala historia.