Stränder i italien

Stränder i italien

Vilka regioner i Italien är kända för att ha de bästa stränderna? Nedan finner du blåflaggade stränder och marinor per region.

Sol & bad i Veneto – långgrunda sandstränder

Pool vid stranden i Veneto

Floden Pos delta är regionen Venetos gräns i söder. Här erbjuds naturupplevelser och avspänd solsemester på rofyllt belägna hotell.

I regionens mitt tronar staden Venedig i sin lagun. Ut mot havet avgränsas lagunen av landtungor och långsmala öar. Från alla sidor av lagunen går täta kommunikationer in till Venedig.

I södra delen av lagunen ligger pittoreska Chioggia med sin fiskehamn och badhotellen vid Sottomarinas stränder.

Mitt för Venedig ligger ön Lido di Venezia. Här går filmfestivalen av stapeln, här ligger kasinot, och här finns också långa stränder ut mot öppna havet. En filmstjärnesemester!

Badorter av mer klassiskt snitt hittar man framför allt österut, med bl a livliga Lido di Jesolo, barnens Bibione och Caorle med äldre stadskärna. 

Alla Venetos badorter har långgrunda sandstränder.


Friuli Venezia Giulia – barnens strandparadis.

Lignano strand i Friuli Venezia Giulia

Venetos sandstränder fortsätter lika fina in i regionen Friuli Venezia Giulia.

Även här finns en lagun, och på landtungorna som på var sin sida avgränsar den ut mot havet ligger de två största badorterna, Lignano Sabbiadoro och Grado.

Långgrunda gyllene stränder, med massor av aktiviteter, gör området till barnens paradis. Vill man ta paus från sol och bad erbjuder lagunen fridfull natur som kan utforskas t ex per cykel. Den historiskt intresserade besöker självklart Aquileia, medan andra kanske njuter av termalbad.

Campingmöjligheterna i området är mycket fina.

Regionens huvudstad Trieste ligger allra längst österut. Här väntar shopping, klassiska caféer och spännande gränskultur.


Liguria

Monterosso al Mare, strand i Ligurien

Den italienska rivieran, Ligurien – älskad av modernisterna för sitt ljus, och av de allra första turisterna för sitt milda klimat året runt – har en tidlös charm. Fortfarande lockar ljuva dagar i lättjans tecken, men här finns också fina möjligheter till vandring och cykling upp i de gröna bergen som ryggar in kusten.

Utbudet är brett; tjusiga strandpromenader i palmers skugga på sina håll i väst, och i öst bjuder nationalparken Cinque Terre på ett brant kulturlandskap genomkorsat av stigar.

Lugna romantiska byar som Camogli varvas med större baddestinationer som barnens Diano Marina och färgstarka Alassio. Små badvikar och klippor avlöser breda sandstränder, husen lyser i gult och rosa. Ät en genuin middag i någon av de slumrande byarna uppe i bergen. Kombinera med kultur i historiska hamnstaden Genova! Shopping och nöjen får du på köpet. Lokaltågen gör anhalt vid alla badorter, små som stora, och utsikten från rälsen är fantastisk.

Laigueglia
Cinque Terre strand

Emilia Romagna

Rimini strand

Det mest klassiska av italienska resmål för badsemester är kanske Rimini med omgivningar. (Region: Emilia Romagna)

Här i Fellinis hemtrakter har många svenskar lärt sig konsten att njuta på italienska. Charmen består, detta är en kust som andas glädje och semester.

Cervia, stränder, Emilia Romagna

En närmast obruten linje av breda långgrunda sandstränder karaktäriserar regionens kustband, prydliga och välskötta, med färggranna solstolar i raka rader.

Medan Ferraras och Ravennas stränder i norr har ett lugnt tillbakalutat tempo, har orter som Rimini och Riccione inga svårigheter att stava till p-a-r-t-y!

Barnfamiljen trivs överallt. Rimini har också ett historisk centrum, och i det närbelägna inlandet vilar små romantiska medeltida byar med väldoftande menyer.

