• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Nedladdningar

Sökmotor

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lär känna Italien

round-corner

Ladda ner våra broschyrer

Cycla i ItalienRivista 1Rivista 4Rivista 3
PIEMONTE - Torino - Venaria Reale

Venaria Reale

La Venaria Reale


Det kungliga slottet Venaria Reale är ett av de många som Savojens hov lät uppföra runt residensstaden Torino i slutet av 1600- och början av 1700-talet.

Venaria Reale, 9 km utanför Torino, var hertig Carlo Emanuele II's storslagna projekt, för jakt och nöje i största allmänhet. Arkitekten  Amedeo di Castellamonte fick dra upp planerna för såväl ett kungligt palats med parker och trädgårdar som en hel liten stad.

Huvudbyggnaden "Reggia di Diana" byggdes mellan 1660 och 1671. På 1700-talet anlitades den vid tiden store arkitekten Filippo Juvarra för tillbyggnader.
La Venaria Reale

 

 

 

Det senaste decenniet har man jobbat intensivt med att restaurera detta grandiosa komplex, efter 1800-talets hårda militära slitage (slottet blev då nyttjat som kasern), och det efterföljande seklets förfall. Bit för bit möbleras salarna, och trädgårdarna på 125 ha återfår sin forna prakt med planteringar, pergolor och dammar.
Modern skulptur har fått ta plats i det gröna, skådespel och konserter arrangeras på slottet nästan varje vecka, och i de kungliga hovstallarna visas tillfälliga utställningar. I paradvåningen finns en permanent videoinstallation av Peter Greenaway med projicering på väggar m m, som visar glimtar av livet på slottet under dess glansdagar (f n endast med italienskt tal).

La Venaria Reale

La Venaria blev 1997 upptaget på UNESCOs världsarvslista.

 

La Reggia di Venaria
Viale Carlo Emanuele II
10078 Venaria Reale (TO)
tel +39-011 4992333
e-post prenotazioni@lavenariareale.it
www.lavenaria.it

 

 

Page Footer

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå - Gärdesgatan 14 – SE-115 27 Stockholm – tel +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it