Nationalparker i Italien

Att vandra på semestern är välgörande meditation för alla åldrar, fjärran dataspel och kontorets alla måsten. Italiens många naturskyddsområden erbjuder fantastiska upplevelser för turisten, till fots, eller från cykelsadeln. Den som inte tänker sig en helgrön semester, kan lätt kombinera naturupplevelser med kultur, eller med sol och bad. Att inkvartera sig på lantgård är ett fint komplement, för att njuta till fullo av lantluft och rustika upplevelser, inte minst det genuina köket. Kanske vill du utforska naturen från hästryggen? Då är förstås lantgårdsboendet helt perfekt.

Naturen bjuder på häpnadsväckande upplevelser som även barn i olika åldrar uppskattar. Det är förstås inte alltid man måste ta på vandrarkängorna för att ta del av dessa. Under ”Naturattraktioner” och ”Gröna tips” har vi samlat lite förslag för dig som vill njuta av  naturens under, med eller utan ansträngning.

Italiens tjugotvå nationalparker är spridda över hela landet, två till är på gång. Utöver dessa finns ett stort antal – över trehundra – naturreservat som skyddas på regional nivå. Dessa parker och reservat täcker in stora områden, och i det gröna gömmer sig också byar och småstäder, ofta riktiga små kulturskatter. En del naturskyddsområden är marina, och för dykentusiasten väntar en hel värld att upptäcka. Att sikta in sig på dessa naturområden är kort sagt en utmärkt tanke för en omväxlande semester.

Den som får ett spontant infall på plats i Italien kan vända sig till de lokala turistinformationskontoren för kartor och broschyrer. Den som vill planera hemifrån får en god start genom att konsultera parkernas hemsidor.

Parkernas egna informationskontor har ibland reducerade öppettider, kolla med lokala turistbyrån. I de flesta parker kan du följa med organiserade vandringar i grupp (inte alltid på andra språk än italienska, men du får ju sällskap), och du kan oftast också boka egen guide via parkens informationskontor.

I Italien finns inte vår Allemansrätt, vilket betyder att du generellt sett t ex inte får plocka svamp och blommor, och du får inte campa om det inte uttryckligen är så markerat. Oftast är det också förbud mot att ta med hund in i parken. Närmare information om de regler som gäller, se respektive parks hemsida.

För dig som inte vandrat tidigare: ha rejäla vandrarkängor, informera dig om ledens svårighetsgrad, följ lederna (försök dig inte på några genvägar), och glöm inte att ta med vatten!