Kulturstaden Ravenna är oundviklig.

Vid Po-deltat väntar fina naturuppleverser, kanske på cykelsadeln eller med båt.


Toscana

Strand på Toscanas kust

Norra Toscanas kust är idel breda sandstränder, välordnade med parasoll och bryggor. Mot Apuanerbergens fond ett stycke in ligger ett pärlband av små historiska centrum. Vid Carrara hittar du marmorbrotten där Michelangelo valde ut  råvaran till sina mästerverk.

Viareggio är kustens aktiva nöjesmetropol med anor från ett ungt 1900-tal, därav områdets vackra badanläggningar och villor i jugendstil.

Kulturstäderna Pisa och Lucca ligger på bekvämt avstånd.

Söderut blir naturen mjukt kuperad, och kusten består ömsom av vackert kärva klippor, ömsom av snälla sandvikar. Intressanta gravar från etruskernas era möter havet i Livorno-provinsen. Vingårdar att besöka finns det gott om.

Castiglione della Pescaia är en av de livligare badorterna i södra delen regionen med välskötta stränder. Maremmas nationalpark bjuder pinjeskogar och vilt sköna sandstränder. Kanske en ridtur?

Elba och Giglio heter de största öarna i toscanska arkipelagen. De är  kuperade och ger angenämt tuggmotstånd för cyklisten eller vandraren. Båtarna över tar bara ca en timme. I badvikarna väntar varm vit sand.


Marche

Senigallia, Marche

Från badorten Gabicce Mare i norr startar en kuperad sträcka med välordnade små sandstränder. Läs mer om regionen Marche här.

Kullarna mot kusten är naturreservat, på våren lyser de gula av ginst. I operaälskarnas Pesaro har stränderna blivit bredare, och runt Senigallia är sanden så finkornig och len att området kallas ”Sammetskusten”.

Många av städerna längs kusten har anor från romartiden, och historien gör sig ständigt påmind.

Marche strand på naturreservaet Conero

Naturreservat med regionen vackraste stränder

Naturreservatet på Cónero-berget söder om Ancona bjuder på några av regionens vackraste stränder. Vita kalkstensväggar famnar in badvikarna, som ibland bara kan nås via smala stigar eller med båt.

Vid Porto Recanati tar bredare stränder med parasoller i rad vid igen. Små historiska fiskehamnar har utvecklats till välutrustade och gemytliga semesterorter, perfekta för barnfamiljen. Stränderna är av sand, varvat med klappersten. Eleganta San Benedetto del Tronto med medeltida centrum och palmer avslutar i söder.


Lazio

Terracina

Den som väljer Lazios stränder tänker sig ofta att kombinera sol och bad med storstaden Rom. En god idé, det är lätt att ta sig mellan centrala Rom och kusten.

Viterbo-provinsen i norr domineras av fri natur och några mindre och lugna badorter i de gamla etruskernas rike med otroligt välbevarade lämningar. Kulturen finns alltid nära.

I Roms omedelbara närhet hittar vi romarnas egna stränder, för snabbdopp i augustihettan och för sommarens nattliv. Här ligger också antika Roms hamnstad Ostia Antica med mycket fina utgrävningar – ta en promenad på de flertusenåriga gatorna, i pinjeträdens svalkande skugga.

Nettuno

Söderut i regionen heter kusten Riviera di Ulisse, med bl a Terracina som större destination. Perfekt för den nyförälskade resan är söta vitkalkade Sperlonga liksom orterna vid nationalparken Circeos höjder. Kanske väljer du att bo ute på den smått jetset-präglade ön Ponza, liten men bedårande vacker med sina vulkaniska klippor och grottor.


Abruzzo

Ortona strand, Abruzzo

Som på många håll i Italien ligger de historiska centrumen strategiskt placerade uppe på en höjd, med utblick över havet, som Vasto.

