Etna vulkanen
Vulkanen etna (dagsfoto)

Med sin nuvarande höjd om 3 323 meter över havet är vulkanen Etna idag den högsta aktiva vulkanen i Europa och även Siciliens högsta topp. Ytan upptar ca 1 250 kvadrat kilometer. Större utbrott är sällsynta – ett av de mer kraftfulla skedde 1669 vid Nicolosi på 800 meters höjd. Vulkanen anses som en av de mest aktiva i världen p g av sina upprepade mindre utbrott under senare år (1983, 1985, 2001 och 2002). Den första aktiviteten av Etna började redan för omkring 600 000 år sedan.

Det är även från Rifugio Sapienza vid byn Nicolosi på sydsidan som det utgår en linbana. På norrsidan heter startpunkten Linguaglossa för exkursioner på vulkanen. Flera företag organiserar turer upp till kratern med professionella guider i vulkanologi. För turer i anknytning till soluppgång eller solnedgång krävs förbokning.

Vulkanens kontinuerliga utbrott och höga temperatur gör den till en mångsidig livsmiljö för en otroligt stor mängd växt-och djurarter. De flesta däggdjuren är aktiva i skymmning eller på natten och du har möjlighet att träffa på allt ifrån vildkatter, rävar, piggsvin, vesslor och hasselmöss. Den verkliga kungen i området är kungsörnen men även pilgrimsfalk, sparvhök, ugglor och häger kan siktas i området. Det finns dessutom gott om ormar och andra reptiler för den som håller utkik.

På en höjd över 2 500 meter växer bara ett fåtal växter annars är landskapet kargt på denna höjd. Det finns hundratals kratrar, men bara fyra större, på toppen (Bocca Nuova, voragine, nordöstra kratern och den sydöstra kratern).

Från oktober / november är toppen på vulkanen snötäckt och från mitten av december till mars har du möjlighet till skidåkning på vulkanen, både på syd- och nordsidan. Tänk på att det nyckfulla vädret och starka vindar kan göra att liftarna tillfälligt stängs för en vecka.

Etna är av stort intresse både för turister och vetenskapsmän från hela världen.

www.funiviaetna.com

www.prolocolinguaglossa.it