Catania – Den största staden på Sicilien

Catania, Italien

Vad man kan se och upptäcka under en resa till Catania. Palermo må vara den största och mest kända staden på Sicilien, men en resa till Catania är en helt annan upplevelse. Catania är ungefär hälften så stor som Palermo, och känns mycket mer ungdomlig och livlig än dess sofistikerade storebror.

Den som kommer hit för att besöka en klassisk gammal italiensk stad fylld av poesi och där romantiken blommar riskerar att bli besviken. De gamla byggnaderna med fult klotter och löst sittande puts i vissa delar av staden gör till en början att det känns som att man valt fel plats att besöka. Men tittar man lite under ytan upptäcker man charmen som finns här, människorna som glatt lever sina liv i staden som till och med överlevt den närliggande vulkanen Etnas vrede flera gånger.

Sevärdheter i Catania

En resa till Catania där du kan hinna se det mesta staden har att erbjuda är ganska enkelt att få till, eftersom stadens gamla centrum är ganska litet. 

Piazza del Duomo

En bra plats att börja på är stadens största torg, Piazza del Duomo. Detta torg med den mäktiga grå katedralen Cattedrale di Sant’Agata och Fontana dell’Elefante, elefantstatyn som står och ler lite fånigt med en stor obelisk på ryggen, är en syn man sent glömmer. Hela detta torg och dess omgivning designades av en enda man från Palermo vid namn Giovanni Battista Vaccarini, men påminn inte catanierna om detta, de två städerna har en stark rivalitet sinsemellan sedan många år tillbaka.

På torget finns också Museo Diocesano, ett museum med många religiösa artefakter, där man kan lära sig mer om religionen under områdets historia. Här finns också stadshuset som byggdes år 1741.

Från fiskmarknad till slott

Vandrar du till södra sidan av torget kommer du ut under Porta Uzeda, ett valv som har stått här sedan 1600-talet. Sväng höger efter valvet för att komma till Catanias fiskmarknad, med alla färger och dofter som följer med en sådan plats. Kommer du hit innan lunch är det en livad scen som väntar som lika gärna hade kunnat utspela sig för några hundra år sedan. Här säljs inte bara fisk utan också kött, grönsaker, ost och annat. I området finns också riktigt bra restauranger och glassförsäljare.

Fortsätter du sydväst kommer du till slut till Castello Ursino, ett slott från 1200-talet med många gamla samlingar från kungafamiljer, arkeologiska utgrävningar och föremål från kloster. Här kan du insupa kultur och historia från många århundraden tillbaka.

Vulkanen Etna

”Mamma Etna”, som vulkanen Etna som ständigt finns i bakgrunden under din resa till Catania ibland kallas, är Europas högsta aktiva vulkan, med en höjd som sträcker sig cirka 3 357 meter över havet. Vulkanen ödelade stora delar av området vid sitt senaste stora utbrott, inklusive den västra delen av Catania. Men var inte rädd, sist det hände var år 1669. Vulkanen har sedan dess haft fler utbrott men inte lika stora.

Till denna mäktiga vulkan kan man ta en guidad dagstur, även barn kan följa med eftersom terrängen är ganska lättvandrad. Här kan du uppleva det kraterfyllda, månliknande landskapet som vulkanen har orsakat under århundradena, medan du går över urgamla spår av lavaströmmar. 

Upptäck den goda maten i Catania

Pizza, pasta, fisk och skaldjur är populärt i Catania precis som i många andra italienska kuststäder. Den mest utmärkande maträtten i Catania är pasta alla norma, som är en pastarätt innehållande aubergine, en fyllig tomatsås och salt ricotta, och smakerna kommer verkligen till sin rätt här i sin hemstad.

Ett bakverk som du kan hitta billigt i stort sett i hela staden är cartocciata. Denna godbit består av deg som fyllts med mozzarella, skinka och oliver och sedan bakats i ugn. Fyllningen sticker ibland ut från båda ändarna av bakverket, så att varje tugga blir en behaglig njutning.

Behagligt medelhavsklimat

Eftersom Catania ligger på östra kusten av Sicilien är det en stad med varma somrar och milda vintrar. På sommaren är det inte ovanligt att temperaturen ligger runt 33 grader. För den som föredrar att komma till ett lite mildare väder är det perfekt att åka hit på senvåren eller den tidiga hösten. 

Hur man bäst reser till Catania

Från Köpenhamns flygplats Kastrup går det direktflyg till Catanias egen flygplats, som ligger bara några kilometer från stadens centrum. Väl i staden transporterar du dig väldigt smidigt med hjälp av Siciliens enda tunnelbana.

Catanias historia i korthet

Stadens historia sträcker sig, som många andra av Italiens städer, tusentals år tillbaka i tiden, ända till cirka år 729 f.Kr. Ungefär 500 år senare var det av de första städerna på Sicilien som underkastade sig det romerska styret. Vulkanen Etna har flera gånger under århundradenas gång delvis förstört staden, men den återhämtar sig alltid. Under andra världskriget blev Catania dessutom hårt bombat på grund av sin strategiskt viktiga position med både flygplats och hamn.

Efter andra världskriget försökte staden att hinna ikapp den ekonomiska utvecklingen som hade skett i landets rikare nordliga regioner. Catania fick möta samma problem som många andra städer i södra Italien, nämligen en stor skillnad på den industriella utvecklingen samt hot från maffian. Trots detta reste sig staden återigen, denna gång ur den symboliska askan, och gick framåt i utvecklingen under andra halvan av 1900-talet.