Nedanför har badorter vuxit fram kring fiskehamnarna, en plats för rofylld semester med familjen. Stränderna i norr är av gyllene sand och långgrunda.

Söderöver blir kusten mer varierad: klappersten och sand, klippor och gömda vikar.

Abruzzo har många stränder premierade med blå flagga för sin renlighet.

San Silvestro strand, Abruzzo, Italien

Många som söker sig till Abruzzos badorter har tankar på att kombinera med aktiv semester i en av Italiens viktigaste nationalparker, Gran Sasso.

Från kusten är det runt en timmes bilresa.


Molise

Kusten av regionen Molise består mestadels av sandstränder, emellanåt bryts kustens siluett av försvarstorn från normandisk tid. De flesta badorterna är mycket små och lugna, och har ofta en gammaldags charm.

Termoli är regionens största semesterort med medeltida stadskärna, liten fiskehamn och en välbesökt bred sandstrand.

Från Termoli kan man också göra båtutfärd till Tremiti-öarna (regionen Puglia).


Campania

Sedan antikens kejsare byggde sina sommarresidens i Campania har många har följt i deras spår på jakt efter skönhet och vila.

Ett låglänt naturområde med semesteranläggningar som Baia Domizia inleder kusten i norr. Här betar bufflar som ger mozzarella till den napoletanska pizzan.

Neapel är självklar anhalt för att insupa kultur. Stränder däremot hittar man i omgivningarna.

Öarna Capri, Ischia och Procida är alla skönt kuperade – vulkaniska klippor stupar brant mot det klara vattnet – men i synnerhet på Ischia hittar man även mindre sandstränder. Här erbjuds också förtklassiga termalkurer.

Sorrentohalvöns gröna kuster är lika höga. Poetiska orter som Positano och Amalfi har endast små stränder, för övrigt lapas sol från klippor, terrasser och bryggor. Prunkande trädgårdar och citronträd ger skugga.

Ett lite barnvänligare kustparti finns vid antikens Paestum, innan nationalparken Cilento avslutar regionen i söder, med badorter som Palinuro och Marina di Camerota för dykentusiasten.


Puglia

Garganohalvön i norr är lummig nationalpark. Kalkstensväggar stupar mot blått hav, olivträd kramar branterna, pittoreska små byar, och däremellan badstränder.

Söder om halvön blir kalkstensplatåerna lägre och långa sandstränder tar vid. Många badorter har medeltida intressant stadskärna, t ex Barletta. 

Vid Marina di Ostuni är kusten sönderklippt med små dolda sandvikar. Medeltida vitmenade Ostuni ligger omgärdad av olivlundar.

Barockstaden Lecces kust är grön och snäll, medan kustvägen söderöver blir dramatiskt vacker med tät vegetation, klara vatten, många grottor och plötsliga sanddyner.

Pinjeträden ger grön siluett tillsammans med vakttornen från 1500-talet som döpt många av de små badorterna på andra sidan udden.

Gallipoli är kustens metropol, en historisk hamnstad för handel med olja och vin.

Fiskebyarna längre in i bukten är uppskattade lugna små semesterorter.

Riktigt genuin atmosfär hittar den som bor på ”masseria”, regionens lantgods.


Basilicata

Regionen Basilicata spänner ut sig  till två hav, det Tyrrenska i väst och det Joniska i söder, däremellan reser sig bergen.

Vid den tyrrenska kusten finner du Maratea vackert belägen på en höjd med semesterorter som Fiumicello Santa Venere m fl under sig.
Här finns såväl sandstrand som spännande klippor och grottor.


Calabria

Italienska stövelns tåspets, Calabria, är ett bergigt kapitel med spännande nationalparker i sitt inland. Kusterna är höga men badorterna har ofta vida sandstränder.
Från Praia a Mare i Policastrobukten följer en rad badorter, ofta med historisk stadskärna som t ex Paola och Amantea,  och missa inte muralmålningarna i Diamante. Söderut fortsätter de fria stränderna och pittoreska byar som Tropea och citruslundarnas Scilla.
Många stränder når man via branta trappor, en del bara med båt.
På kvällen njuter du nyfångad svärdfisk.

