Molise

Molise, Italien

För naturälskaren
För dig som behöver en paus från storstadens puls och vardagens stress
För den som vill känna sig som en pionjär – här har du chansen!

Vill du uppleva något genuint, ett Italien före de stora turistströmmarna, så bege dig snarast till lilla Molise. Här finns fortfarande en doft av svunna tider i byar och städer. Här lever hantverk och traditioner, folkfester och gastronomi har djupa rötter. Molise är genuin jordbruksbygd, får och getter betar det kuperade landskapet. Lugnet råder.

Sepino

Naturen och historiens vingslag har regionen i sitt grepp. Mitt i det gröna kan plötsligt storslagna monument överraska. De arkeologiska lämningarna av romerska staden Saepinum vid dagens Sepino liksom utgrävningarna i Pietrabbondante är häpnadsväckande. De är båda ursprungligen verk av samniterna, ett folk som länge höll stånd mot romarna. Den arkeologiskt intresserade avsätter självklart tid här. Pittoreska Agnone inte långt från Pietrabbondante är sedan tiders tider påvlig leverantör av kyrkklockor.

Regionens huvudstad heter Campobasso, belägen i regionens inland. Stadens centrum är Piazza della Prefettura. Härifrån kryssar sig sedan gamla stans gränder och många trappor fram till 1400-talsslottet Monforte. Ta också en titt in i kyrkan S. Antonio Abate.

Isernia är regionens andra stad, med sitt gamla centrum smalt format av den omgivande naturen, där en huvudgata tar dig till stadens olika torg med en kort promenad. Starten blir förstås på Piazza Celestino V med sin vackra fontän Fontana Fraterna. Skiner solen så tar du dig kanske vidare från Isernia ytterligare några mil, till benediktinska klosterkyrkan S. Vincenzo al Volturno, grundad på 700-talet.

Termoli strand

Den naturintresserade på väg från Isernia mot kusten gör en paus vid 60 m höga vattenfallet Cascata del Trigno i närheten av Chiauci, och varför inte ta en kaffe inne i lilla Pescolanciano när du nu är i trakten?

Det kuperade inlandet är fårat av en mängd floder och vattendrag, som letar sig ut mot det Adriatiska havet i öster. Havet som möter är oförstört.

Kusten består mestadels av sandstränder, och emellanåt bryts kustens silhuett av försvarstorn från normandisk tid. De flesta badorterna är mycket små och lugna, och har ofta en gammaldags charm. Termoli är regionens största semesterort med medeltida stadskärna, liten fiskehamn, en imponerande fästning och en välbesökt bred sandstrand. Från Termoli kan man också göra båtutfärd till Tremiti-öarna (regionen Puglia).

Officiell hemsida, Regionen Molise www.regione.molise.it

Lisa Moretti