Marche

Marche

För den som vill kombinera natur, kultur och sköna bad
För dig som älskar lena sandstränder
För dig som vill ha en ”egen” upplevelse, och gärna klassisk musik

Vi är i mellersta Italien, och regionen Marche sammanfattar på sätt och vis hela Italien, nord och syd, inland och kust, landsbygd och finkultur. En härlig region för en varierad semester med andra ord.

Nästan hela regionen är kuperad. Inlandet har imponerande bergsmassiv, i söder bildar de nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini, som fortsätter in i regionen UmbriaSan GinesioSarnano och Visso är gamla vackra bergsbyar som kan vara din utgångspunkt för exkursioner i det gröna.

Urbino

Ut mot kusten blir topparna lägre, och odlingarna ligger som lapptäcken över de mjuka kullarna. Sedan möter havet. Från badorten Gabicce Mare i norr startar en kuperad sträcka med välordnade små sandstränder. Kullarna mot kusten längst i norr är naturreservat, på våren lyser de gula av ginst. San Leo heter den suggestiva borgen, högt upp på en klippavsats i regionens nordligaste inland, intill fristaten San Marino. 

I operaälskarnas Pesaro – Rossinis hemstad med festival varje sommar – har stränderna blivit bredare, och runt Senigallia är sanden så finkornig och len att området kallas ”Sammetskusten”. Många av städerna längs kusten har anor från romartiden, och historien gör sig ständigt påmind. Pesaro bombades kraftigt under andra världskriget, men har kvar en gemytlig stadskärna med trevlig shopping. Senigallias pittoreska centrum domineras av 1400-talsfästningen, historiska palats och hamnkanalen. Fano är ytterligare en stad på romersk grund i trakten, med viktig fiskeflotta, som också är en omtyckt badort.

Marche är ett historiskt landskap där såväl furstar som kyrkans män satt sin prägel med byggen, till försvar och till lyst, allt efter tidens mode. Framför allt renässansen har lämnat många avtryck. Den artistiskt mest intressanta staden är utan tvekan Urbino, målaren Rafaels hemstad. Här verkar tiden ha stått stilla i 500 år, och – faktiskt – hela centrum står på Unescos världsarvslista. Urbino är en liten stad som andas stor historia, en stad som en gång hyste västvärldens största bibliotek. Furstens palats ser ut som ett riktigt sagoslott, och besökaren njuter av storslagna salar och världskonst (Galleria Nazionale delle Marche).

Gradara

Även pyttestäder i inlandet som arkitekten Bramantes hemstad Urbania, Sassocorvaro, Fossombrone, Cagli och Corinaldo m flhar sin furstliga historia att berätta, och är trevliga anhalter på en rundresa. Gradara just vid gränsen mot regionen Emilia Romagna i norr var en av medeltida mäktiga familjen Malatestas fästningar som blev en hel liten by – en verklig historisk flykt.

Den vackraste solnedgången på jorden, sa Goethe, den ser man i Ancona. Trots stor förödelse vid krig och jordskalv har regionen Marches huvudstad upplevelser att erbjuda turisten. Staden är distinkt uppdelad. Den äldre delen med romerska monument har medeltida gator som leder till den  vackra kyrkan S. Ciriaco med bysantinska inslag, stadens viktigaste monument. Gatan Via della Loggia visar renässansens Ancona, och de nyare delarna erbjuder bra shopping.

Staden Jesi är en given utfärd från Ancona, ett stycke in i landet. Den är relativt liten men mycket charmig med sina torg, palats och murar. Färdas du längre in i landet, kanske på väg mot regionen Umbria, så kommer du dels till de spektakulära naturgrottorna Grotte di Frasassi (guidade besök) och sedan till lilla Fabriano som producerat papper i tiders tider, en fin souvenir.

Grotte di Frasassi

Naturreservatet på Cónero-berget söder om Ancona bjuder på några av regionens vackraste stränder, vid de pittoreska byarna Sirolo och Numana. Vita kalkstensväggar famnar in badvikarna, som ibland bara kan nås via smala stigar eller med båt. Uppe på berget finns vandringsleder.

Vid Porto Recanati tar bredare stränder med parasoller i rad vid igen. Små historiska fiskehamnar har utvecklats till välutrustade och gemytliga semesterorter, perfekta för barnfamiljen. Stränderna är av sand, varvat med klappersten. Recanati någon mil in i landet är en vacker småstad, med medeltida stadsmurar, vackra palats och poeten Leopardis födelsehus.

Loreto inte långt härifrån är ett givet resmål för pilgrimer: traditionen säger att Jungfru Marias födelsehus och Jesus hem i Nazareth fördes hit med änglar den 10 maj år 1291. Kyrkobyggnaderna som här uppförts är sevärda.

Monte Conero

Älskar du klassisk musik så besöker du området i månadsskiftet juli-augusti, och bokar biljett till utomhusscenen Lo Sferisterio i Macerata, och ägnar samtidigt lite tid åt promenader i den här lilla universitetsstaden med anor. I Fermo, ytterligare söderut, besöker du det snillrika systemet av  vattencisterner från romartiden, och det intressanta biblioteket i Palazzo Priori. Sedan slår du dig ner på torget och njuter av friden.

Eleganta badorten San Benedetto del Tronto med gammalt centrum och palmer längs strandpromenaden avslutar i söder. En rad historiska pärlor i det närmaste inlandet passar som utflyktsmål när solen blivit för stark för vår svenska hy. Ta bilen och köp en glass i byar som Torre di PalmeRipatransoneMontefiore dell’AsoMoresco och Acquaviva Picena.

Ascoli Piceno heter provinshuvudstaden här i söder, 25 km från Adriatiska havet, en kulturstad värd att besöka. Picenerna var ståndaktiga, men romarna övervann dem till slut, och rakt igenom Ascoli lät man Via Salaria – saltvägen – gå, länken mellan Rom och östkusten. Antiken, medeltiden och renässansen, alla epoker finns representerade i denna stad. Köp en strut ”olive all’ascolana” (friterade köttfyllda oliver) och strosa runt i grändernas skugga, titta in i gotiska kyrkan S. Francesco och i palatsen runt det vackra torget Piazza del Popolo.

Officiell hemsida, Regionen Marche: https://www.turismo.marche.it/en-us/

Lisa Moretti