Shopping i italien

Affärer
Butiker håller vanligtvis öppet kl 8.30-13.00 och 15.00-19.00. I södra Italien och särskilt under sommaren på badorter håller man öppet lite längre på kvällen, och har även öppet på söndagar. Storstädernas affärer tar inte alltid lunchpaus. Ibland har man stängt måndag förmiddag, men lokala variationer förekommer.

La Rinascente, COIN och UPIM heter de största varuhuskedjorna, varav den förstnämnda är lite exklusivare.

Butikskedjor för livsmedel är bl a CONAD, GS, Coop, Esselunga och PAM/Panorama.

Vad ska man köpa?
Det är svårt att motstå italienskt mode och italiensk design i allmänhet, och italienska prestigemärken är billigare på plats i Italien. De största modestäderna är Milano och Florens, men även i Rom, Venedig och andra större städer har Gucci, Armani och de andra stora märkena egna butiker. Billigare klädkedjor finns förstås också, och liksom på marknader kan man här ofta hitta bra och roliga kläder till fina priser.

Prisläget i Italien är generellt sett ungefär som i Sverige, men det varierar från stad till stad. Vissa varor är billigare i Italien; utöver italienska klädmärken t ex även snorkelutrustning och viss elektronik.

Ravello, Campania

Hantverkstraditionerna är stolta i Italien, och bruksföremål med lokal karaktär är kul att ha med sig hem; glaserad keramik, handgjort papper, järnsmide (för den bilburne) och annat.

Gastronomiska inköp hör annars till de trevligaste souvenirerna. Botanisera hos vinhandlare och i ostbutiker, låt butiksbiträden guida dig till rätt korvar och skinkor. Be dem vakuumförpacka (”sottovuòto”) kylvaror, och förvara i minibaren på hotellet, alternativt handlar du sista dagen före hemresa.

Flygplatsbutikerna är däremot generellt sett inte alls lika prisvärda, även om de största flygplatserna har en del bra affärer för sistaminuteninköp.

Pruta?
I affärer är det generellt sett ganska lönlöst att försöka. På marknader däremot är det fritt fram för den ihärdige att pröva lyckan.

Reaperioder
Kläd- och skorean startar vanligtvis i mitten av januari och i mitten av juli.


Skyldighet att begära kvitto        
Även för utländska turister gäller skyldigheten att begära kassakvitto (”scontrino”) för betald vara eller tjänst. Detta gäller för stora som små inköp; även för en kopp kaffe över bardisk är du som konsument skyldig att se till att du får med dig ett kvitto.


Ny lag mot falska märkesvaror
Sedan ett par år finns en lag mot försäljning av falska märkesvaror. Det betyder att den som köper ett uppenbart plagiat (t ex en alltför prisvärd väska försedd med märkeslogga, på stranden, på gatan, på marknad o s v) riskerar dryga böter av patrullerande polis, på upp till 10 000 euro.

Lisa Moretti