Asti

Asti stad i Italien

Asti är en mellanstor stad och kommun i den italienska region Piemonte där drömmar om god mat, vin, kultur och livsglädje går i uppfyllelse. Asti är en semesterdestination för mat och kulturintresserade som garanterar smakupplevelser och mycket mer. 

Härifrån ligger italiens främsta odlingsregioner för såväl vin och frukt nära och i Piemonte som region har du flera annorlunda marknader att besöka.

I Astri, staden med cirka 76 tusen invånare finner du både vinerna och maten som breddar för nya smaker. Regionen är känd för sina delikatesser, inte minst den så kallade vita tryffeln och de otroligt läckra hasselnötterna. Även svampar och ostar som gör sig utmärkta till risottos och pastarätter hör till de lokala specialiteterna som till och med italienarna reser för att få lära sig mer om. Och för köttfantasen – Piemonte är även känt för sin vilt (med fokus på nötkött) 

För den äventyrslystne finns det gott om möjligheter till både vandring och cykling. Astri erbjuder härliga kullar och ett oändligt antal vingårdar som både är fina titta på och besöka. För de intresserade av fotboll eller bilar ligger Turin nära, cirka 65 kilometer sydväst från Asti. För den modeintresserade ligger storstaden Milano tillräckligt nära för en dagstur (dryga 130 kilometer sydost) 

Marknad varje lördag i Alba

Marknad i Asti - i bild regionala delikatesser

På lördagar är det marknad i Alba, cirka 30 kilometer sydväst om Asti. Regionala produkter av alla slag finns till provsmakning och försäljning. Här hittar du garanterat de perfekta presenterna för dig som vill ta med dig något hem till vänner och familj. Den fjärde söndagen i månaden anordnas det även en antikmarknad i Asti där utbudet är fokuserat på regionala specialiteter.

Medeltida Asti 

Chiesa di San Secondo i medeltida Asti

Ifall du besöker Asti bör du förbereda dig på långa (men lugna) promenader genom den medeltida kärnan av staden. Centrumet är mycket välbevarat och erbjuder vacker arkitektur och flera guldkorn. Exempel på rekommenderade sevärdheter är: Astis torn och Katedralen Jungru Marias himmelsfärd (från 1300-talet) samt Chiesa di San Secondo – museet för den berömda poeten Vittorio Alfieri som härstammade från Asti.  

Hästkapplöpningar i den medeltida miljön i Asti

Den historiska hästkapplöponingen, Palio di Asti äger rum tredje söndagen i september varje år. Under denna tid kretsar allt kring hästkapplöpningar och den traditionella kulturen. Folkfest med härlig stämning utlovas dagarna innan loppet och detta är en rolig tid att besöka Asti.