• Italienska Statens Turistbyrå
 • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3

Med tåg

Att resa med tåg

Det är smidigt, enkelt och billigt att åka tåg i Italien. Tågnätet är väl utvecklat och de större orterna trafikeras med snabbtåg många gånger per dag, många sträckor har förbindelser varje timme. Det betyder att det normalt sett är enkelt att få plats på tågen, och för kortare dagsturer räcker det vanligtvis att köpa biljetten på plats i Italien.
Snabbtåg Frecciarossa

Enklast finner du tågtider och priser på italienska tågbolaget  Trenitalias  hemsida. Tågtiderna finns vanligen tillgängliga ca 2 månader i förväg.

Söker du tågtider generellt i Europa, eller från länder som gränsar till Italien, kan den tyska hemsidan DB Bahn ha mer detaljerad information.

Barn under 4 år åker i allmänhet gratis både i 1 och 2 klass men har inte rätt till egen sittplats. Barn under 12 år åker till 50% rabatt och har då även rätt till egen sittplats.

Familjerabatt - för familjer eller grupper om 3 till 5 personer.  Måste inkludera minst en vuxen och ett barn under 12 år. Bokningsavgiften inkluderas samt en rabatt på 20% för vuxna och 50% för barn på standardpriset.

Obs! Biljettens giltighet

För att biljetten ska vara giltig måste den stämplas av dig själv i en automat vid perrongen, innan du kliver på tåget. Sök gul liten plåtlåda med text "Convalida". På biljetten ska det därefter stå datum och klockslag.
Om du missar att stämpla biljetten är den ogiltig och eventuella böter kan utställas av biljettkontrollanten.

Har du returbiljett så stämplar du i andra änden av biljetten vid återfärden.

Carta d'Argento - för resande över 60 år. Kortet kostar 30 euro och är giltigt ett år från inköpsdatum. Biljetten är gratis om du är äldre än 75 år. Kortet ger bl a 15% i rabatt på standardpriset i 1 och 2 klass. Inkluderar även Rail + Plus som ger vissa rabatter på internationella tåg. Kortet köps i biljettluckan på tågstationer i Italien, och via auktoriserade återförsäljare.

InterRail är det vanligaste kortet för tågturister just nu. Kortet finns som:

 • InterRail Global Pass
 • InterRail One Country Pass (gäller bara inom ett land)

InterRailkortet kan du köpa via SJ.

Fler rabattmöjligheter finns att läsa om på Trenitalias hemsida.

Boka och köpa biljett

Via Internet hemifrån

Enklast bokar du via internet på Trenitalias hemsida. Vid bokning via internet ges en viss bokningsrabatt.
Det går bara att boka max 5 biljetter i taget. Vid bokningstillfället får du en kod, som sedan kan användas i de speciella vit/gula självbetjäningsautomaterna på perrongen för att få ut din biljett. De flesta större tågstationer i Italien har dessa automater.

Kontant eller med kreditkort på plats

Det går även bra att köpa tågbiljetten i en vanlig biljettlucka, eller med de vanligaste kreditkorten i självbetjäningsautomaterna vid på perrongen.
Anvisningar finns på flera språk (engelska, tyska etc).

För hjälp och bokning från utlandet: +39-06 68475475

Vid reklamation: reclami@trenitalia.it

Återbetalning av biljetter: rimborsi@trenitalia.it

 

 


NTV - Ett alternativt tågbolag

Sedan några år finns också det konkurrerande tågbolaget Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) som trafikerar några av de större orterna i landet, men till orternas sekundära stationer t ex Stazione Cadorna i Milano.

www.ntvspa.it

NTV - Nuovo Trasporto Viaggiatori

Bilagor

 • Tågtyper (26 Kb - Format doc)
  Olika typer av tåg som trafikerar Italien.
 • Trenitalia broschyr (1595 Kb - Format pdf)
  Tågnätet, tågtyper
  Av: Trenitalia

  All rights reserved

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it