Hotell i italien

Innegården på ett hotell i Italien

Det finns omkring 38 000 hotell i Italien. Varje hotell har ett för året bestämt pris, som meddelats den lokala turistbyrån. En smärre höjning under året är tillåten, så kontrollera alltid priset före bokning. De flesta hotellens priser inkluderar skatter, serviceavgift, uppvärmningskostnader och/eller aircondition. Om priset inte inkluderar moms (IVA), tillkommer en merkostnad på 10 %.

Hotellen är klassificerade enligt följande:

Hotel Lux - Venedig

5*L som betyder lyxhotell, och sedan ner till en stjärna. Tre stjärnor kan betraktas som ett mellanklasshotell. En stjärna får alla, vilket betyder att man inte kan förvänta sig mer än mycket enkel standard. Pensionat (pensioni) motsvaras i Italien av hotell med en till tre stjärnor.

Regional lagstiftning reglerar klassificeringen, lokala turistmyndigheterna fastställer antalet stjärnor.

Hotellpriserna är vanligen lägre under lågsäsong, t ex november-mars i de större huvudorterna, och vinterhalvåret på badorter. Skidorterna har lågsäsongspriser under april-maj samt september-november. Jul och nyår betyder högsäsongspriser på de flesta orter, liksom vid andra långhelger.

Frukost ingår inte automatiskt i ett rumspris. Helpension (frukost, lunch och middag) eller halvpension (frukost, och lunch eller middag) erbjuds ofta till fördelaktiga priser.

Bokning

Den Italienska turistbyrån ENIT (inten förknytning till denna sajt) bokar inga hotell men kan vid förfrågan skicka hotellistor eller hänvisa till lokala turistkontors hemsidor där hotellen finns listade. Enklast bokar du genom att kontakta hotellet direkt per e-post, fax eller telefon. Gör du en skriftlig bokning, så får du också en skriftlig bekräftelse som kan kännas tryggt att ha. Oftast efterfrågas ett kreditkortnummer som säkerhet för bokningen. Ett alternativ är att du vänder dig till en resebyrå på din hemort för hotellbokningen.

Enligt italiensk lag, IHAs (International Hotel Association) samt FIAVETs (International Federation of Travel Agents) regler är en hotellbokning giltig så fort som en deposition är erlagd. Enligt IHAs och FIAVETs regler bör depositionen betalas tillbaka om reservationen är avbokad minst 14 dagar i förväg eller 30 dagar i förväg under högsäsong. Avvikelser kan förekomma, kolla t ex hotellens hemsidor, och stäm av vid din bokning.

Fler hotell hittar ni också på de olika regionernas hemsidor.

Lisa Moretti