Veneto

Veneto, Italien

För romantikern som vill njuta av världskultur i unik miljö
För den som vill ha en riktigt barnvänlig semester
För dig som vill åka skidor med klass

Venezia

I regionens mitt tronar staden Venedig i sin lagun, 4 km ut från fastlandet. En bro tar dig och din bil, eller om du kommer med tåg, ut till centrum, men sedan är det stopp. Venedigs historiska stadskärna kan endast besökas till fots, och med linjebåttrafik (s k vaporetto) eller med båttaxi. Du kan besöka staden helt kvickt under en intensiv dag, och du kan lätt stanna här en vecka med fullt program från morgon till kväll för sevärdheterna är många många.
För femhundra år sedan var detta huvudstaden i en av Europas rikaste och mäktigaste stater, med sjöfarten som bas. Venedig är fullständigt unik, du kommer lycklig härifrån med helt nya intryck. 400 broar leder över 150 kanaler, och ingenting i centrum är rätvinkligt eller parallellt. Det betyder att du går garanterat vilse, men du hittar garanterat rätt så småningom med en karta i handen.

Vid ett kort dagsbesök väljer du med fördel att bara strosa runt. Det livliga stråket Mercerie mellan bron Ponte di Rialto bort till Piazza S. Marco, och shoppingstråket från S. Marco till torget Campo S. Stefano är givna. Hinner du så stick också ut åt sidorna till stadsdelar med mindre turister, för att njuta av lugnet som plötsligt infinner sig. Ta vaporetton längs med hela Canal Grande som flankeras av idel historiska palats. Har du tid så kliv av båten och besök magnifika palats som Ca’ Rezzonico och Ca’ d’Oro. Överväg att ta en kaffe på något av de klassiska caféerna på Piazza S. Marco och känn in att sådär satt en gång också Casanova. Kaffepriset på notan inkluderar hela historien och vyerna över världens vackraste torg, med Dogepalatset och kyrkan Basilica di S. Marco, så du betalar för en upplevelse (nej, det är inte billigt). Att ta en tur med gondol, låta sig sakta transporteras in på de små smala kanalerna där tystnaden faktiskt råder, är också en unik upplevelse.

Konstintresserade har oändligt med gallerier och museum som väntar, men ska du välja några enstaka så blir det nog just Dogepalatset med sina utsmyckade salar, Gallerie dell’Accademia (venetianskt måleri), Scuola di S. Rocco (framför allt Tintoretto), och som balans kanske Guggenheim-museet (modern konst). Många är också de sevärda kyrkorna, varav bysantinska Basilica di S. Marco med sina mosaiker är ett absolut måste. Andra kan bli franciskanermunkarnas gotiska S. Maria Gloriosa dei Frari, och renässanskyrkan S. Maria dei Miracoli. Det här är Vivaldis hemstad, och hans musik ljuder i såväl kyrkor som gränder.
Läs mer om Venedig här!

Den som har flera dagar på sig bör ta en tur till småöarna i lagunen. Båtar går relativt tätt till glasblåsarnas Murano, till de knypplade spetsarnas färgglada ö Burano, och till Torcello, en vacker grön oas, som faktiskt är Venedigs vagga. Torcellos första katedral byggdes redan på 600-talet.

Ut mot havet avgränsas lagunen av landtungor och långsmala öar. Mitt för Venedig ligger ön Lido di Venezia. Här går filmfestivalen av stapeln, här ligger sommarkasinot, här finns också långa sköna stränder ut mot öppet hav, och längs med strandpromenaden klassiskt eleganta badhotell. Med cykel kan du göra finfina turer på ön.

Regionens mest besökta badorter ligger öster om Venedig. Livliga Lido di Jesolo, barnfamiljernas Bibione och det mindre Eraclea Mare är moderna skapelser med fullt fokus på relax och nöjen. Caorle har samma fina strand men också en äldre stadskärna, katedralen har över tusen år på nacken. Som omväxling till sol och bad, gör en avstickare inåt land till vackra lilla Portogruaro med sina venetianska arkader. Från Punta Sabbioni längst ut på landtungan tar du lätt båten för ett dagsbesök inne i Venedig.

