• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3

Kultur, sport och gastronomi på italienska skidorter och städer i julstämning

Bressanone - Julmarknad


Från den 22 november: Sydtyrolens julmarknader

Längs den historiska handelsvägen i nord-sydlig riktning ligger många små kulturstäder, i närhet till Superski Dolomitis enorma skidområde. I orter som Bolzano, Merano, Bressanone, Brunico och Vipiteno arrangeras fina julmarknader. Provinsen Alto Adige / Südtirol.
Bolzano: 22/11 - 6/1 2019
Bressanone: 23/11 - 6/1 2019
Merano: 23/11 - 6/1 2019
Vipiteno: 22/11 - 6/1 2019
Brunico: 23/11- 6/1 2019
Info: www.suedtirol.info/christmasmarkets Merano

 www.christmas-markets.it

23 januari 2019: Moonlight Classic i Alpe di Siusi

På Europas högst belägna betesmarker arrangeras ett ”cross country night race”! Provinsen Alto Adige / Südtirol.
Info: www.moonlightclassic.info

30-31 januari 2019: Tusenåriga marknaden Sant’Orso i Aosta

I staden Aosta som grundades redan av romarna (mitt i hjärtat av ett stort skidområde med skidorter som Cervinia, Monte Rosa, Pila m m) äger en stor hantverksmarknad rum  varje år i slutet av januari, sedan ca tusen år tillbaka, och med ca tusen utställare.
Legenden säger att det var helgonet Sant’Orso själv som startade traditionen genom att dela ut kläder och trätofflor till fattiga. Självklart har besökaren fina möjligheter att också prova på den lokala gastronomin vid detta tillfälle. Regionen Valle d’Aosta.
Info om området: www.lovevda.it  

2, 3, 4 mars 2019 (prel): Carnevale i Livigno
Karnevalen firas i hela Italien, varje ort har sina traditioner. I Livigno (en skattefri gemytligt liten skidort mitt i alpkedjan) tävlar de fyra stadsdelarna med varandra, med olika event under hela veckan, och med historiska kostymeringar. Regionen Lombardia.
Info om området: www.livigno.eu  


Cortina d'Ampezzo

Veneto - Cortina d'Ampezzo: Cortina fashion weekend 6-8 december 2018
Den nya skidsäsongen startas som vanligt upp med den en helg dedikerad till mode, mat och glamour.  

Veneto - Cortina d'Ampezzo - Rifugio Col Gallina: På en höjd av 2 055m i det magiska alplandskapet, med bara glasväggar som separerar din varma säng från snön och det vackra Pale massivet, kan du nu betrakta det fantastiska skådespelet på stjärnhimlen från första parkett i din säng. Ett nytt rum "Starlight Room" i Col Gallina finns att hyra in sig på för den som vill ha en oförglömlig upplevelse, själv eller med din käresta, utöver det vanliga. För information och reservation: tel. +39 0436 2939 - +39 339 4425105 www.rifugiocolgallina.com

Veneto - Cortina d'Ampezzo: Återkommande karneval med inslag av musik, sport, cabaré, gastronomi och mycket annat, 28 februari - 5 mars 2019.
www.cortinadolomiti.eu/IT/carnevale/ 

Veneto - Cortina d'Ampezzo:
Världscup i snowboard den 14-15 december 2018. 

Vipiteno - Julmarknad

www.cortinadolomiti.eu/IT/

Veneto - Cortinad'Ampezzo / Dobbiaco: Ski Classics - The Long Distance Ski Championship circuit; Årligen återkommande tävling i längdskidåkning. Tävlingen går på ett tidigare järnvägsspår och är ansedd att vara en av de vackraste längdskidåkningstävlingarna i landet. 2-3 februari 2019.
www.dobbiacocortina.org/it/

Veneto - Cortina d'Ampezzo / Freeride Challange Punta Nera: 25-27 mars 2018
Tävling i offpiståkning i pudersnö! Inkluderar även bergsbestigning samt klättring. 

http://freeridepuntanera.com/en/

Veneto - Cortina d'Ampezzo; Möjlighet till "Snow-kiting" återkommer denna säsongen i området Passo Giau. Utrustning kan hyras både av enskilda och grupper som vill prova på. Instruktörer kan ge lektioner för både enskilda och grupper, för de som vill prova på att flyga fram över snölandskapet! 
www.kite4freedom.it/

Veneto - Cortina d'Ampezzo: WinterRace 28 februari + 1, 2 mars 2019
Återkommande tävling för gamla veteranbilar som trafikerar de vackra alplandskapet. www.winterace.it/en

9-16 mars 2019: Dolomiti Ski Jazz i Val di Fiemme

I dalen Val di Fiemme - längdåkarnas paradis som också har bra med alpina pister i närområdet - bjuder på jazzfestival i dalens alla byar. Provinsen Trentino.
Info: www.fiemmeskijazz.com  

Världens största julgran återfinns i den lilla staden Gubbio i Umbrien!

