Vatikanstaten, foto tagit ovanifrån

Vatikanstaten är en suverän stat inom Italien och den minsta staten i världen med en yta på endast 44 hektar. Den är säte för den katolska kyrkan och dess ledare, påven. Vatikanstaten har sin egen regering, flagga, mynt och posttjänst.

Att besöka vatikanstaten

Ifall du planerar en resa till Rom är det att måste att besöka vatikanstaten. Det finns många sevärdheter som är värda att besöka, inklusive:

  • Peterskyrkan: Den mest berömda byggnaden i Vatikanstaten och den största kyrkan i den katolska världen. Kyrkan är känd för sina konstverk, inklusive Michelangelos ”Sista domen” fresk och Berninis monumentala skulpturer.
  • Vatikanmuseerna: En av världens mest berömda museer med en imponerande samling av konst och arkeologiska föremål. Museet är hem för många kända verk, inklusive Rafael’s ”Skolan i Athen” och ”Sixtinska kapellet” med fresker av Michelangelo.
  • Sixtinska kapellet: En av de mest berömda platserna i Vatikanstaten, känd för sina fresker av Michelangelo. Kapellet används för viktiga ceremonier inom den katolska kyrkan, inklusive valet av ny påve.
  • Vatikanpalatset: Hem för påven och den administrativa huvudkvarteren för den katolska kyrkan. Palatset är känt för sina imponerande arkitektur och konstverk, inklusive Raphael’s fresker i ”Rafael salarna”.
  • Vatikanens trädgårdar: En vacker plats för promenader och vila, med många växter och skulpturer. Trädgårdarna är öppna för allmänheten och erbjuder utsikt över Rom.
  • Biblioteca Apostolica Vaticana: En av världens äldsta och mest kompletta bibliotek med en samling av över 1.6 miljoner böcker och manuskript.
  • Piazza San Pietro: Den stora platsen framför Peterskyrkan, som ofta används för stora högtider och ceremonier inom den katolska kyrkan.
  • Obelisken på Petersplatsen: En egyptisk obelisk som står mitt på Petersplatsen och är en av de äldsta monumenten i Rom.
  • Grottorna under Peterskyrkan: En serie grottor under Peterskyrkan, som är kända för sin historia och religiösa betydelse.
  • 10.Vatikaniska museets kapell: En kapell inrymd i Vatikanmuseet, känd för sina fresker och skulpturer.

Historia som går tillbaka till det antika Rom

Vatikanstatens historia går tillbaka till det antika Rom, där området där Vatikanstaten ligger idag, var hem för ett papyrusmuseum och en papyrusbibliotek. Under medeltiden var området hem för påvar och deras hov. På 1400-talet byggde påven Nicolas V det första Vatikanpalatset på platsen.

Under renässansen ökade Vatikanstatens betydelse som konst- och kulturcentrum, med påvar som Julius II och Leo X som stödde konstnärer som Michelangelo och Raphael. Under denna tid byggdes också Peterskyrkan, som är en av de mest berömda kyrkorna i världen och en viktig plats för den katolska kyrkan.

Efter franska revolutionen och den italienska unificationen 1861, tappade påven sin politiska makt och Vatikanstaten förvandlades till en enklave inom det italienska riket. Detta ledde till ett långvarigt konflikt mellan påven och den italienska regeringen. Detta konflikt löstes 1929 genom Lateranfördraget, som etablerade Vatikanstaten som en självständig stat inom Italien.

Under 1900-talet har Vatikanstaten fortsatt att spela en viktig roll inom den katolska kyrkan och har varit hem för många påvar, inklusive Pius XII och Johannes Paul II. Påvens roll som religiös ledare och den katolska kyrkans främsta representant har fortsatt att vara viktig för många katoliker världen över. Vatikanstaten har också fortsatt att vara ett viktigt centrum för konst och kultur, med Vatikanmuseerna och Peterskyrkan som några av de mest besökta platserna i världen.

Idag har vatikanstaten en egen regering

Vatikanstaten har en egen regering, ledd av en statschef, påven. Han är både den religiösa och den politiska ledaren för staten. Påven är också chef för kyrkan och den katolska kyrkans högsta ledare. Påven är vald av kardinalerna, de höga prästerna inom kyrkan. Han är också den ende som kan utnämna nya kardinaler.


Lisa Moretti