Lombardia (Lombardiet)

Lombardiet

Lombardiet är för för dig som är nyfiken på de vackra sjöarna i norr. För den som vill göra något mer av affärsbesöket. För dig som älskar mode, design och kvalitetsshopping.

Duomo, Milano

Från mittfältet av de italienska Alperna, över de norditalienska sjöarna och ner på Poslätten sträcker sig regionen Lombardia, en spännande resa som innebär vitt skiftande upplevelser. I mitten tronar huvudstaden Milano, och runt omkring ligger ett antal små pärlor för kulturturisten utströdda. Golfaren får sitt lystmäte på toppbanor i vacker terräng.

Milano är en stad med hög puls. Hit kommer man för en perfekt weekend med dygnetruntnöjen och ultrahip shopping. Hit kommer man också för business, men man kan självklart inte låta bli att krydda med konst, opera och annan kultur i forna hertighuset Sforzas stad. Och ett fotbollsderby – det här är både Inters och Milans hemstad – är förstås en upplevelse i sig.

Tips inför resan till Milano och en vägledande karta, kan du ladda ner här.

Den som gillar att röra på sig har ett rofyllt cykelstråk från centrala Milano längs med den historiska kanalen Naviglio Grande västerut till Abbiategrasso. På denna kanal gick en gång i tiden båtlaster med marmor för bygget av Milanos katedral. Härifrån har du sedan inte långt till ett vackert naturskyddsområde längs med floden Ticino.

Sjön Lago Maggiore i nordvästra delen av Lombardia sträcker sig in i regionen Piemonte och tittar i norr också in i Schweiz. Klimatet här vid sjön är milt, och genom århundraden har parker och exotiska trädgårdar anlagts och frodats. Västsidan i Piemonte är den livligaste, medan 1800-talsvillor sätter sin rofyllda prägel på Laveno-Mombello på sjöns östra sida. Härifrån tar du linbanan upp på berget Sasso del Ferro, för en fottur upp till en utsiktspunkt med strålande vyer över sjön. Många båtturer på sjön tar du också, t ex över till Stresa (regionen Piemonte) eller till eremitens S. Caterina del Sasso från 1200-talet.

Lago Maggiore - Isola Bella

Ska du vidare härifrån till Comosjön, så pausa i Santa Maria del Monte med sanktuariet högt uppe på sitt heliga berg, och i Castiglione Olona med många byggnader från 1400-talet.

Lago di Como (comosjön) är den sjö som är lättast att kombinera med besöket i Milano. Såväl italienska näringslivsmagnater som hollywoodstjärnor väljer en semesterbostad vid Comosjön. Här väntar vilsamt vackra byar och städer inbäddade i en frodig grönska. Comoprovinsen är sedan 1500-talet silkets domäner, och området står idag för det mesta av Europas sidentillverkning. Självklart viker du lite tid åt sidenshopping, i Como med närområde finns flera factory outlets. Silkesmaskarnas och sidenindustrins historia har ett eget museum (Museo della Seta) inne i gemytliga och livliga Como, där den tusenåriga historien gör sig starkt påmind.

Just där sjön delar sig i två södergående förgreningar, ute på udden, ligger Bellagio, sedan århundraden platsen för patriciervillor och sommarnöjen för kulturpersonligheter. Du missar förstås inte Villa Serbellonis och Villa Melzis trädgårdar, och i den lilla söta bykärnan vindlar trånga gränder. Härifrån kanske du tar båten – som poeter i tiders tider gjort – över till lantidyllen i Tremezzo eller Varenna, med parker, historiska hotell och borgen Castello di Vezio.

Menaggio är en av sjöns vackraste städer, med smala kullerstensgränder i den övre delen och sköna alléstråk i 1800-talskvarteren nere vid vattnet. Det är också lätt att göra exkursioner ut i de gröna omgivningarna härifrån.

Föredrar du ett lite lugnare ställe, välj lilla Torno strax norr om Como.

Den som ägnar tid åt traktens småvägar upptäcker att området vimlar av små medeltida kyrkor i det gröna. En av de vackraste är Basilica di San Pietro al Monte på berget Monte Pedale vid Civate, inte långt från Lecco.

Lockas du av flash och glamour, ta en tur till Europas största casino, i Campione d’Italia, en italiensk enklav på schweiziskt territorium vid Luganosjön, ett stenkast västerut från Comosjön.

Öster om Milano ligger Bergamo, som med sin flygplats klivit fram i rampljuset på senare år. Bergamo ligger just i gränslandet mellan berg och slätt, och har två tydliga stadsdelar,”Alta” och ”Bassa”. Uppe i Bergamo Alta snirklar sig de rofyllda gamla gränderna, hit upp tar du bergbanan från den nyare staden. Vid Piazza Vecchia ligger det medeltida stadshuset och strax intill den romanska kyrkan S. Maria Maggiore. Titta in i Cappella Colleoni, ett militärbefäls magnifika gravmonument, eller på konstgalleriet Pinacoteca dell’Accademia Carrara. Så spanar du in folklivet på Piazza Matteotti.

