Religiös fest: Festa della Madonna della Salute

VENETO – Venedig

November

Venedig

Detta är förmodligen den av Venedigs årliga fester som minst uppmärksammas av turister, men den har en stark symbolik för stadens invånare. Liksom Il Redentore firas den till minne av en pest som härjade i stan under två år, specifikt den under åren 1630-31.

Mer än femtio år efter att den förra pesten härjade lamslås staden igen år 1630.  Dogen Nicolò Contarini gav då ett offentligt löfte att uppföra en kyrka, uppkallad i hälsans tecken (salute = hälsa), och att genom förbön be jungfru Maria om beskydd för stadens invånare och befria dem från pesten.

Elva arkitekter tävlade om att få bygga kyrkan men till slut tillföll uppdraget Baldassarre Longhena. Hans design fångade perfekt den önskade storslagenheten, lämplig för den heliga jungfru Maria, och som samtidigt matchade republikens utsvävande smak. Kyrkan stod klar och invigdes 1687.

Venedig

Varje år den 21 november, passerar tusentals pilgrimer över den tillfälligt uppbyggda bron för att nå den magnifika kyrkan och tillbe och tacka den jungfru Maria, och be om fortsatt god hälsa.

2019: 21/11

www.comune.venezia.it

Lisa Moretti