Klostret Montecassino

Klostret Montecassino

LAZIO – Cassino

Klostret Montecassino

Klostret Montecassino grundades av S. Benedetto från Norcia år 529. St.  Detta var en omvälvande tid, då det romerska imperiet var på fallrepet. Efter att ha studerat en tid i Rom blev han varse om romarnas utsvävande livsstil som han kom att ogilla. Han hade dessutom upptäckt sin förmåga att utföra mirakel och drog sig nu tillbaka till ett liv som eremit, i en grotta nära Subiaco. Det var nu han lade grunderna till Benediktinerorden. Han kom att grunda flera kloster i landet men det mest kända kom att bli Montecassino.

Klostret, som ligger ca 13 mil söder om Rom på det 520m höga berget Monte Cassino, har under århundradena förstörts och plundrats ett otal gånger p g av sin strategiska placering nära Rom. En jordbävning drabbade klostret år 1349. Inget kan dock mäta sig med förstörelsen 1944, då klostret blev bombat i ruiner av nazisterna, under andra världskriget. De munkar som fick fly till Rom gav dock inte upp hoppet om en återuppbyggnad av klostret och 1945 tillsatte den italienska staten en kommission för återuppbyggnad av klostret. Den 24 oktober 1964 öppnade påven Paul VI den restaurerade Basilikan,  och St. Benedict utropades som skyddshelgon för Europa.

Klostret Montecassino

Numera går det bra att besöka klostret för den vanlige turisten bara du respekterar munkarnas önskan om tystnad och stillhet, framförallt i kyrkan, samt har proper klädsel.

För bokning av guidade turer:

Ibland organiseras även utställningar, konserter och andliga retreats för men.

www.montecassino.it

tel +39-0776 311529
fax +39-0776 312393
e-post ilsentierocooperativa@yahoo.it

Öppettider:

kl 8.30-12.30
kl 15.30-17.30 (sommartid till kl 18.30)

Lisa Moretti