Från Bergamo går turen givetvis till sjön Lago d’Iseo, okänd i förhållande till sina storasystrar i regionen, men ett riktigt litet smycke. Huvudorten heter just Iseo, en trevlig liten by, och härifrån tar du båten över till charmiga ön Monte Isola (ibland kallad Montisola), världsberömd för sina handknutna nät för fiske och för all världens sporter – eller  köp en hängmatta i nät med dig hem! En lite mer skrymmande souvenir, för pojkar med guldbyxor, är de hantverksmässigt byggda träbåtarna från området. Cyklar finns att hyra på ön, alternativt vandrar du upp på berget för en pick-nick med utsikt. Öns olivolja är åtrådd, också som medicin.

AGT Iseo e Franciacorta

På sjöns andra sida ligger medeltida Lòvere, en historisk liten gömma med välbevarat centrum.

Vill du andas alpluft så gör en tur från Lovere upp till Clusone med sina labyrintiska gränder, och vidare till Gromo längre upp i samma dal.

Parallellt löper natursköna dalen Val Camonica som står på UNESCOs världsarvslista för sina många fina hällristningar. Capo di Ponte är bästa utgångspunkten för att utforska dessa forntida kulturspår. Mitt i denna dal ligger också historiska Bienno, där järn bearbetats genom tiderna. I slutet på augusti varje år visar man upp dessa hantverkstraditioner med en folkfest och marknad med historiska förtecken.

Här i östra delen av Lombardia är det Brescia som breder ut sin stora provins, ända bort till Gardasjön. Brescia är en aktiv stad, musikfestivaler och veteranbilsrallyt Mille Miglia (maj) drar mycket folk. Centrum är ganska litet men bjuder på bra shopping i trivsam miljö, där den venetianska byggnadsstilen ofta är tydlig. Börja din promenad på Piazza della Loggia med stadshuset från slutet av 1400-talet och fortsätt till rundkyrkan Rotonda, medeltida palatset Broletto och passera ruinerna av ett romerskt forum innan du ägnar tid i stadsmuseet Santa Giulia med utgrävningar av antikens Brixia på källarplan. Den konstintresserade besöker Pinacoteca Tosio Martinengo  med lombardiskt renässansmåleri. Köp med dig underbart doftande ostar som Grana Padano, Bagoss och Silter.

Reser du med bil tar du en tur upp genom vindistriktet Franciacorta. Stanna till vid någon vingård och köp med dig riktigt bra mousserande vin, gjort efter champagnoisemetoden. Fyndshoppa italienskt mode på outlet i Rodengo Saiano.

Följ sedan antikens poeter, Goethe, Maria Callas och andra storheter i spåren till sjön Lago di Garda. Olivträden trivs, och faktiskt också citroner, klimatet är ljuvligt vid sjön. En semester här betyder skönhet, flärd och gastronomiska höjder, men också segling, windsurf och andra sportaktiviteter för den som är hågad. Östra sidan av sjön ligger i regionen Veneto, nordspetsen i Trentino.

Den som kommer från Milanos och Bergamos flygplatser har nära till exempelvis charmiga Salò. Cypresserna på de gröna kullarna ramar in bykärnan som snirklar sig utmed vattnet. Utanför skymtar ön Isola del Garda, i privat grevlig ägo, men båtutfärder dit anordnas. I september drar segelregattan mycket folk till Salò. I Gardone Riviera ser du till att få en guidad visning av nationalskalden Gabriele d’Annunzios osannolika monumentala hem och park. Limone sul Garda har sitt namn efter citronodlingarna som nu är ett minne blott. Byn med sina gamla hus är en av sjöns mest omtyckta. I området finns också bra med camping.

Tremòsine är egentligen samlingsnamnet på en rad små genuina samhällen högt upp på ett berg ovanför Limone, mitt i naturreservatet Parco Alto Garda. Det största samhället är Pieve. Tremosines branter och vackra platåer genomkorsas av gamla boskapsstigar, perfekta för den kräsne vandraren eller MTB-cyklisten. Tignale är också självklar anhalt i parken, med sanktuariet Madonna di Monte Castello högst upp på berget, välbesökt av pilgrimer.

Consorzio Lago di Garda è

Njut av loja båtturer över sjön, kanske med någon av de gamla hjulångarna. Nya solglasögon har du kanske funnit i Desenzano, en trivsam genuin ort i sydväst dit du även kan ta tåget, med bra shopping. På sjöbotten vid orten Sirmione, längst ut på landtungan i söder, bubblar en termalkälla, och orten som ser ut som en sagoby med slott och murar har fina spa-anläggningar. Ett besök under mellansäsong är att föredra.

För en annorlunda upplevelse, gör en avstickare från motorvägen rakt söder om Gardasjön. Befästa lilla Castellaro Lagusello är ett under av rofylldhet vid sin lilla hjärtformade sjö i naturreservatet Parco Naturale del Mincio. Parken är en fin upplevelse på cykel.

