Friuli Venezia Giulia

Bueriis, Friuli Venezia Giulia, Italien

Friuli Venezia Giulia är för campare och andra med siktet ställt på långgrunda snälla stränder. För dig som vill följa i stora författares spår, i jakt på annorlunda kultur. För den som söker alpbyar med lugn och ro. Från alpernas toppar ner till bördiga slätter med fruktodlingar och vinfält som avslutas med breda sandstränder, så ser Italiens nordöstligaste hörn, Friuli Venezia Giulia, ut. Ett landområde med många oväntade upplevelser.

Trieste – regionens Friuli Venezia Giulia huvudstad

Regionens huvudstad Trieste ligger allra längst österut, vid gränsen mot Slovenien. En weekend i Trieste fyller du lätt med kultur, shopping och avspänt nattliv. Staden vilar på romersk grund och glänste under medeltiden, men den absoluta storhetstiden var 1800-talet under Österrike-Ungern som imperiets enda hamnstad. Storslagna torget Piazza dell’Unità d’Italia vid hamnpromenaden, omgärdad av palats, ger en vink. Trieste var en intellektuell mötesplats, många författare och poeter lockades hit, t ex James Joyce, och de många klassiska caféerna är givna besök för turisten.

De romerska monumenten lät Mussolini gräva fram för att stärka nationalpatoset hos detta folk som ännu inte kände sig särskilt italienska – först 1918 hade territoriet blivit italienskt. Gå Via del Teatro Romano som tar dig just till en romersk teater, och vidare längs Via Capitolina för en fin utsikt över staden och för att se stadens vackraste kyrka San Giusto. Av ett flertal intressanta museum kan vi nämna Museo Revoltella med modern konst, och vapenmuseet inne i renässansborgen Castello di San Giusto. Shopping och trevligt kvällsvimmel finner du runt Via San Nicolò.

Strax utanför centrum besöker du självklart Castello di Miramare som byggdes av Maximilian av Österrike på 1800-talet. Soliga båtbryggor, restauranger, caféer och småstränder ramar in slottets park.

Grotta Gigante är den största grottan i världen öppen för turister, ca 9 km ut från stan.

Norrut & Österut

På en tur norrut från Trieste, förbi de gröna vinfälten, når du så småningom fram till ett par riktiga pärlor, just där slättlandet tar slut. Udine är en mycket trevlig stad, ca en timme med bil eller tåg från Trieste. Att bara strosa runt, botanisera i matbutiker, och ta en svalkande dryck på Piazza Matteotti (också benämnt Piazza delle Erbe eller Piazza San Giacomo – kärt barn har många namn) är ett riktigt trivsamt dagsprogram. Visste du att Moretti-ölen har sitt ursprung här? Monumenten runt torget Piazza della Libertà är magnifika, och kanske tittar du även in i katedralen och kollar konstsamlingarna i slottet. Udine har sin tidiga historia kopplad till Aquileia vid kusten, men från medeltiden finns bara enstaka byggnader kvar. I stället domineras stadsbilden av venetianska drag, Venedig erövrade trakten på 1400-talet. På 1700-talet lämnade venetianske målaren Tiepolo sina spår i kyrkor och palats.

Bara någon mil öster om Udine vid floden Natisone ligger Cividale del Friuli, en betydligt mindre stad men som på medeltiden faktiskt var området Friulis huvudstad. Cividale är mycket pittoresk med sina målade husfasader. Torget Piazza del Duomo är den självklara mötesplatsen, exakt här låg också stadens forum under antiken. Gatan Via Mazzini tar dig härifrån till livliga Piazza Paolo Diacono. Den mest välbevarade medeltida stadsdelen heter Borgo Brossana där du självklart inte missar Tempietto, ett mycket tidigt religiöst monument vars ursprung är omgärdat av frågetecken.

Gorizia vid floden Isonzo gränsar mot Slovenien

Gorizia ligger vid floden Isonzo, precis på gränsen mot Slovenien, 45 km från Trieste. Staden har en mestadels modern prägel, men borgen – Borgo Castello – är sevärd. Den omgärdas av 1500-talsmurar, och innanför väntar en liten stadsdel i venetiansk stil och så själva kastellet vars äldsta delar är från 1100-talet. Uppifrån muren har du vyer över första världskrigets slagfält.

