• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3
Friuli Venezia Giulia - Tarvisio

"Krampus"

December

Krampus (djävlar)


Krampus
brukar framställas som en djävulslik, skrämmande följeslagare till den vänlige Sankt Nikolaus. Han har i tider använts till att skrämma barn till lydnad, genom att utlova straff om man inte varit snäll under året.

Traditionen i Tarvisio inleds av en grotesk procession bestående av Sankt Nikolaus, och bakom honom en hjord av skrikande demoner med facklor i händerna. Det låter som en scen hämtad ur en skräckfilm, men för Tarvisio och Valcanaleområdet är det en folklig tradition. Dessa Krampus-figurer följer efter helgonet genom byn, i sin tur efterföljda av åskådarna.

Legenden berättar om en grupp unga män uppifrån bergen som brukade klä ut sig i djurhudar och horn för att sedan plundra byarna i området. Sankt Nikolaus lyckades övervinna demonerna och tvingade pojkarna att maskera sig som djävlar, men nu istället för att skrämma de barn som inte var snälla. Krampus (djävlar)

Barn som har varit snälla under året får numera istället godis av Sankt Nikolaus, innan han leder tillbaka demonerna till tystnaden i skogen för att invänta nästa år...

 

2019: 5 december

 

www.turismo.fvg.it

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it