Pittoreska fiskarsamhället Chioggia ligger i sydligaste änden av Venedigs lagun. Kanaler och broar ger en klar känsla av närheten till Venedig, och flera byggnader från 1300-talet står kvar. Fina sandstränder finner du i närliggande Sottomarina, en modern badort med många hotell, länkad till Chioggia med en bro.

Floden Po är regionens gräns i söder. De första dräneringarna av sumpmarkerna gjordes på 1600-talet, och så småningom byggde venetianska adelsfamiljer här säten för jakt och fiske. Som bördig jordbruksbygd har trakten bara något sekel. Våtmarkerna vid flodens utlopp och delta är ett stort naturskyddsområde (Parco Delta del Po) med rikt fågelliv som erbjuder fina naturupplevelser. Porto Tolle är en bra utgångspunkt för att utforska parken. Naturskyddsområdet fortsätter in i regionen Emilia Romagna.

Adria är områdets äldsta lilla stad, med ett intressant arkeologiskt museum. Under antiken gick kustlinjen faktiskt här uppe, och detta var hamnstaden som fick ge namn åt havet. Provinshuvudstaden här i söder heter Rovigo, en stad med relativt modern karaktär, vilket med italienska mått bara betyder att det inte finns så mycket medeltida bevarat. Torget Piazza Vittorio Emanuele är stadens mittpunkt, och här ligger också konstmuseet Pinacoteca dei Concordi.

Vid utloppet av floden Adige lite norr om Po ligger ett par rofyllda moderna badorter, Rosolina Mare omgärdad av en pinjeskog, och ön Albarella som i sin helhet har karaktären av en grön semesteranläggning.

Alla Venetos badorter har långgrunda sandstränder.

Padova, Prato della Valle

Väster om Venedig ligger den gamla universitetsstaden Padova. Det är en stad med mycket liv och röresle, bra shopping och trevliga stråk som Via Roma, och gemytliga torg som Piazza dei Signori, Piazza delle Erbe och Piazza dei Santi. Redan under medeltiden drog universitetet till sig kulturpersonligheter från när och fjärran, och bland stadens många monument lyser bl a Palazzo della Ragione, den enastående kyrkan S. Antonio med sina åtta kupoler, och Cappella degli Scrovegni med sina fresker av Giotto. Den botaniska trädgården (Orto Botanico) är världens äldsta och står med på UNESCOs världsarvslista.

I det kuperade naturskyddsområdet Colli Euganei som sträcker ut sig söder om Padova ligger de välbesökta moderna kurorterna Abano TermeMontegrotto Terme och det mindre Battaglia Terme. Kullarna har vulkaniskt ursprung, och området är därmed rikt på varma källor och välgörande gyttjor till hälsoanläggningarna. Casa Marina är knutpunkten för exkursioner i det gröna, men vandringsleder utgår från flera olika byar, t ex Teolo och Battipaglia. Här finns också flera små orter med stort kulturhistoriskt intresse som Este med sitt 1300-talsslott, Monselice med medeltida murar, och inte minst välbevarade Arquà Petrarca med 1300-talspoeten Petrarcas sista hem.

Längre västerut på slätten ligger sevärda Montagnana, en befäst liten stad, forna leverantör av rep till Venedigs flotta, idag känd för sin goda skinka.

Vicenza har 1500-talsarkitekten Andrea Palladio att tacka för sin berömmelse. Palladios tankar och idéer kom att prägla den europeiska arkitekturen i sekler, och i och kring Vicenza ligger ett antal av hans mest berömda verk, som tillsammans står på UNESCOs världsarvslista. Stadens historia är ryckig, den slets mellan Venedig och Verona, och till slut var Venedig suveränen i hela området och de venetianska inslagen är många. Staden är liten, med utpräglat nobelt uttryck, och med många behagliga och utsökt vackra promenadstråk som Contrà Porti och Corso Palladio.

