Galleria degli Uffizi Konstmuseum i Toscana

Galleria degli Uffizi kvällsfoto

TOSCANAFlorens

Galleria degli Uffizi

Museet – på svenska ibland kallat Uffizierna – är ett av världens mest kända konstmuseer.

Här väntar enorma samlingar av italienska mästare som Giotto, Piero della Francesca, Filippo Lippi, Botticelli, Raphael, Michelangelo, Caravaggio och Leonardo da Vinci. Även utländska konstnärer som Rembrandt och Rubens finns representerade.

Det är för de flesta omöjligt att se allt; välj ut en favoritepok eller två, och njut av de utvalda samlingarna utan stress. Kom glad tillbaka en annan dag för nya upplevelser.

Byggnaderna ritades av 1500-talets megaarkitekt Giorgio Vasari, på uppdrag av storhertigen av Toscana Francesco I de’ Medici, och var ämnade för bl a adminsitrativa kontor och konstsamlingar, men hade dessutom en strategisk funktion. Här löper en hemlig korridor från stadshuset Palazzo Vecchio genom Gli Uffizi hela vägen ner till floden Arno, över floden på bron Ponte Vecchio, och fram till det nya hertigresidenset Palazzo Pitti på andra sidan floden. ”Corridoio Vasariano” med sina konstsamlingar (bl a stor samling självporträtt) öppnas för allmänheten ytterst sällan, men du får ditt lystmäte även inne på galleriet!

Bokning

Det är oftast långa köer för att komma in på museet. Vi rekommenderar att du förbokar entrébiljetterna hemifrån (bokningsavgift tillkommer):

tel +39-055 294883

  • Öppettider: tisdag-söndag, kl 8.15-18.50
  • Stängt: måndagar, samt 1/1, 1/5 och 25/12
  • Officiell hemsida: https://www.uffizi.it/

Lisa Moretti