Här nere på Poslätten ligger en rad mycket sevärda kulturstäder, riktiga konstskatter. Vår eller höst är bästa tiden för ett besök i städerna på Poslätten. Vintern är vacker med dimma över risfälten men det blir ganska kallt och fuktigt, och högsommaren kan lätt bli kvalmig.

Längst i öster ligger Mantova. Mincio, en biflod till Po, gör en båge runt staden, och bildar tre små sjöar som omfamnar den gamla rofyllda stadskärnan. Gonzaga-familjens extravaganta hov styrde och ställde i närmare 400 år med start på 1300-talet, och lät bygga strålande vackra palats. Tillsammans med Sabbioneta – Gonzagas befästa ”idealstad”, viktigt kulturcentrum på 1500-talet – står Mantova på UNESCOs världsarvslista.  Spännande utställningar och event fyller ofta Mantovas agenda. Börja din stadsvandring i de medeltida delarna med kyrkan S. Andrea och vidare till Piazza Sordello och hertigens Palazzo Ducale med vackra salar och tillhörande byggnader, kanske en titt in på Teatro Scientifico i barockstil, och promenera sedan till utsökta Palazzo Te, som när det byggdes på 1500-talet låg rofyllt utanför staden.

Ett besök i Cremona går gärna i musikens tecken, Cremona är nämligen Stradivarius och flera andra historiska violintillverkares hemstad, och violintillverkning är även idag ett levande hantverk. Cremona växte fram under medeltiden, och förskönades ytterligare under renässansen. Under samma epok dränerades snillrikt den vattensjuka terrängen runt floden Po, med dagens bördiga åkrar som resultat. Centrum kretsar kring medeltida torget Piazza del Comune med bl a domkyrkan och det imponerande klocktornet Torrazzo – höj pulsen med de 487 trappstegen! I stadshuset Palazzo del Comune finns violindyrgripar, och samma tema följer på musikmuséet Museo Stradivariano / Ala Ponzone.

Låt turen sedan ta dig till Crema där venetianska 1400-talsmurar ringar in ett litet välbevarat historiskt centrum, och därefter till närliggande medeltida Soncino med Sforzas sagobetonade borg.

Vid floden Adda ligger staden Lodi. Som så ofta är fallet, är det också i Lodi kyrkan som briljerar i rikedom. Santuario dell’Incoronata hör till regionens absoluta mästerverk, i ren renässans. För den som söker lättcyklade kortare utfärder är naturskyddsområdet Parco Adda Sud ett fint alternativ, ut i flodlandskapet längs med Adda.

Längst åt väster här på slättlandet ligger Pavias provins. Pavìa är en liten universitetsstad med trevlig stadskärna, Strada Nuova heter huvudgatan rakt genom centrum. Vill du lapa kultur, välj katedralen (il Duomo), borgen Castello Visconteo, och någon av kyrkorna S. Pietro in Ciel d’Oro eller S. Michele.

Knappt en mil från Pavia i riktning Milano ligger klosterkomplexet Certosa di Pavia från 1400-talet, och ett stopp här är alldeles oundvikligt.

Följer du floden Ticino åt nordväst från Pavia kommer du till den sevärda lilla staden Vigèvano, en av Pavia-provinsens små okända renässanspärlor.

Många pyttesmå historiska samhällen i regionens sydvästra spets kan fungera bra som paus för den som är på väg mot Piemonte, som t ex Fortunago och Zavattarello söder om Voghera. 

I norr har många av de historiska byarna nått popularitet som genuina och trivsamma skidorter.

De största skidsystemen finns i omtyckta Livigno och runt Bormio med sina VM-backar. Livigno har med sitt otillgängliga läge förmånen att vara tullfri zon. Det betyder att shoppingen här är extra angenäm. Bormio har kvar en del av sin senmedeltida struktur, från stadens guldepok då den kontrollerade kommersen över alperna. Här längst i nordost ligger nationalparken Parco Nazionale dello Stelvio som fortsätter in i Trentino – Alto Adige. Både Ortler-massivet i nationalparken och Adamello-massivet söder om parken har mycket goda snöförhållanden. Vid Adamello ligger skidorten Ponte di Legno.

Bormio ligger längst upp i dalen Valtellina, en dal som har en internationellt mycket känd charkuteriprodukt: bresaolan. Lokala varianter finns, och finsmakaren botaniserar självklart bland dessa. Valmalenco är ett skidsystem i anslutning till Valtellina på utbyggnad.

Chiavenna är en gammal vacker alpby mitt i bresaola-bältet, som du kan åka tåg till, inte långt från skidorten Madesimo. Ortnamnet Chiavenna betyder Alpernas nyckel, för sitt strategiska läge .”Crotti” är naturliga grottor här i området som i sekler använts som vinkällare m m, och idag är många omgjorda till rustika krogar.

I området finns också mycket fina vandringsleder sommartid. Tirano och Teglio, liksom lilla Mazzo di Valtellina med sin adliga historia, är andra små byar som du då säkert också besöker.

Läs mer om norditalienska sjödistriktet!

Officiell hemsida, Regionen Lombardia https://www.in-lombardia.it/

Lisa Moretti