Du besöker självklart Palladios magnifika Basilica, som inte är en kyrka utan byggdes för domstolsväsendet, och som idag rymmer ett Palladio-museum. Sedan besöker du Teatro Olimpico, som blev Palladios sista verk. 1400-talskatedralen (il Duomo) är också mycket vacker. Därefter tar du dig ut till Palladios villor Valmarana och Rotonda, bara några få km sydost om centrum.

På färden västerut från Vicenza kan du gott göra ett stopp i Soave, de medeltida sagomurarnas lilla stad, mitt i de vita vinernas domäner. I mitten av maj hålls här en medeltida vinfest.

Romantiska Verona, regionens näst största stad, är för evigt förknippad med Shakespeares Romeo och Julia, och har faktiskt både sagans balkong och gravkammare som du kan besöka.

Verona är en stad fylld till bredden av konst och kultur, ståtlig och imponerande, men också färgstark och pittoresk, och här finns upplevelser nog för flera dagar. Boka biljetter i god tid till opera under bar himmel på den världsberömda amfiteatern Arena di Verona om du ska hit på sommaren, ett garanterat minne för livet. Flanera shoppinggatan Via Mazzini mellan Piazza Brà och torghandelns Piazza delle Erbe och vidare till intilliggande medeltida Piazza dei Signori. Följ Corso Cavour bort till 1300-talsborgen Catelvecchio, och Via Ponte Pietra ner mot floden Àdige. Den som gillar antikviteter har ovanligt många butiker att botanisera i.

De venetianska villorna, ett unikt kulturarv

På 1500-talet började en ny era för republiken Venedig. Det blev plötsligt viktigt, av militärstrategiska och politiska skäl, att breda ut sina domäner på fastlandet. Venedigs adelsfamiljer började bygga lantgods, för sommarfester, jakt och fiske, och samtidigt löste man matförsörjningen genom jordbruket. Tidens bästa arkitekter och konstnärer anlitades, vackra trädgårdar anlades, och lyxen flödade. Små samhällen växte ofta fram i anslutning till godsen.

Floden Brentas stränder – la Riviera del Brenta – blev ett favoritområde för dessa skrytbyggen, och närmare hundratalet villor byggdes här de kommande seklerna, mellan Venedig och Padova. Ett tiotal av villorna är öppna för turister, och en rofylld tur på Brenta med båt som gör stopp vid utvalda villor kan vem som helst göra. Hela vägen från Padova till Venedig eller i omvänd riktning är en heldagstur. ”Burchiello” kallades forna dagars lyxbåtar som tog herrskapet från Venedig ut till landet, och dagens turistbåtar kallas ofta likadant. Att cykla längs med floden är ett fint alternativ. Även i övriga delar av Veneto, inte minst i och kring arkitekten Palladios stad Vicenza, finner man dessa utsökta villor.

Verona, Julias balkong

Veronas provins avgränsar regionen västerut, längs med Gardasjön. Garda, vinernas Bardolino och Lazise är de mest besökta orterna i den sydöstliga delen av sjön, som föruom hotell också har många campingplatser. Ta båten kors och tvär söver sjön, till Sirmione (regionen Lombardia) är det inte långt vattenvägen. Och följ också cypresserna och de flerhundraåriga olivträden ut på den vackra udden Punta S. Vigilio.

Längre upp här på östra sidan av sjön ligger Malcesine som får stolt profil av fästningen Castello Scaligero. Ta linbana upp på berget Monte Baldo och vandra en dag!

Barnfamiljen undgår förstås inte ett besök på Gardaland, en av Italiens finaste nöjesparker, i Castelnuovo del Garda i sydöstra änden av sjön.

Vill du njuta annorlunda lantliv, gör en tur söderut längs med floden Mincio till genuina samhällen som exempelvis pyttiga Borghetto, extra suggestiv i kvällningen.

