Kalabrien

Calibria (Kalibrien)

För dig som söker lugn och ro, och en naturskön omgivning
För badturisten som föredrar vida stränder utan trängsel
För den som vill göra kvalitetsstopp på väg mot Sicilien
.

I början av 1980-talet började folk plötsligt vallfärda till Reggio di Calabria, regionen Calabrias huvudstad. Det var nämligen då de två antika bronsstatyerna (”i Bronzi di Riace”) som några år tidigare dragits upp ur havet placerats på stadens historiska museum (Museo Nazionale della Magna Grecia). Dessa två grekiska mästerstycken från 400-talet f Kr gjorde att regionen äntligen fick sitt genombrott som turistdestination. De som reste för att beundra bronsstatyerna upptäckte också – ibland till sin förvåning – en naturskön region med rent hav, en oförstörd landsbygd, små betagande byar och en rad gömda konstskatter.

Fantastiska Calabria, överraskningarnas region! Små ställen kan stoltsera med unika ting, som t ex utsökt vackra ”Codex Purpureus”, ett illustrerat grekiskt pergamentevangelium från 400-talet, som återfinns på Diocesano-museet i Rossano. Hit upp i bergen, runt en mil från Joniska havet, hade människor flytt från malarian som härjade – och så föddes just den här orten!

Kalibrien

Ofta är det småstäderna som fascinerar allra mest i denna region, de vinner i gemytlighet över provinshuvudstäderna. Kusterna är höga men badorterna har inte sällan vida sandstränder. Från Praia a Mare i Policastrobukten följer en rad omtyckta badorter mot Tyrrenska havet, ofta med intressant historisk stadskärna som t ex Paola och Amantea. I Diamante får du inte missa muralmålningarna, och historiska Guardia Piemontese är en given utfärd från Paola.

Söderut fortsätter de fria stränderna och pittoreska små städer som Tropea och fiskarnas Scylla,på kullarna skymtar citronträden. Många stränder når man via branta trappor, en del bara med båt. På kvällen njuter du nyfångad svärdfisk.

Tropea, Kalibrien

Cosenza är största staden på den tyrrenska sidan, med en liten medeltida kärna och en större modern del. Den snirkliga gatan Corso Telesio är en historisk flykt väl värd en promenad, som också passerar katedralen där du bör titta in.

Den joniska kusten har långa partier odlat landskap och vild natur, för badturismen ännu obruten mark. Men långgrunda härliga sandstränder finns också, t ex i Copanello och Soverato med omgivningar, och är många italienska barnfamiljers favorittillhåll.

Catanzaro var i sekler sidenväveriernas eminenta stad, tills pesten år 1668 slog allt i spillror. Idag väljer du att spankulera gatan Corso Mazzini tvärs igenom den äldsta stadsdelen, där mycket har prägel av sent 1800-tal.

På färden söderut gör du en avstickare in till Stilo med sin egenartade bysantinska kyrka ”Cattolica” från 900-talet, omgärdad av olivträd och vinfält; den är inte stor, men ett måste för den arkitekturintresserade. Badorten Locri och romantiska Gerace väljer den kulturintresserade på jakt efter lugn och ro. Gerace har bevarat en medeltida karaktär, medan Locris centrum är modern i sin stil. Utanför breder det arkeologiska området ut sig. Badorten Siderno är ett fint alternativ med äldre centrum.

Castello Normanno, Stilo, Kalibrien

Crotone – ”de vackra kvinnornas stad” – är denna kusts enda hamnstad, med ett storslaget förflutet. Är du i krokarna så tar du säkert en promenad i gamla stans gränder i skuggan av 1500-talsborgen, byggd till försvar mot turkarna. Klippudden Capo Colonna har en enda kolonn kvar av det en gång mäktiga Heratemplet från antikens Storgrekland, Magna Graecia.

Tillbaka till huvudstaden: Reggio di Calabrias gamla centrum ödelades av jordskalv för runt hundra år sedan, en stad grundad av grekerna i strategiskt läge vid det smala Messinasundet. Idag finner man en modern hamnstad som också erbjuder långa stränder, en vacker och lummig strandpromenad, mycket intressanta museibesök och dessutom shopping.

Calabria – Italienska stövelns tåspets – är ett bergigt kapitel med spännande nationalparker i sitt inland; stora Parco Nazionale del Pollino i norr på gränsen mot regionen Basilicata, Parco Nazionale della Sila i de mellersta delarna, samt Parco Nazionale dell’Aspromonte längst ner i söder.

Officiell hemsida, Regionen Calabria www.turiscalabria.it