• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3
TOSCANA - Florens

Påskens "vagnexplosion" (Scoppio del Carro)

Påskdagen

Scoppio del carro (Florens)


Denna florentinska påsktradition har sitt ursprung i det första korståget, när européerna belägrade Jerusalem för att omvända till kristendomen. Pazzino, en man av en framstående florentinsk familj, sägs ha varit den första att hissa den kristna flaggan i den heliga staden år 1099. Som belöning fick han tre heliga stenar från Kristus grav, som han förde med sig tillbaka till Florens år 1101.

På påskdagens morgon förs den antika vagnen, som använts i över 500 år, från Porta al Prato till Piazza del Duomo. Kärran är dragen av vita, dekorerade oxar och eskorteras av soldater, musiker och andra klädda i 1400-talskostymer. Vagnen är laddad med fyrverkerier.
Scoppio del Carro (Florens)

Väl på plats tänds fyrverkerierna i kärran, med hjälp av en raket i form av en duva (symbol för den helige ande och för fred) som via en tråd förbinder kärran med  katedralen. Till hjälp at tända på har man de heliga stenar av flinta som finns bevarade i kyrkan Santi Apostoli. Proceduren genomförs till ringandet av klockorna i Giottos berömda klocktorn.

Redan på långfredagen släckte man förr i tiden alla eldstäder i hemmen till minne av Jesu död. Urprungligen skulle tändandet av elden på påskdagen symbolisera "det nya liv" som började med Påsken. Firandet sägs också ge god skörd och goda affärer.

 

www.duomofirenze.it

 

  
 

Relaterade länkar:

http://www.visitflorence.com

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it