Fina stränder, ett varumärke för Friuli Venezia Giulia

De fina stränderna är regionens mest kända varumärke. Två landtungor ramar in en lagun, och på var sin sida av lagunen ligger de två största badorterna, Lignano Sabbiadoro och Grado. Långgrunda gyllene stränder, med massor av aktiviteter, gör området till barnens paradis. Många kommer med bil och husvagn från Skandinavien till de fina campingplatserna. Grado är en fammal fiskeby med historiska kvarter, medan Lignano är en modern skapelse, uppbyggd för bästa möjliga service till den tillfällige besökaren.

Vill man ta paus från sol och bad erbjuder lagunen fridfull natur som kan utforskas t ex per cykel. Och inte en backe i sikte! En båttur som tar dig förbi de traditionella fiskarbostäderna med vasstak ute på kobbarna till havs är också en fin upplevelse. Soldiset färgar det ljumma vattnet turkost, och semesterfriden är total.

Spa-behandlingar är också ett klassiskt tema på badsemester i dessa trakter.

Den historiskt intresserade besöker härifrån självklart Aquileia, idag en sömnig liten ort men under romartiden en viktig och rik hamnstad. Den medeltida basilikan och de arkeologiska utgrävningarna och är verkligen intressanta, UNESCO har skrivit in dem på sin världsarvslista.

På nära håll från kusten finns flera kulturhistoriska besök att göra. Befästa staden Palmanova är ett resultat av renässansens utstuderade krigsförarkonst, och helst skulle du se den från luften. Staden har nämligen formen av en perfekt stjärna, där gatorna från uddarna leder in till ett sexkantigt torg i mitten.

I lilla Passariano ligger Villa Manin med omgivande park, uppkallad efter Ludovico Manin, Venedigs siste doge. Hit till denna villa drog han sig tillbaka för att tillbringa sina sista år, i samband med att Napoleon intagit Venedig. En lantlig idyll smyckad av storslagen 1700-talsarkitektur. Här pågår ofta event av olika slag, kolla den lokala agendan! En rofylld picknick i parken innan du åker vidare kanske?

Pordenone är provinshuvudstad i västra delen av regionen, och en stad väl värd ett besök. Staden har två distinkta delar, en modern och så den gamla kärnan med välbevarad charm. Gå gatan Corso Vittorio Emanuele och njut av de vackra historiska husen, avsluta med katedralen mitt emot det medeltida stadshuset. Kombinera med ett besök i lilla Sacile strax väster härom, eller ta vägen över säregna Cordovado.

I maj 1976 drabbades regionens kuperade inland av ett jordskalv som skadade många byar och småstäder. En hel del historiska byggnader klarade sig ganska bra trots allt, och man har återskapat det mesta av de gamla genuina miljöerna. Det finns gott om trevliga ställen att stanna till i,  t ex San Daniele, känd för sin högt skattade lufttorkade skinka. Är du i regionen i slutet av juni så missar du förstås inte deras skinkfestival. Spilimbergo med sina mosaiktraditioner ligger bara precis på andra sidan floden Tagliamento.

Alpdestinationer i Friuli Venezia Giulia

Är du på färd mellan alperna och havet och behöver sträcka på benen, gör ett stopp i Gemona del Friuli. Det var en gång i tiden en stad av stor vikt, och den medeltida katedralen är en av regionens vackraste.

Tarvisio är regionens största alpdestination, både sommartid och för skidåkning. Den ligger i nordost alldeles vid nationsgränsen, där också Österrike och Slovenien möts. Orten omges av ett skogsbevuxet naturskyddsområde, och exkursioner tar dig till vackra sjöar och pilgrimernas sanktuarium uppe på Monte Lussari. Sella Nevea är en mindre skidort som växte fram på 1970-talet inte långt härifrån, vid gränsen mot Slovenien

Vill man ha det lugnt och småskaligt på sin semester i bergen är Forni di Sopra (For di Sora på lokalt tungomål) i väster vid gränsen mot regionen Veneto ett fint alternativ, i synnerhet för sommarturisten. Härifrån sträcker sig Europas största obefolkade naturskyddsområde som inte heller genomkorsas av några vägar. Naturen är slående vacker med stor artrikedom. Du kan också inkvartera dig i pyttiga Sauris inte långt härifrån.

Från topparna i Piancavallo har du storslagna vyer ända ut till Adriatiska havet. Orten föddes på 60-talet. Liftsystemet passar den skidåkande barnfamiljen finfint, och sommartid är bergen här ett fint komplement till badsemestern.

Venedig (Venezia) ligger inte här, regionsnamnet till trots – se i stället regionen Veneto.