1 december - 6 januari 2019: Julmarknad i Cavalese
Marknad med lokala produkter. Info: www.visitfiemme.it/en/

Trentino - Moena: Marcialonga 27 januari 2019
Marcialonga är ett årligen återkommande långdistanslopp på skidor som motsvarar vårt Vasalopp. Loppet går mellan Moena och Cavalese i dalarna Val di Fiemme och Val di Fassa (Trentino), en sträcka på 70 km.

www.marcialonga.it

5-6 januari 2019: Tour del Gusto/Tour de Ski, Lago di Tesero, Alpe Cermis
Gastronomiskt event i samband med världscuptävlingarna i längdåkning som går mellan 5-6 Januari 2019 i Alpe Cermis i Val di Fiemme. Info: www.visitfiemme.it/en/ www.fiemmeworldcup.com

Hela landet: Vinsöndag inför julen
”Natale in cantina” (Jul i vinkällaren) är ett av de tillfällen under året då många vinhus håller öppet hus, och bjuder in till vinprovningar och inköp. I år äger det rum, den 8-9 december (2018). Information om anslutna vinproducenter: Movimento Turismo Vino.

www.movimentoturismovino.it 

Marche - Urbania La Befana

Valle d'Aosta: Jultomten tillbaka i Courmayeur
Breven till ”tomten i Courmayeur” strömmar in. Han heter Rhémy de Noël, och väntas dyka upp också i år på det juldekorerade torget den 24 december. Tomten i genuina skidorten Courmayeur är en mix av gamla föreställningar som överlevt här vid bergets fot (Mont Blanc / Monte Bianco) och våra dagars tomte.

www.lovevda.it , www.courmayeur.it, www.courmayeurmontblanc.it

Piemonte: Torino - där konstnärerna tänder ljuset
Torino har en lång tradition med professionella ljusinstallationer över stadens gator, berömda arkader och historiska torg, som ackompanjerar julhandeln magnifikt. Musik, julspektakel, värmande café- och restaurangbesök kompletterar. 

Årets datum är 24 november – 6 januari (2019).
www.turismotorino.org/EN/Christmas
www.nataleatorino.it

Julmarknad i Verona

Lombardia: Taxfree i alperna
Livigno är på grund av sitt – historiskt sett – otillgängliga läge tullfri handelszon. Idag tar man sig lättare hit, och ännu lättare är det att shoppa i butikerna! Starta skidsäsongen och julmyset i Livigno med taxfree julklappar och julmarknad (6-23 december 2018). www.livigno.eu

Lombardia – Livigno: La Sgambeda
La Sgambeda  är ett årligen återkommande långdistanslopp på skidor som motsvarar vårt Vasalopp och loppet Marcialonga i Val di Fassa / Val di Fiemme. Loppet är 35 km långt. Tävling går den 2 december 2018. www.lasgambeda.it/en/

Lombardia - Livigno: World Rookie Fest 
Tävling för unga snowboardåkare under 16 år, 12-16 januari 2019. 

www.livigno.eu

Julmarknad i Cortina d'Ampezzo

Trentino: Längs historiens handelsväg med turistkort
Julmarknaderna i provinsen Trentino norr om Gardasjön hör till de bästa, och de som besöker historiska Trento och Rovereto införskaffar förslagsvis turistkortet ”TrentoRovereto.Towns of Culture” och får därmed obegränsade entréer till museum och slott liksom fria busstransporter i området och lite annat för bara 20 euro. Julmarknad i; Trento från 24 november - 6 januari 2019, och i Rovereto 23 november - 6 januari 2019, och i Levico Terme 24 november - 6 januari 2019, och i Cavalese 1 december till den 6 januari 2019. Passo Costalunga har en magisk julmarknad med utstikt över sjön Lago di Carezza; 1-23 december 2018 (helger).www.eggental.com

www.visittrentino.it/en/mercatini-di-natale-trentinowww.trentorovereto.it/info.aspx

