Karnevalen i Venedig

VENETO – Venedig

En av de viktigaste händelserna i Venedig under året är den stora karnevalen (Carnevale di Venezia) som har sin kulmen ca 40 dagar innan påsk, nämligen dagarna innan Fettisdagen. 

Två personer med rosa / guld masker under karnevalen i Venedig

Mest känd är karnevalen för sina vackra kläder och masker. Under karnevalen anordnas flera maskeradbaler och privata fester i de historiska palatsen i staden. För att delta i dessa krävs förbokning, och det är strikt dress code. Kostym kan du hyra bl a via festarrangörerna. Du kan också ta del av det allmänna programmet,  sådant som är mer eller mindre gratis på gator och torg. Även här gör du gott i att bära dräkt och mask, för att känna att du deltar på riktigt.

Karnevalen har olika teman år från år, även om det genomgående standardtemat kretsar kring Casanovas 1700-tal. Årets tema kan du läsa om på karnevalens hemsida:

www.carnevale.venezia.it

Carnevale di Venezia

Datum karnevalen infaller 2023: Från den 4:e till 21 Februari.

Du kan alltid lista ut när karnevalen infaller nästa gång genom att kika i en svensk kalender för aktuellt år, och leta efter just Fettisdagen. De två sista föregående helgerna och finaltisdagen äger de mesta arrangemangen rum. Tänk på att ca 100 000 till har ungefär samma tankar som du – boka hotell och fester i tid!

Lisa Moretti