Väljer du en tur norrut från det presenterade radbandet av fenomenala kulturstäder så hamnar du i ett vackert odlat landskap, just på övegången från slättland till kuperade trakter. Här är den vita sparrisen en stolt gröda, och grappaproduktionen har långa traditioner. I Bassano del Grappa möter smyckade 1500-talshus, barockträdgårdar och en hårt prövad berömd bro, återuppbyggd ett antal gånger efter medeltida ritningar. Castelfranco Veneto, renässansmålaren Giorgiones stad, har medeltida murar och där innanför en vacker katedral och också en för övrigt genuin miljö. Andra helgen i september vartannat år (jämna årtal) får Marostica extra många besökare, i samband med de historiska festspelen i form av schackspel med levande pjäser. Konstnärernas Àsolo är mindre känt men en mycket trevlig liten historisk stad med vackert läge. Ta en kaffe under arkaderna, eller stanna gärna en natt.

Du är nu inne i Treviso-provinsen, och här i det kuperade landskapet runt Valdobbiàdene sträcker vinfälten ut sig som ger den renommerade mousserande vintypen ”prosecco”. I Vittorio Veneto väljer du den nordliga genuina stadsdelen Serravalle för din promenad, och mer precist Via Martiri della Libertà. Ska du sedan vidare österut mot regionen Friuli Venezia Giulia så är det självklart att pausa i livliga lilla Portobuffolè, som grundades under antiken och blev en viktig station för kommersen mellan Venedig och Tyskland.

Treviso är en stad väl värd din uppmärksamhet. Kanske landar ditt flyg här, och då stannar du någon dag. Staden har en alldeles egen karaktär, pittoresk med sina färgstarka hus och de många vattendragen som genomkorsar historiska centrum, där de venetianska dragen är tydliga. Från medeltida torget Piazza dei Signori slår du in på gatan Calmaggiore, och två kyrkor bör du hinna med: katedralen (il Duomo), och storslagna gotiska S. Nicolò. Stadsmuseet (Museo Civico) har såväl arkeologisk avdelning som måleri med fokus på regionala mästare. På restaurang väljer du med fördel pasta eller annat med den lokala specialiteten rossisallad (radicchio rosso).

Malcesine

Norrut övergår så småningom kullarna i berg och du har hamnat uppe i Venetos Alper. Belluno heter provinshuvudstaden här i norr, med sitt gamla centrum i form av en udde runt vilken floden gör en krök. På 1500-talet satte venetianarna sin prägel på den medeltida staden, och torg som Piazza Castello, Piazza Duomo och Piazza delle Erbe känns royllt välkomnande, kantade av historiska palats, arkader och vackra kyrkor. Via Mezzaterra heter huvudstråket.

Härifrån har du nära till nationalparken Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi. Feltre är ett utmärkt alternativ för inkvartering i parkens närhet, en liten befäst stad byggd av venetianarna på 1500-talet, liksom pyttiga Mel på vägen mot Belluno. Agordo är ett annat bra alternativ på parkens nordsida.

För vintersportaren finns fina utmaniningar i regionen, och det interregionala liftkortet Dolomiti Superski gäller på många av dessa. Här är olympiska skidorten Cortina d’Ampezzo drottning, och hon välkomnar gärna i päls och juveler. Eleganta caféer och butiker i centrum förgylller vistelsen. Högklassig skidåkning och fantastiska vyer väntar när du kliver av någon av linbanorna. Topparna når ibland över 3 000 m . Sommartid erbjuder området mycket fina naturupplevelser med ett rikt förgrenat nät av vandringsleder.

Åt väster vid regionsgränsen mot Trentino – Alto Adige ligger Marmolada-massivet med sin glaciär och orter som Arabba och Rocca Pietore, och strax nedanför ligger Falcade, alla bra  utgångspunkter för en aktiv semester.

Av de många små orterna i norr sticker Misurina med sin omtalade sjö ut lite extra, liksom Sappada med sina karaktäristiska trähus, och skidorten Pieve di Cadore där målaren Tizian föddes.

Läs mer om skidåkning!

Officiell hemsida, Regionen Veneto www.veneto.to

Lisa Moretti