Den Joniska kusten har långa partier odlat landskap och vild natur, för badturismen ännu obruten mark. Långgrunda sandstränder med parasoller i rad för barnfamiljen finns i Copanello med omgivningar. Locri och romantiska Gerace väljer den kulturintresserade på jakt efter lugn och ro.


Sicilien

Sicilien bjuder på många strandmöjligheter.

Palermo

Palermo – myllrande och färgstark huvudort på Medelhavets största ö – har sina stränder utanför centrum, t ex Mondello några kilometer bort, med ett skimmer av förra sekelskiftet.

Västerut ligger naturreservatet Riserva dello Zingaro med små lugna fiskarsamhällen och badvikar. Missa inte kulturstaden Erice!

På Siciliens sydvästra kust är de egentliga badorterna få, men den som söker lugn och avskildhet kan hitta fina naturstränder vid antikens Selinunte och Agrigento.

Barnvänliga stränder på sydspetsen

Vid sydspetsen är kusten mer lättillgänglig, och barnvänliga stränder finns t ex i historiska Gela, fiskarnas Pozzallo och vinodlingarnas Pachino. Besök också de små barockstäderna ett stenkast in i landet. Siracusa står för romantisk skönhet och klassisk kultur.

Östkustens badmetropol Giardini Naxos och pittoreska Taormina har vulkanen Etna som granne. Från Taormina tar man linbanan ner till badvikarna.

Nordkusten karaktäriseras av små lugna badorter som Capo d’Orlando, och semesteranläggningar inbäddade i grönska. Cefalù är en väldigt sympatisk liten stad med gammalt centrum och sandstrand. Naturreservaten Madonie och Nebrodi nås lätt från kusten.

Öar med badvikar och snorkelparadis

Många små öar ramar in Sicilien. De Eoliska öarna vid Messinasundet har vulkaniskt ursprung. Tvära klippor, varma källor, men också fina små badvikar för barn på t ex Vulcano. Tillsammans med Pantelleria och Favignana åt väster och Ustica i norr är de alla snorkelparadis med sina klara vatten, grottor och rika undervattensliv.

Sardinien

Omväxlande naturstränder

Sardinien är det självklara valet för den som söker vackra ”egna” stränder och kristallklart vatten att njuta av i lugn och ro. De sardiska kusterna är ständigt omväxlande. Höga klippor viker plötsligt undan för breda sandstränder, till synes helt orörd natur samsas på sina håll med utbygd lyxturism. Snorklaren får sitt lystmäte överallt. Hela ön andas historia, de spanska influenserna är ofta tydliga och de forntida lämningarna är säregna och mytiska.

Många anländer med färjan till Olbia i nordost. Norrut breder lyxiga Costa Smeralda ut sig, och efter man rundat den vackra nordspetsen följer Costa Paradiso.

Alghero har ett högt beläget charmigt centrum och stränderna strax utanför stan.

Fri natur och vackra stränder på västra sidan.

Västra sidan domineras av fri natur med några få mindre badorter, men framför allt spridda hotell och vackra stränder att leta sig fram till vid Costa Verde. Naturreservatet Sinis vid Cabras har rikt fågelliv, t o m flamingos vissa årstider.

På sydvästra spetsen ligger fiskebyn Portoscuso, numera omtyckt badort, och de vackra öarna San Pietro och Sant’Antioco. Till den senare finns broförbindelse.

Cagliari är en modern hamnstad med gamla anor.

Vida stränder på Sardiniens sydöstra spets.

På öns sydöstra spets finner du  pittoreska Villasimius och vida stränder, och norrut följer Costa Rei med sanddyner, historiska vakttorn och citruslundar.

Arbatax med sina röda klippor och Cala Gonone vid nationalparken Golfo di Orosei hör till de mer välbesökta orterna på östra sidan.