• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3

Agriturism, Lantligt boende

Agriturism / Lantligt boende

Umbria


Att bo ute på italienska landsbygden är en dröm för många, en dröm som är lätt att förverkliga. Många är de lantgårdar som vid sidan om sin jordbruksverksamhet tar emot turister för boende och/eller middagar; "agriturism" kallas företeelsen i Italien, och lantgårdarna kallas för "agriturismo" eller "azienda agrituristica"

Det finns flera organisationer som lantgårdarna kan ansluta sig till, för att bl a finnas med i deras guider och på så vis nå ut till turister. Den största och äldsta organisationen heter Agriturist, men andra kan lokalt vara större. Flest gårdar finns i Toscana, många även i Piemonte, Umbria och Emilia Romagna, och i någon utsträckning finns det i alla Italiens regioner. Bor du på hotell en vecka så kan det vara trevligt att åka ut till en agriturismo och bara äta en rustik middag någon kväll.

Toscana


Agriturismverksamheten regleras i såväl nationell som regional lagstiftning. Klassificeringssystem finns, men de varierar från region till region, och är inte jämförbara sinsemellan. I Toscana t ex har gårdarna en till tre sädesax, där tre är bästa möjliga betyg, men betyget baseras inte bara på rumsstandarden utan också på gårdens verksamhet i stort. 
Många gånger är agriturism ett riktigt kvalitetsboende, i varsamt restaurerade gamla lanthus, med vackert renoverade och stilfullt möblerade rum, och inte sällan finns t o m pool att utnyttja. Ibland är det betydligt enklare, men det är ganska sällan en budgetlösning, utan priserna kan oftast jämföras med landsortshotell i mellanklass och uppåt.  

Till grundprinciperna hör att turismen inte får utgöra huvudinkomsten för gården, utan det ska jordbruket göra. Gårdens produkter ska i möjligaste mån användas vid måltiderna, och gärna direktsäljas till besökande. För övrigt står miljötänkande liksom ambitionen att bevara landsbygden i fokus, samt att ta till vara lokala traditioner och lokaltypiska maträtter etc. En stor del av gårdarna erbjuder konkreta förslag på hur turisten kan ta sig ut i den omgivande naturen. Många har mountainbikes och hästar till förfogande.

Några av de större organisationerna:
www.agriturist.it
www.turismoverde.it (endast på italienska)
www.terranostra.it (endast på italienska)

Andra länkar:
www.agriturismo.com
www.agriturismo.it
www.agriitalia.it
www.agriturismo-italia.net

Det finns också svenska arrangörer specialiserade på denna typ av inkvartering.

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it