• Italienska Statens Turistbyrå
 • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3
SICILIEN - Catania

Vulkanen Etna

Vulkanen Etna


Med sin nuvarande höjd om 3 323 meter över havet är vulkanen Etna idag den högsta aktiva vulkanen i Europa och även Siciliens högsta topp. Ytan upptar ca 1 250 kvadrat kilometer. Större utbrott är sällsynta - ett av de mer kraftfulla skedde 1669 vid Nicolosi på 800 meters höjd. Vulkanen anses som en av de mest aktiva i världen p g av sina upprepade mindre utbrott under senare år (1983, 1985, 2001 och 2002). Den första aktiviteten av Etna började redan för omkring 600 000 år sedan.

Det är även från Rifugio Sapienza vid byn Nicolosi på sydsidan som det utgår en linbana. På norrsidan heter startpunkten Linguaglossa för exkursioner på vulkanen. Flera företag organiserar turer upp till kratern med professionella guider i vulkanologi. För turer i anknytning till soluppgång eller solnedgång krävs förbokning. Vulkanen Etna

Vulkanens kontinuerliga utbrott och höga temperatur gör den till en mångsidig livsmiljö för en otroligt stor mängd växt-och djurarter. De flesta däggdjuren är aktiva i skymmning eller på natten och du har möjlighet att träffa på allt ifrån vildkatter, rävar, piggsvin, vesslor och hasselmöss. Den verkliga kungen i området är kungsörnen men även pilgrimsfalk, sparvhök, ugglor och häger kan siktas i området. Det finns dessutom gott om ormar och andra reptiler för den som håller utkik.

På en höjd över 2 500 meter växer bara ett fåtal växter annars är landskapet kargt på denna höjd. Det finns hundratals kratrar, men bara fyra större, på toppen (Bocca Nuova, voragine, nordöstra kratern och den sydöstra kratern).

Från oktober / november är toppen på vulkanen snötäckt och från mitten av december till mars har du möjlighet till skidåkning på vulkanen, både på syd- och nordsidan. Tänk på att det nyckfulla vädret och starka vindar kan göra att liftarna tillfälligt stängs för en vecka.

Vulkanen Etna

Etna är av stort intresse både för turister och vetenskapsmän från hela världen.

 

www.funiviaetna.com

www.prolocolinguaglossa.it

 

 

 

 

Circumetnea

Ett litet lokaltåg tar dig runt vulkanen. Det utgår ifrån Catania och passerar många småorter bl a Linguaglossa och Nicolosi.

Ufficio Informazioni Viaggiatori Ferrovia
tel +39-095 541250, 541251
e-post info@circumetnea.it
www.circumetnea.it

Vulkanen Etna

Vulkanen Etna

Relaterade länkar:

http://turismo.provincia.ct.it/english/the-territory/etna/

Bilagor

 • Etna (2381 Kb - Format pdf)
  Av: Funivia Etna
  Källa: www.funiviaetna.com

  All rights reserved

 • Vulkanen Etna (116 Kb - Format pdf)
  Karta
  Av: Provincia Regionale di Catania
  Källa: http://turismo.provincia.ct.it/il-territorio/etna/mappe.aspx

  All rights reserved

 • Etna (100 Kb - Format pdf)
  Av: Provincia Regionale di Catania
  Källa: http://turismo.provincia.ct.it/il-territorio/etna/mappe.aspx

  All rights reserved

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it