Festa della Sensa

VENETO – Venedig

Juni

Venedig - Festa della Sensa

Varje år lockas miljontals besökare från hela världen till Venedig för att ta del av stadens festligheter. Till de viktigaste hör Kristi Himmelfärdsfesten,  Festa della Sensa, också kallad ”Bröllopet med havet”.

Två viktiga historiska händelser står till grund för folkfesten. Den första är daterad 9 maj år 1000, då dogen Pietro Orseolo II undsatte invånarna i Dalmatien som var under slaviskt hot. Detta kom att bli början till Venedigs herravälde över det Adriatiska havet.

Den andra händelsen ägde rum år 1177, då dogen Sebastiano Ziani , påven Alexander III och kejsar Barbarossa undertecknade ett fredsavtal i Venedig och därmed satte stopp på den konflikt som pågått i sekler mellan påvedömet och kejsardömet.

Förr i tiden kulminerade festligheterna med att dogen i en symbolisk rit från en festsmyckad båt kastade en guldring i vattnet – ”Bröllopet med havet”,  som speglade just republikens starka band med havet. 

Idag firas Festa della Sensa med bl a en procession på Piazza San Marco, marknader och roddartävlingar mellan stadens olika roddarklubbar. Traditionerna är starkt förankrade hos de bofasta.

www.veneizamarketingeventi.it

Relaterade länkar:

http://www.veniceconnected.com/node/1564

https://events.veneziaunica.it/it/festa-sensa-venezia-2019

Lisa Moretti