Ferrara - nyårsfirande

Veneto (Verona): Julmarknad 16 november - 26 december 2018
Traditionell julmarknad i med lokala konsthantverk och delikatesser hittar du på Piazza dei Signori. Den gamla delen av staden dekoreras med 100-tals lampor och julgran för att få den rätta stämningen. Passa på att kyssa din älskade under misteln, när du ändå är i Romeo och Julias och kärlekens stad!
http://www.nataleinpiazza.it/2018/Madonna di Campiglio: Winter Marathon

 

Veneto: Julskulpturer i sand
Den 2 december invigs årets sandskulpturevent i badorten Jesolo öster om Venedig. Tolv konstnärer från olika länder tävlar i ”Jesolo Sand Nativity”, ett välgörenhetsevent med fri entré där julkrubban är det centrala motivet.  Öppet för allmänheten 2 december - 10 februari 2019.
  www.jesolo.it
http://www.comune.jesolo.ve.it/sand-nativity-2016

Trentino, Madonna di Campiglio: Winter Marathon 2019
Återkommande tävling för gamla veteranbilar som trafikerar de vackra alplandskapet. 24-27 januari 2019
 
www.campigliodolomiti.it Cortina d'Ampezzo - The Starlight Room

Emilia Romagna: Galet nyårsfirande i Ferrara
Renässansmåltid på slottet, gastronomisk shopping och fantastiska fyrverkerier den 31 december 2018. Staden Ferrara på Po-slätten står på UNESCOs världsarvslista med sin unika stadsbild – miljön är som i en saga. En ny shuttleservice tar dig lätt med buss från Bologna flygplats till Ferrara.

www.ferraralink.com , ww.ferrarabusandfly.it , ww.emiliaromagnaturismo.it  , http://capodannoferrara.com/

Marche: Häxan besöker alla barn och vuxna mellan den 4-6 januari 2019 i Urbania utanför Pesaro-Urbino. Evenemang med massor av uppträdanden som musik, gatuteater, akrobater, fyrverkerier och mycket annat!
http://www.festadellabefana.com/

Umbria - Bastia Umbra (Perugia): Mässa ”Allt för julen” Starlight - room


Presenter, jylpyssel, mat och dryck med mera hittar du på mässan ExpoRegalo i Bastia Umbra den 30 november + 1, 2, 7, 8, 9 december 2018. Fri entré till mässhallarna som har direktförsäljning, och öppet kl 10-22, vilket gör det möjligt att hinna besöka Assisi, Perugia och andra orter i närområdet under dagen.
http://www.natale-e.it/

www.italiantouristoffice.se/sv/a/6.html

Umbria: Helige Fransiscus, teaterregissör
Redan på 1200-talet lät Helige Fransiscus iscensätta Jesu födelse vid jul, och julspel är med andra ord en mycket lång och rotad tradition i Assisi och övriga Umbria. Några av de mest spektakulära, där hela kvarter ”leker Betlehem”, upplever du i Petrignano di Assisi (25, 26, 30 december, samt 1, 6 januari 2019) - annars fråga på plats efter närmaste ”Presepe vivente”!
www.presepeviventesangregorio.it , www.italiantouristoffice.se/sv/a/6.html

www.presepepetrignano.it


Umbria: Världens största julgran hittar du i Gubbio..
På slutningen av Monte Ingino i utkanten av Gubbio finner du världens största julgran. Den består av 800 lampor och 8 km av elkabel. Granen står tänd mellan den 7 december och 10 januari 2019. På hemsidan finns möjlighet att "adoptera" ett ljus i granen för den som önskar. Se granen tändas den 7 december kl.18.15 (tid prel), Piazza 40 Martiri, Gubbio.
www.alberodigubbio.com

Puglia: Julmarknad och julbelysning över taken i Alberobello
Mellan den 7 december - 7 januari 2019, kan du njuta av den vackra julbelysningen över taken i den lilla staden Alberobello. 
http://bari.repubblica.it/

Abruzzo: Levande julkrubban i Rivisondoli
I Piè Lucente, vid den högt belägna bergsbyn Rivisondoli mitt emellan nationalparkernas snöklädda toppar, är det sedan 60 år en uppmärksammad tradition att spela upp Jesu födelse. Jesus ”spelas” av det senast födda gossebarnet i byn, och årets Jungfru Maria ses nogsamt ut den 8 december (italiensk helgdag ”Den obefläckade jungfruavlelsen”). Facklor och mystik ramar in skådespelet, som äger rum varje år den 5 januari. 
www.presepeviventerivisondoli.it


Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Bilagor

  • Julmarknader 2018 (873 Kb - Format pdf)
    Av: Stefania Gatta
    Källa: Enit - Londra

    All rights reserved

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it